Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
31.9 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ψηφιακές δράσεις ανάδειξης και διατήρησης των τεκμηρίων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Το νέο και εξαιρετικά σημαντικό έργο της ψηφιοποίησης των αρχείων του παρουσίασε τη Δευτέρα 17 Ιουνίου στο Φουαγιέ του κτηρίου Μ1, ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την ξενάγηση του κοινού σε αυτό το «Ψηφιακό Αποθετήριο» αλλά και στις διάφορες διαδραστικές web εφαρμογές ανέλαβε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας DOTSOFT, στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση του έργου, κ. Αναστάσιος Μάνος. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το έργο θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για τη μεγιστοποίηση της εξωστρέφειας, του εκπαιδευτικού έργου και της κοινωνικής προσφοράς του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης αναβαθμίζοντας το ψηφιακό προφίλ του οργανισμού και συντελώντας στη μετάβασή του σε μια νέα εποχή».

Στην ψηφιακή βιβλιοθήκη,  βρίσκεται διαθέσιμο το σύνολο των συλλογών του αρχείου του Μεγάρου (αφίσες, κοστούμια, αρχιτεκτονικά σχέδια, έντυπα προγράμματα, παρτιτούρες, μουσικά όργανα, βιβλία, φωτογραφίες, φροντιστηριακό υλικό παραστάσεων, δημοσιεύματα, μικροφιλμ, CD και κασέτες).

Μεγάλη αξία έχει και ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του έργου καθώς είναι διαθέσιμη και η «Ψηφιακή διαδραστική εφαρμογή για παιδιά με την ιστορία των μουσικών οργάνων».

Στην εκδήλωση παρεβρέθηκε η Πρόεδρος του οργανισμού καθ. Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου η οποία δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω της ιστοσελίδας μας αλλά και δυο νέων mobile εφαρμογών. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό: να γνωρίσουν όλοι και να «ζήσουν» την εμπειρία του Μεγάρου Μουσικής, να υπάρχει καταγεγραμμένη και προσβάσιμη η τόσο σημαντική ιστορία του.»

Παράλληλα ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Χρίστος Γαλιλαίας δήλωσε: «Οι συναυλίες, η Όπερα, ο χορός, όλες οι παραγωγές που μας κάνουν περήφανους που είμαστε μέρος της Ιστορίας του Μεγάρου, είναι διαθέσιμες πλέον για όλους. Η πολιτιστική διαδρομή μας συνεχίζεται και μαζί της θα συνεχιστεί και το έργο της ψηφιοποίησης, θα ενισχύεται και θα εξελίσσεται διαρκώς.

Το παρών έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Χρήστος Μήττας.

Όλα τα δεδομένα είναι στην διάθεση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου, αλλά και μέσω των δύο νέων mobile εφαρμογών ανάδειξης των ψηφιακών συλλογών του οργανισμού και εικονικής ξενάγησης με χρήση AR οι οποίες είναι διαθέσιμες για συσκευές Android & iOS.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ