Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
13.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 25 Μαρτίου, 2025
spot_img

Στη βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες

Εντός του Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης, το οποίο προβλέπει την δημιουργία δύο δημόσιων φορέων που θα αντικαταστήσουν το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών (ΣΑΣΘ) και τον ΟΑΣΘ. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, που κατατέθηκε στη βουλή την Τετάρτη, η περιουσία του ΟΑΣΘ θα περάσει στο κράτος και ο οργανισμός θα συνεχίζει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου του 2019, οπότε αναμένεται να λειτουργήσει ο νέος δημόσιος φορέας που θα έχει την ονομασία Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (Α.ΣΥ.Θ.). Οι εργαζόμενοι των δύο λειτουργούντων σήμερα φορέων (ΣΑΣΘ και ΟΑΣΘ) θα ενταχθούν στις νέες εταιρείες, διατηρώντας τη θέση τους.

Ανακοινώσεις για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου έκανε χθες αργά το απόγευμα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός υποδομών, μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, στην διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο ΥΜΑΘ. “Γίνεται ένας δημόσιος φορέας με διαφάνεια που θα υπηρετεί το έργο του και όχι άλλα συμφέροντα. Δηλώνουμε στους πολίτες ότι η προσπάθεια για καλύτερες και σύγχρονες συγκοινωνίες δεν σταματά, αλλά θα συνεχιστεί και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Θα καλέσουμε τους φορείς της πόλης, τα επιμελητήρια να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια”, τόνισε ο υπουργός, ενώ καταφέρθηκε για άλλη μια φορά εναντίον του ΟΑΣΘ που παρά τις επιδοτήσεις εμφανίζει αδυναμία να καταβάλλει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Ο εποπτεύων φορέας των αστικών συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ονομάζεται “Οργανισμός Συγκοινωιακού Έργου Θεσσαλονίκης Ανώνυμη Εταιρεία” (Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε.) με σκοπό την ανάπτυξη, τον συντονισμό, την εποπτεία και τον έλεγχο των δημόσιων επιβατικών αστικών συγκοινωνιών λεωφορείων και μέσων, υπόγειων και επίγειων, σταθερής τροχιάς, καθώς και των θαλάσσιων μεταφορών με σκοπό την μεταφορά και εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης. Εξαιρούνται το σιδηροδρομικό έργο, το υπεραστικό συγκοινωνιακό έργο των ΚΤΕΛ ενώ εντάσσονται στον φορέα τα ταξί. Το μετοχικό κεφάλαιο του ορίζεται στα 6 εκ. ευρώ και διαιρείται σε 12.000 ονομαστικές μετοχές ενώ το δ.σ. είναι 9μελές, με 3ετή θητεία και συμμετέχει ένα μέλος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ένα μέλος από το δήμο Θεσσαλονίκης και ένα μέλος από τα Επιμελητήρια της πόλης. Οι πόροι της Ο.Σ.Ε.Θ. Α.Ε. προέρχονται από την ετήσια είσπραξη 2% από το σύνολο των εσόδων από την παροχή συγκοινωνιακών υπηρεσιών.
Όσον αφορά τις “Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης” (Α.ΣΥ.Θ.) που θα αντικαταστήσουν τον ΟΑΣΘ, όπως εξήγησε ο υπουργός, με την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεων, λύνεται η σύμβαση που έχει το κράτος με τον Ο.Α.Σ.Θ. Η λύση της σύμβασης, η οποία σημειωτέον σύμφωνα με την τελευταία τροποποίηση του νόμου ισχύει μέχρι δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για το μετρό Θεσσαλονίκης, στηρίζεται στα εξής: Πρώτον στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1370/2007, σύμφωνα με τον οποίο, όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, η συμφωνία, που κυρώθηκε με το νόμο 2898/2001 δεν μπορεί να έχει διάρκεια πάνω από 15 χρόνια και δεύτερον στο γεγονός ότι η τροποποίηση που έγινε με τον νόμο 3652/2008 είναι αόριστη, ως προς την διάρκεια της. Με τη λύση της συμφωνίας περνούν αυτοδικαίως στο Ελληνικό δημόσιο τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΑΣΘ (κινητά και ακίνητα). Για όσα από αυτά δεν έχουν αποσβεστεί, το δημόσιο θα καταβάλει στους μετόχους του οργανισμού την αξία τους. Ωστόσο, η περιουσία θα παραμείνει σε χρήση του ΟΑΣΘ για τις ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου που θα του ανατεθεί προσωρινά. Η επιχείρηση του ΟΑΣΘ θα εξαγοραστεί από το δημόσιο και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκκαθάριση του εν λειτουργία. Το δ.σ. των Α.ΣΥ.Θ. θα είναι εννιαμελές και θα συμμετέχει εκπρόσωπος των εργαζομένων, μέλος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέλος από το δήμο Θεσσαλονίκης.

“Λάβαμε υπόψη τρεις παραμέτρους. Πρώτον ότι οι αστικές συγκοινωνίες είναι στοιχείο της οικονομίας και η Θεσσαλονίκη καθυστερούσε στην οικονομική ανάπτυξη όσο δεν είχε καλές συκγοινωνίες. Δεύτερον, η κοινωνική υποχρέωση να έχουμε πρόσβαση όλοι στις συγκοινωνίες και τρίτον ότι πρέπει να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες ζωής με τις συγκοινωνίες”, τόνισε ο αν. υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, που ήταν παρόν στην συνέντευξη. Ο υφυπουργός εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης ανέφερε ότι “μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης ασχολούμαστε με την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης και είναι χαρούμενος γι’ αυτό. Η κυβέρνηση έχει και πολιτικό θάρρος και βούληση και σχέδιο για να κάνει αλλαγές και να βελτιώσει αυτή την καθημερινότητα”. “Πολλά χρονίζοντα προβλήματα της Θεσσαλονίκης βρίσκουν λύση”, διαπίστωσε ο πρώην υφυπουργός Δημήτρης Μάρδας.

Από πλευράς ΟΑΣΘ δεν υπήρξε μέχρι αργά το βράδυ καμία αντίδραση, αλλά τα στελέχη του οργανισμού άρχισαν να μελετούν τρόπους αντίδρασης και θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφεί νομικά προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα του.

του Φώτη Κουτσαμπάρη, δημοσιεύτηκε στην “Μακεδονία”, 7 Ιουλίου

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ