Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
33.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_img

Στα ίδια επίπεδα τα τέλη στάθμευσης και κοινοχρήστων χώρων στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στα ίδια επίπεδα με το τρέχον έτος 2017 θα παραμείνουν τα τέλη στάθμευσης οχημάτων και κοινόχρηστων χώρων, για το 2018, στον Δήμο Θεσσαλονίκης σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της 21ης τακτικής συνεδρίασης.

Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση των Οικονομικών Υπηρεσιών: από την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να διακόψει την πώληση καρτών ελεγχόμενης στάθμευσης στις 1η, 3η και 5η Δημοτικές Κοινότητες, ενώ τη διάθεσή τους αναλαμβάνει η εταιρεία «Ένωση Εταιρειών INTRAΚAT–INTRASOFT INTERNATIONAL S.A.», με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, στις 13 Μαρτίου 2017. Η χρέωση για στάθμευση σε δρόμους των συγκεκριμένων Δημοτικών Κοινοτήτων ορίζεται στα 1,70€ για κάθε ώρα, ενώ θα ισχύει πλέον η δυνατότητα χρέωσης ανά λεπτό.

Επισημαίνεται ότι στόχος της σύμβασης είναι η εγκατάσταση και λειτουργία Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και τους κατοίκους των περιοχών εφαρμογής του έργου και ιδιαίτερα για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών στάθμευσης, την μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προς όφελος των δημοτών καθώς και την εξασφάλιση των δημοτικών προσόδων που προκύπτουν από την εγκατάσταση του νέου συστήματος.

Όσον αφορά τους κοινόχρηστους χώρους και την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων , το τέλος καθορίζεται ανά ζώνες, στις οποίες έχουν υπαχθεί οι περιοχές, οι πλατείες και οι δρόμοι με γνώμονα τη δίκαιη επιβάρυνση των καταστηματαρχών, ανάλογα με την κίνηση που παρουσιάζει η κάθε περιοχή και την ωφέλεια που έχουν από τη χρήση των κοινόχρηστων χώρων. Ο διαχωρισμός αφορά τέσσερεις ζώνες.

Στην πρώτη ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:

 • Στην περιοχή Εγνατία – Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές)
 • Στις οδούς Αλ. Παπαναστασίου, Γρ. Λαμπράκη και Μ. Κάλλας
 • Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές)
 • Σε όλη την έκταση της λεωφόρου Νίκης
 • Στον άξονα της οδού Αριστοτέλους, από την Εγνατία μέχρι τη Λ. Νίκης

Για τα καταστήματα της συγκεκριμένης ζώνης τα τέλη παραμένουν στο ποσό των 123€ ανά τετραγωνικό μέτρο, σε ετήσια βάση, με εξαίρεση τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, για τα οποία ισχύει χρέωση 303€ ανά τ.μ.

Στη δεύτερη ζώνη υπάγονται τα καταστήματα που βρίσκονται:

 • Στην οδό Μοναστηρίου, από τον αριθμό 1 έως και 95 και από τον αριθμό 4 έως και 26 (Ι. Ν. Αγίων Πάντων)
 • Στις οδούς Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, λεωφ. Στρατού, Παπάφη (και από τις δύο πλευρές)
 • Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Λαγκαδά, Αγίου Δημητρίου-Φιλώτα, πλατεία Μουσχουντή, Ολυμπιάδος, Κασσάνδρου, Εθνικής Αμύνης, Εγνατία και Λαγκαδά
 • Στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη και στη λεωφόρο Κων. Καραμανλή

Για τα καταστήματα της Β΄ ζώνης τα τέλη χρήσης κοινόχρητων χώρων διαμορφώνονται στο ποσό των 80€ ανά τ.μ. ανά έτος.

Στην τρίτη ζώνη συμπεριλαμβάνονται η προέκταση Αγίου Δημητρίου (μετά την Εθνικής Αμύνης προς την Τριανδρία), η οδός Πολυτεχνείου (από το 1 έως το 43 και από το 2 έως το 10) και οι υπόλοιποι κοινόχρηστοι χώροι που δεν ανήκουν σε καμία από τις παραπάνω ζώνες, με τα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων να διαμορφώνονται στα 51€ ανά τ.μ.

Για τα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16€ ανά τ.μ.

Διαφορετικό είναι το καθεστώς όσον αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες, πάρκα, πεζόδρομους καθώς και στην περιοχή των Λαδάδικων. Συγκεκριμένα:

Πλατείες και πάρκα

 • Στην Α΄ ζώνη τα τέλη ορίζονται σε 189€ ανά τ.μ., με εξαιρέσεις: την πλατεία Αριστοτέλους με χρέωση 303€ ανά τ.μ. και την πλατεία Άθωνος, με 206€ ανά τ.μ.
 • Στη Β΄ ζώνη καθώς και στην Πλατεία Δημοκρατίας τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93€ ανά τ.μ.
 • Στη Γ΄ ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 61€ ανά τ.μ.
 • Στη Δ΄ ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35€ ανά τ.μ.
 • Για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Μανόλη Ανδρόνικου, Νικολάου Γερμανού και τη λεωφόρο Βασ. Γεωργίου (πάρκο ΧΑΝΘ) ορίζεται τέλος 60€ ανά τ.μ.

Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, όταν το ίδιο κατάστημα τοποθετεί τραπεζοκαθίσματα και εντός του πάρκου και στο πεζοδρόμιο, η τιμή χρέωσης είναι ενιαία και είναι η μεγαλύτερη.

Πεζόδρομοι – Λαδάδικα

 • Στην Α΄ ζώνη, στους πεζοδρόμους Θεοχάρη, Αιμιλιανού Γρεβενών, Γεωργίου Σταύρου, Αγίας Θεοδώρας, Ισαύρων, Ι. Δέλλιου, Νικηφόρου Φωκά (κάτω από την Παύλου Μελά), Φραγκίνη, Στρ. Τσιρογιάννη, Καποδιστρίου και Πάικου τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 195€ ανά τ.μ. το χρόνο. Οι τιμές διαφοροποιούνται στις παρακάτω περιπτώσεις:

-Στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας η χρέωση είναι στα 232€ ανά τ.μ.

-Στην περιοχή των Κάτω Λαδάδικων η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου από 12 έως 26 (μόνο ζυγοί αριθμοί), Τσιμισκή από 2 έως 4, Ίωνος Δραγούμη, Κουντουριώτη, Βότση και Αβέρωφ η χρέωση ανέρχεται στα 212€ ανά τ.μ.

-Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους στα 303€ ανά τ.μ.

-Στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος, των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστένι (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά, στα 206€ ανά τ.μ.

-Στον πεζόδρομο της Καλαποθάκη στα 123€ ανά τ.μ.

 • Στη Β΄ ζώνη (Βαμβακά, Ζεφύρων, Παπαγεωργίου, Μελενίκου (1-21 και 2-16), Γούναρη (πάνω από την Εγνατία) τα τέλη διαμορφώνονται σε 112€ ανά τ.μ.
 • Στη Γ΄ ζώνη (Χειμάρρας, Ζαλοκώστα, Κοσμοπούλου, Χατζηκυριάκου) η χρέωση είναι 73€ ανά τ.μ.
 • Στη Δ΄ ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35€ ανά τ.μ.

Η είσπραξη των αναλογούντων τελών θα γίνεται ως εξής:

Για τις επιχειρήσεις που ανανεώνεται η άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου:

 • Για ποσό έως 400€, εφάπαξ καταβολή έως 28/2/2018 και χορήγηση της άδειας χρήσης κοινόχρηστου χώρου
 • Για ποσό από 400,01 έως 1.000€ σε δυο ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 28/02/2018 και η δεύτερη μέχρι 30/04/2018
 • Για ποσό από 1.000,01 έως 2.000€ σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη μέχρι 28/02/2018, η δεύτερη μέχρι 30/04/2018 και η τρίτη μέχρι 30/06/2018
 • Για ποσό από 2.000,01€ και πάνω σε τέσσερεις διμηνιαίες δόσεις, η πρώτη – το ύψος της οποίας θα ανέρχεται στο 30% του ετήσιου τέλους – μέχρι 28/02/2018 και τρεις ισόποσες δόσεις του υπολειπόμενου ετήσιου τέλους έως 30/04/2018, έως 30/06/2018 και έως 31/08/2018 αντίστοιχα.

Για τις επιχειρήσεις που εκδίδεται για πρώτη φορά άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου:

 • Για ποσό έως 400€ εφάπαξ καταβολή εντός 30 ημερών από την τελευταία έγκριση
 • Για ποσό από 400,01€ και πάνω σε δυο ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία την 31ηΟκτωβρίου 2018
 • Για ποσό από 1.000,01 και πάνω σε τρεις ισόποσες διμηνιαίες δόσεις με καταληκτική ημερομηνία δόσης την 31η Οκτωβρίου Η πρώτη δόση καταβάλλεται εντός 30 ημερών από την τελευταία έγκριση, η δεύτερη δόση δύο μήνες από την καταληκτική ημερομηνία της πρώτης δόσης και η τρίτη δόση δύο μήνες από την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης, εφόσον δεν ξεπερνάει την 31η Οκτωβρίου 2018
 • Σε περίπτωση που η ημερομηνία έναρξης καταβολής του τέλους για έκδοση νέας άδειας είναι προγενέστερη της 28/2/2018, το τέλος δύναται να καταβληθεί έως τις 28/2/2018

Επισημαίνεται ότι σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία των πεζών επιβάλλεται ελεύθερη ζώνη όδευσης με απαραίτητο ελάχιστο πλάτος τα 2,20 μέτρα, ελεύθερο από κάθε είδους εμπόδιο, ενώ για την προσπέλαση και εξυπηρέτηση οχημάτων έκτακτης ανάγκης, όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και οχήματα μεταφοράς ΑμεΑ, προβλέπεται ελεύθερη ζώνη με ελάχιστο πλάτος τα 3,50 μ.

Με την ίδια απόφαση καθορίζονται τα τέλη για τους καταστηματάρχες που τοποθετούν εμπορεύματα σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και ο τρόπος υπολογισμού, κατά περίπτωση, των προστίμων που προκύπτουν από την κατάληψη δημόσιων χώρων, χωρίς την απαιτούμενη άδεια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ