“Η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη”. Αυτό τόνισε ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης στη διαδικτυακή εκδήλωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας για το Νέο Έτος, που έγινε χθες Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου.
Ο κ. Καλαφάτης τόνσιε ότι “θεωρώ σημαντική την πρόσφατη συνάντησή μας στο Υπουργείο, στην ατζέντα της οποίας θέσαμε, εκτός των άλλων, σημαντικά έργα για τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Κεντρική Μακεδονία. Έργα δρομολογημένα με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη τα οποία δημιουργούν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες, προχωρούν σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.
Αναφέρω επιγραμματικά την Ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου και μητροπολιτικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, την αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, την ενοποίηση του θαλάσσιου παραλιακού μετώπου, το Thess Intec, το Μετρό και την επέκτασή του δυτικά αλλά και την επέκταση στα δυτικά του Προαστιακού Σιδηρόδρομου έργο που μπαίνει εκ νέου σε τροχιά υλοποίησης”.
Στο πλέγμα των έργων, όπως είπε, περιλαμβάνεται η μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Παύλου Μελά σε Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού με το Flyover, η ανάπλαση των εγκαταστάσεων του Γηπέδου του ΠΑΟΚ, το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο και η Μαρίνα Αρετσούς, που θα λειτουργήσει ως πόλος τουρισμού και αναψυχής.
“Από τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας ξεχωρίζω ενδεικτικά τη σύνδεση της Έδεσσας με την Εγνατία Οδό, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Σέρρες και στο Κιλκίς, το νέο Πολυκεντρικό μουσείο των Αιγών στη Βεργίνα, το ορφανό χιλιόμετρο στη Χαλκιδική αλλά και την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός η οποία θα εξελιχθεί με απαρέγκλιτη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και θα συμβάλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή. Έργα, δράσεις και παρεμβάσεις που δεν θα δρομολογούνταν χωρίς την εξειδικευμένη γνώση και την καθοριστική συμβολή όλων εσάς, των μηχανικών στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα”, υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Κατέληξε με το συμπέρασματα, ότι:
Παρά τις δυσκολίες, είναι ήδη περισσότερο από βέβαιο πως η νέα χρονιά θα σημάνει την αρχή μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμμαχος μας η εμπιστοσύνη που ανέκτησε η οικονομία μας, γεγονός που απεικονίζεται στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται το Δημόσιο. Και οι μεταρρυθμίσεις που στρώνουν το έδαφος για την επόμενη μέρα.
Θα συμβάλει δραστικά η είσοδος νέων επενδυτών που ήδη ξεκίνησε. Θα βοηθήσουν οι μειώσεις φόρων που έγιναν, αλλά και οι νέες ελαφρύνσεις, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή της Εισφοράς Αλληλεγγύης για εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Και βέβαια οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης οι οποίοι -μέσα στο 2021- θα ξεπεράσουν τα 5,5 δισ. Ευρώ. Και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, που τρέχουν με ταχύτητα.