Εγκρίθηκαν σήμερα (27/8) από την Επιτροπή του Άρθρου 8 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης οι αποφάσεις των τεσσάρων δημοτικών συμβουλίων των δήμων Θεσσαλονίκης, Νεάπολης-Συκεών, Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Παύλου Μελά για τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε “Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη”.
Ήταν η τρίτη φορά που το ζήτημα ήρθε για έγκριση στο ανεξάρτητο αρμόδιο όργανο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Εντωμεταξύ, η Επιτροπή άλλαξε σύνθεση.Κατά τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, οι αποφάσεις είχαν απορριφθεί.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΟΥ “ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ – ΖΑΤΟΥΝΑ”
Την ομόφωνη απόφαση, της αρμόδιας επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, για την μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη, χαιρετίζει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Μουσείου «Μίκη Θεοδωράκη – Ζάτουνα» Παρασκευάς Παρασκευόπουλος.
Κάνει λόγο για μία απόφαση «ιστορική, τιμή στον μεγάλο μας συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας και της ελευθερίας Μίκη, ως αντίδωρο παρακαταθήκη στις γενιές του μέλλοντος που θα συνοδοιπορούν με τα οράματά του και στους αγώνες για μια κοινωνία δημοκρατική με ελευθερία και δικαιοσύνη».
Όπως επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος, «η Λεωφόρος Μίκη Θεοδωράκη δεν θα είναι μια τυπική μετονομασία αλλά μπορεί να γίνει η Λεωφόρος του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας».
«Η μετονομασία συμπίπτει με τα τρία χρόνια από το θάνατό του και θα αποτελέσει προπομπό για το 2025 όπου τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη θα είναι η μεγάλη γιορτή της Ρωμιοσύνης», τονίζει ο πρόεδρος του Μουσείου.
Σημειώνει επίσης ότι «η μετονομασία θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στη Δυτική Θεσσαλονίκη με διαδημοτικές συνέργειες αξιοποιώντας διαδημοτικά τα περισσότερα από δέκα τοπόσημα ιστορίας και πολιτισμού που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της Λεωφόρου Μίκη Θεοδωράκη. Το Μουσείο με το ιστορικό και το πολιτιστικό του απόθεμα θα είναι παρών και συνεργάτης σε όποιες πρωτοβουλίες».
Τέλος ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε τους δημάρχους και τα δημοτικά συμβούλια των τεσσάρων δήμων, Θεσσαλονίκης, Νεάπολης – Συκεών Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Παύλου Μελά για την πρωτοβουλία και μαζί, τους φορείς της πόλης και τους πολίτες που συνέβαλαν στο να ξεπεραστούν δυσκολίες, εμπόδια και αρνήσεις και να φθάσουμε στη σημερινή μέρα.