Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
33.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_img

Στην Κίνα του Νίκου Καζαντζάκη – Κύκλος εκδηλώσεων στην Οικία Τέλλογλου

«Βλογημένη να’ ναι η λασπερή τούτη Κίνα, η μόνη σήμερα στον κόσμο που μπορεί να σου δώσει από τώρα να μαντέψεις με υπερηφάνεια τη μελλούμενη, την πιο μακρινή ανθρωπότητα», έγραφε το 1938 ο Νίκος Καζαντζάκης.

Ογδόντα χρόνια μετά την έκδοσή του, το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα», με τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στην Άπω Ανατολή, μπαίνει στο επίκεντρο κύκλου εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Οικία Τέλλογλου (Αριστοτέλους 2).  Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο αφιέρωμα του Τελλογλείου στον κινέζικο πολιτισμό. Στην Οικία Τέλλογλου λειτουργεί αυτόν τον καιρό έκθεση κινέζικης τέχνης από τη συλλογή της Αλίκης Τέλλογλου.

Τον κύκλο θα ανοίξει την Τετάρτη 9 Μαΐου , στις 20.00΄ο καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο και θα συνομιλήσει με το κοινό.

Ο Καζαντζάκης έγραψε το «Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα» μετά το ταξίδι που έκανε στην Άπω Ανατολή το 1935 ως απεσταλμένος εφημερίδας. Το βιβλίο εκδόθηκε   το 1938. Το 1957 μαζί με τη  σύζυγό του Ελένη και φίλους τους,  ταξίδεψε ξανά στην Ιαπωνία και την Κίνα. Κατά την επιστροφή πέθανε στη Γερμανία.

Η επόμενη ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου του Καζαντζάκη θα γίνει στην Οικία Τέλλογλου την Τετάρτη 16 Μαΐου με τον Κωνσταντίνο Μαυρόπουλο, φοιτητή του τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Εισιτήρια: 7 ευρώ. Απαραίτητη η κράτηση στο τηλ. 2310 247111.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ