Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
16 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Ρεσιτάλ Πιάνου με τον Ερμή Θεοδωράκη από το Ίδρυμα Takis

Το Ίδρυμα Takis μας προσκαλεί στο Ρεσιτάλ Πιάνου του βραβευμένου πιανίστα και συνθέτη Ερμή Θεοδωράκη, την Κυριακή 10 Μαρτίου, ώρα 18.30′.

Πρόγραμμα 
ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ (1922-2001): Τα άπαντα για σόλο πιάνο
Έξι Τραγούδια (1951), Έρμα (1960/61), Ευρυάλη (1973), Mists (1980),
à r. (Hommage à Ravel) (1987)

Για το ρεσιτάλ πιάνου στις 18:30 η είσοδος είναι ελεύθερη με κράτηση θέσης μέσω more – περιορισμένες θέσεις
https://www.more.com/music/resital-pianou-ermis-theodorakis/

Πριν το ρεσιτάλ, στις 17:30 οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν ειδική ξενάγηση για τον διεθνή γλύπτη Takis, το έργο του και το Ίδρυμά του.

Κόστος ξενάγησης 8€ το άτομο με κράτηση θέσης μέσω more – περιορισμένες θέσεις
https://www.more.com/museums/ksenagisi-sto-idryma-takis-diarkeia-50-lepta/

Ο Ερμής Θεοδωράκης σπούδασε πιάνο, σύνθεση και μουσικολογία στην Αθήνα· ακολούθως πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές πιάνου και σύνθεσης στο Άμστερνταμ και τη Λειψία. Το 2016 αναγορεύθηκε σε διδάκτορα του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών με την διατριβή του πάνω στο έργο του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη.
Απο την αρχή της σταδιοδρομίας του ως ερμηνευτή (1996) εξειδικεύθηκε στην νέα μουσική και ιδίως στις πολυπλοκότερες κατευθύνσεις της· στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής έχει εμφανιστεί σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και έχει συμπράξει ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες και μουσικά σύνολα. Έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες εκτελέσεις συγχρόνων έργων, καθώς και 8 προσωπικούς δίσκους CD, μεταξύ των οποίων τα πιανιστικά άπαντα των Ι. Ξενάκη, C.-S. Mahnkopf, Γ. Σισιλιάνου, Γ. Ιωαννίδη. Ως συνθέτης έχει γράψει έργα για σόλο όργανα και μουσική δωματίου. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, Κύπρο, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία και Χιλή.
Για τις επιδόσεις και την δραστηριότητά του έχει τιμηθεί με διάφορες υποτροφίες και βραβεία (Υποτροφίες του Ιδρύματος Ωνάση, Βραβείο Δισκογραφίας της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, Βραβείο Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής – UNESCO).
Ο Ερμής Θεοδωράκης γνώρισε την μουσική του Ξενάκη σε ηλικία 12 ετών στην τάξη ανωτέρων θεωρητικών και σύνθεσης του Γιάννη Ιωαννίδη. Τα επόμενα χρόνια μελέτησε τα πιανιστικά του άπαντα και τα παρουσίασε για πρώτη φορά το 1996 στην Αθήνα. Συνάντησε τον Ιάννη Ξενάκη το 1997 σε ηλικία 18 ετών στην Θεσσαλονίκη, όπου και ερμήνευσε τα έργα του για πιάνο παρουσία του συνθέτη. Την ίδια χρονιά συνέταξε ο Ξενάκης συστατική επιστολή, στην οποία χαρακτήρισε τον Ερμή Θεοδωράκη ιδανικό ερμηνευτή της μουσικής του. Έκτοτε ο Ερμής Θεοδωράκης έχει παρουσιάσει τα έργα αυτά σε πολλές συναυλίες σε όλο τον κόσμο και έχει προσθέσει στο ρεπερτόριό του τα περισσότερα έργα μουσικής δωματίου του Ξενάκη με πιάνο, τα τελευταία χρόνια δε και τα σολίστικα του έργα για άλλα πληκτροφόρα όργανα (τσέμπαλο και εκκλησιαστικό όργανο.

ΙΑΝΝΗΣ ΞΕΝΑΚΗΣ (1922-2001): Τα άπαντα για σόλο πιάνο

Ο Ιάννης Ξενάκης γεννήθηκε το 1922 στην Βραΐλα (Ρουμανία) από Έλληνες γονείς. Έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στην Ελλάδα, όπου έλαβε τα πρώτα μαθήματα μουσικής και σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Για τις πολιτικές ιδέες του και την δράση του κατά τον εμφύλιο πόλεμο διώχθηκε και αναγκάστηκε να αποδράσει στο Παρίσι, όπου έζησε και δημιούργησε ως τον θάνατό του το 2001.
Τα ενδιαφέροντά του για την αρχαιότητα και την φιλοσοφία, σε συνδυασμό με την κατάρτισή του στις θετικές επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τον οδήγησαν στην επινόηση ρηξικέλευθων μεθόδων σύνθεσης, κατά τις οποίες μαθηματικά μοντέλα εφαρμόζονται στην οργάνωση του μουσικού υλικού. Δημιούργησε έτσι εντελώς πρωτόγνωρα ηχητικά ακούσματα, τα οποία αποτύπωσε σε πάνω από 140 έργα όλων των ειδών (ορχηστρικά, μουσική δωματίου, σόλο όργανα), που συνέθεσε από το 1951 ως το 1997. Ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην σύνθεση και επίσης πρωτοπόρος στην ηλεκτρονική μουσική. Καθιερώθηκε ως κορυφαία μορφή του παγκόσμιου μεταπολεμικού μοντερνισμού και το έργο του επηρέασε τις επόμενες γενιές των συνθετών.
Τα έργα του Ξενάκη για σόλο πιάνο είναι γνωστά για την συνθετότητα και τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις. Επιπλέον, σχηματίζουν ένα είδος μουσικής βιογραφίας του Ξενάκη, καθώς, γραμμένα με αποστάσεις περίπου μίας δεκαετίας μεταξύ τους, αντιπροσωπεύουν διαφορετικές περιόδους της καλλιτεχνικής του πορείας: Από τις πρώτες μουσικές αναζητήσεις με στοιχεία ελληνικότητας στα Έξι Τραγούδια (1951) στην „εκ του μηδενός”, αυστηρά λογική προσέγγιση της σύνθεσης για πιάνο στο Έρμα (1960/61) και από την συνύπαρξη μιας πλειάδας μουσικών ιδεών στην Ευρυάλη (1973) στην εκφραστικότητα του Mists (1980) και την συνοπτική διατύπωση των ιδεών κατά την ύστερη περίοδο (à r. – Hommage à Ravel, 1987). Τα έργα παρουσιάζονται στο παρόν πρόγραμμα με χρονολογική σειρά.

 

ΏΡΕΣ ΕΠΙΣΚEΨΕΩΝ-VISITING HOURS:
Δευτέρα – Κυριακή
Monday-Sunday
9.00 – 18.00
μόνο κατόπιν ραντεβού / only by appointment 

ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΚΙΣ – ΚΕΤΕ
Takis Foundation – Research Center for the Art and the Sciences
Τέρμα Δερβενακίων – Dervenakion Terma
Γεροβουνό – Καματερό / Gerovouno – Kamatero
134 51 Αθήνα – Athens Greece
+30 210 2313410 / +30 210 2389019

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ