Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
21.3 C
Thessaloniki
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

REBECCA: Μία νέα έρευνα για τη βελτίωση της περίθαλψης μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα REBECCA στοχεύει στη βελτίωση της περίθαλψης μετά τη χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού. Το έργο REBECCA θα συνδυάσει παραδοσιακά κλινικά δεδομένα με δεδομένα που περιγράφουν τη συμπεριφορά των ασθενών και συγκεκριμένα της σωματικής δραστηριότητας, των διατροφικών συνηθειών και του ύπνου, καθώς και της δραστηριότητά τους στο διαδίκτυο.

Τα νέα δεδομένα πραγματικού κόσμου θα γίνουν διαθέσιμα χάρη στην ανάλυση των καταγραφών που προέρχονται από αισθητήρες κινητών και φορητών συσκευών και την ανάπτυξη νέων δεικτών για τον χαρακτηρισμό της λειτουργικής και συναισθηματικής κατάστασης της ασθενούς. Το REBECCA προωθεί τους νέους δείκτες ως εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της περίθαλψης καθώς και ως εργαλείο στην κλινική έρευνα.

 

Η πλατφόρμα REBECCA 360º αποτελεί μία συλλογή από μη-παρεμβατικές εφαρμογές για κινητές συσκευές που δεν στιγματίζουν την ασθενή. Θα προσφερθεί στις επιζήσασες από καρκίνο του μαστού ως μέσο υποστήριξης στην καθημερινή ζωή και για τη βελτίωση της αλληλεπίδρασής τους με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Η ίδια πλατφόρμα θα υποστηρίζει κλινικές μελέτες μέσω της συλλογής πληροφοριών σχετικά με τη λειτουργική και συναισθηματική κατάσταση ασθενών.

Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων του έργου, κλινικές και νοσοκομεία, πανεπιστήμια, τεχνολογικά ιδρύματα, εταιρείες λογισμικού, εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας και ενώσεις ασθενών θα συνεργαστούν για να διαμορφώσουν οδηγίες και πρακτικές για την περίθαλψη μετά τον καρκίνο.

«Στην εποχή του Διαδικτύου των Πραγμάτων, των Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας και της Τεχνητής Νοημοσύνης φαίνεται πως η κλινική έρευνα μπορεί να προχωρήσει πέρα από τις συνήθεις τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές. Οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούν δεδομένα πραγματικού κόσμου μπορεί να διαφέρουν από τις εξιδανικευμένες παρεμβάσεις των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών, ως απάντηση, η παρακολούθηση των ασθενών υπό πραγματικές συνθήκες γεφυρώνει το χάσμα» δήλωσε ο Συντονιστής του έργου REBECCA, Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Αναστάσιος Ντελόπουλος.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο REBECCA -«REsearch on BrEast Cancer induced chronic conditions supported by Causal Analysis of multi-source data-Έρευνα των Χρόνιων Προβλημάτων Υγείας που προκαλεί ο Καρκίνος του Μαστού με τη Χρήση Αιτιώδους Ανάλυσης Δεδομένων από Πολλαπλές Πηγές» χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο REBECCA ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2025, με τη συμμετοχή 12 εταίρων από 7 ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο συντονίζεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι εταίροι του έργου REBECCA είναι φορείς και οργανισμοί από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, την Κύπρο, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΑΠΘ, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Η πλατφόρμα REBECCA 360º είναι πλήρως συμβατή με την αρχή προστασίας ευαίσθητων δεδομένων και θα χρησιμοποιηθεί σε επτά κλινικές μελέτες στη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία, με τη συμμετοχή περισσότερων από 650 ατόμων. Οι βέλτιστες πρακτικές που θα προκύψουν από τις κλινικές μελέτες, θα διαδοθούν σε ερευνητές, στις αρχές δημόσιας υγείας και σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο REBECCA: http://rebeccaproject.eu/

Φωτογραφία: Εικόνα του έργου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ