Το χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, αλλά και τους αναλυτικούς προϋπολογισμούς του Στρατηγικού Σχεδίου Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν σήμερα στη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Συνολικά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει 84,5 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για δράσεις και έργα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης σε οχτώ Δήμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης: Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, Πυλαίας – Χορτιάτη (μόνο η Πυλαία) και Δέλτα (μόνο το Καλοχώρι).
Οι παρεμβάσεις θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2022.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αποτελεί από τις κορυφαίες παρεμβάσεις μας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Η υποχρέωση της Περιφέρειας ήταν να διαθέσει για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το 5% του ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται, η επιλογή της διοίκησής μας όμως ήταν να διπλασιαστεί αυτό το ποσό. Έτσι σε όλη την Κεντρική Μακεδονία θα διατεθούν τελικά 105 εκ. ευρώ, από τα οποία 84,5 στη Θεσσαλονίκη». Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι το σχέδιο είναι απόλυτα εφαρμόσιμο και αποσκοπεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της καθημερινότητας των πολιτών και των τοπικών επιχειρήσεων στο ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, με έμφαση στις περιοχές που αντιμετωπίζουν τα πιο σημαντικά προβλήματα.
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, παρουσιάζοντας το Στρατηγικό Σχέδιο Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι η επιτυχής εξέλιξή του αναδεικνύει τη μητροπολιτικότητα της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, που δεν μπορεί να επιτελέσει ως ρόλο καμιά Αναπτυξιακή Εταιρεία ή Δήμος.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ανά στρατηγικό στόχο, τα χρονοδιαγράμματα και οι προϋπολογισμοί των παρεμβάσεων έχουν ως εξής:
1.Θεσσαλονίκη ανταγωνιστική και καινοτόμα: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2019 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνολικός προϋπολογισμός 26,2 εκ. ευρώ (τα 10,4 εκ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή).
2.Θεσσαλονίκη συνεκτική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Συνολικός προϋπολογισμός 13 εκ. ευρώ (τα 0,8 εκ. ευρώ ιδιωτική συμμετοχή).
3.Θεσσαλονίκη πράσινη και ανθεκτική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συνολικός προϋπολογισμός 50,2 εκ. ευρώ.
4.Θεσσαλονίκη αποτελεσματική: Οι πρώτες παρεμβάσεις αρχίζουν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ολοκληρώνονται το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Συνολικός προϋπολογισμός 6 εκ. ευρώ.
Οι πρώτες παρεμβάσεις που θα ξεκινήσουν στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (οι σχετικές προσκλήσεις θα εκδοθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2017) αφορούν στους εξής τομείς:
-Αντιπλημμυρική προστασία – 3 εκ. ευρώ.
-Δημιουργία – αναβάθμιση πυρήνων πρασίνου επιπέδου πολεοδομικής ενότητας ή και πράσινων διαδρομών – 16 εκ. ευρώ.
-Αναβάθμιση πυρήνων τοπικού αστικού πρασίνου – 4 εκ. ευρώ.
-Έργα για πράσινα δώματα και κάθετους κήπους – 4 εκ. ευρώ.
-Ανάπτυξη συστήματος ποδηλατοδρόμων – 1 εκ. ευρώ.