Μετά την επιτυχημένη ατομική έκθεση του Σταύρου Δίτσιου στο μουσείο Luigi Bellini στη Φλωρεντία της Ιταλίας, τα έργα του συνεχίζουν να ταξιδεύουν, στο περίπτερο της S/D Gallery, στο Art Fair του Μονακό.
“Σ’ έναν πλανήτη έκτακτης ανάγκης με τις κλιματικές αλλαγές ολοένα να μεταβάλλουν το οικοσύστημά μας σε τοπίο δυστοπικό, η παρουσίαση των έργων «ΜΕΤΑΛΛΑΞΙΣ» του Σταύρου Δίτσιου, έρχεται να μας υπενθυμίσει περισσότερο από ποτέ, αυτό που βαθιά γνωρίζουμε όλοι.
Η γη περιστρέφεται αέναα κι όλα τα όντα ισορροπούμε, όμως ποιο το μέλλον της ανθρωπότητας εάν η Μητέρα Φύση ολοσχερώς μεταλλαχτεί;”, αναφέρουν οι διοργανωτές.
Chapiteau de Fontvieille
Avenue des Ligures, Μonaco
Λίγα λόγια για την τεχνική και το έργο του:
Οι δημιουργίες του Σταύρου Δίτσιου, εμπνευσμένες από τον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό έχουν βαθύ συμβολικό χαρακτήρα, αναζητώντας απαντήσεις σε βασικά υπαρξιακά ερωτήματα. Ο καλλιτέχνης καταργεί τη ρεαλιστική μορφή, όμως κρατάει το περιεχόμενο και μεταφέρει στα έργα του τους συνεχείς προβληματισμούς του για τη σημερινή πραγματικότητα. Η τεχνολογία και τα αδιέξοδα της, ο άνθρωπος σε σχέση με τη φύση, η ζωή ως συμπαντική προέκταση και η συνεχής μεταβολή της σε ενέργεια και δημιουργία είναι κάποια από τα ζητήματα που θίγονται στο πολυεπίπεδο έργο του.
Χρησιμοποιεί τα μοτίβα ως σημεία επαφής με την πραγματικότητα, ενώ από την άλλη εγκαταλείπει οποιαδήποτε διακριτά σημάδια για να αιωρηθεί και να αποσπαστεί από οτιδήποτε απτό. Οι αλληλεπικαλυπτόμενες επιφάνειες, η ταυτόχρονη χρήση τυπωμάτων και η χρήση πολλαπλών υλικών και εργαλείων προσδιορίζουν την τεχνική του ζωγράφου.
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Σταύρος Δίτσιος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και την Ισπανία. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, Ιταλίας από όπου και αποφοίτησε με άριστα. Ανήσυχος και διερευνητικός, ασχολείται με άλλες πτυχές της τέχνης, όπως η σκηνογραφία και η σκηνοθεσία σε θέατρα για κλασικό μπαλέτο και θεατρικές παραστάσεις. Ανακαλύπτει επίσης πτυχές του εαυτού του γράφοντας παιδικά παραμύθια.
Το 2009, ο Σταύρος Δίτσιος επιλέχθηκε να εκθέσει τα έργα του στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, με την επιμέλεια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκης. Το 2019, επιλέχθηκε να εκθέσει ένα έργο τέχνης του στην Μπιενάλε του Λονδίνου, που επιμελήθηκε η Γκαλερί Gagliardi σε συνεργασία με το Μουσείο Τέχνης Chianciano κ.α.
Είχε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Μουσεία, Ιστορικές Τοποθεσίες, Art Fair και γκαλερί παγκοσμίως, όπως το Palazzo Della Cancelleria Vaticana στη Ρώμη, όπου έχει λάβει διεθνές βραβείο.
Επιπλέον, έχει εκθέσει στο Μουσείο Τέχνης και Επιστήμης, στο Μιλάνο, στο Παλάτι του Μποργκέζε, στη Φλωρεντία, στο Topic Salon στην Πράγα στο Raum Salmgasse στη Βιέννη στο Μουσείο Francesco Gonzaga στη Μάντοβα κ.α.
Πίνακές του ανήκουν σε συλλογές ανά τον κόσμο όπως στο Μουσείου Βορρέ, Αθήνα. Στη συλλογή Yukyung Art Museum of South Korea. Στο Μουσείο Luigi Bellini, Φλωρεντία, στο Osten Museum of drawing Σκόπια, στο Μουσείο Πιερίδη, Λάρνακα, Κύπρος. Στην Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας, στο Ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.