Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

Στις 9 Απριλίου οι Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ: Θηλυκότητα και έμφυλη ανισότητα

Την Κυριακή 9 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη Πολύχρωμη Κυριακή στο ΚΘΒΕ, με τίτλο «Θηλυκότητα & Έμφυλη ανισότητα». Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θέματα όπως τα έμφυλα δικαιώματα, τα στερεότυπα, αλλά και η έμφυλη βία, θα μας απασχολήσουν σε όλες τις εκδηλώσεις της ημέρας. Οι εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί για τις 5 Μαρτίου αλλά μετατέθηκαν λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Όλες οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι Πολύχρωμες Κυριακές είναι ένας νέος κύκλος παράλληλων δράσεων, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από καίρια κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν τον δημόσιο βίο. Εκκινώντας από θεματικές, που εμφανίζονται στα έργα του ρεπερτορίου μας, η πρώτη Πολύχρωμη Κυριακή προσανατολίστηκε στην ταυτότητα φύλου και τις πολύχρωμες οικογένειες (η κεντρική συζήτηση είναι διαθέσιμη εδώ, ενώ η δεύτερη θα επικεντρωθεί στη θηλυκότητα και τα έμφυλα δικαιώματα, εξετάζοντας στερεότυπα, παγιωμένες σχέσεις εξουσίας καθώς και χρόνιες πρακτικές, που επέβαλε και συνεχίζει να επιβάλει η πατριαρχία.

Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, στους χώρους της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες, καθώς και μια κεντρική συζήτηση, εστιασμένη στην έμφυλη ανισότητα, με τίτλο «Έμφυλη βία: αναγνώριση, κριτική και δράση».

Αφορμή για τη συγκεκριμένη θεματική αποτέλεσαν τα έργα του ρεπερτορίου μας, και συγκεκριμένα η Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, που παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπίτου, αλλά και η παράσταση του Ερωτόκριτου, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη, η οποία προσέγγισε το έργο με επίκεντρο το πρόσωπο της Αρετούσας. Στην παράστασή της ενσωματώνει ένα ποίημα γραμμένο από την Ιρανή ποιήτρια, Rahil Fallahfar, που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Επιπλέον, μία από τις τρέχουσες παραγωγές του ΚΘΒΕ, ο Αλγόρυθμος, αποτελεί μια σκηνική «σύνθεση για δύο γυναίκες», κατά την οποία η Αλεξάνδρα Καζάζου και η Ελεάνα Γεωργούλη, φέρνουν στη σκηνή ιστορικά γεγονότα του τελευταίου αιώνα, μέσα από τη ματιά δύο γυναικών, που μπλέκονται σε ένα παιχνίδι μνήμης και λήθης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

 

Θηλυκότητα & Έμφυλη Ανισότητα

Πολύχρωμες Κυριακές στο ΚΘΒΕ

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

«Έμφυλοι ρόλοι και Στερεότυπα»

Ώρα έναρξης: 11.00
Διάρκεια: 150 λεπτά

Εργαστήρι Ψυχοδράματος
για ενήλικες

Στο εργαστήρι αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να διερευνήσουν βιωματικά και να συζητήσουν πάνω στα στερεότυπα, που υπάρχουν γύρω από τα δυο φύλα, καθώς και στις πρακτικές, που απορρέουν από αυτά στις σχέσεις και στην καθημερινότητά τους.

Συντονίζει:
Φωτεινή Παπαχαραλάμπους, Ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια

Μέχρι 12 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

«Έμφυλη βία: αναγνώριση, κριτική και δράση»

Ώρα έναρξης: 13.00
Διάρκεια: 60 λεπτά
Συζήτηση

Ομιλήτριες:
Θεοδώρα ΒέτταΔικηγόρος, συνεργάτιδα του Κέντρου ΔΙΟΤΙΜΑ
Μαρία ΚάλφαΚοινωνική Ανθρωπολόγος, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
Δήμητρα ΚογκίδουΚαθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ
Σταύρος ΜπουφίδηςΨυχίατρος, ψυχοθεραπευτής

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η συγγραφέας και η σκηνοθέτιδα της παράστασης ΑΛΓΟ-ΡΥΘΜΟΣ,  Ελεάνα Γεωργούλη και Αλεξάνδρα Καζάζου.

Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

«Συζητώντας για όλες τις αποχρώσεις της συναίνεσης»

Ώρα έναρξης: 14.30
Διάρκεια: 120 λεπτά
Βιωματικό Εργαστήριο
Ηλικίες: 18-35 ετών

Βιωματικό εργαστήριο για ενήλικες από το Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ, επικεντρωμένο στην έννοια της συναίνεσης. Στο εργαστήρι αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν για τη συναίνεση, τις υγιείς σχέσεις και για το πώς μπορούμε να δράσουμε προληπτικά, κατά της παρενόχλησης. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να γνωριστούμε και να μοιραστούμε όλους τους προβληματισμούς μας.

Συντονίζουν:
Ματίνα ΣιώμουΨυχολόγος
Μυρτώ ΠροδρομίδουΚοινωνική Λειτουργός

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν η συγγραφέας και η σκηνοθέτιδα της παράστασης ΑλγόρυθμοςΕλεάννα Γεωργούλη και Αλεξάνδρα Καζάζου.

Μέχρι 25 άτομα (απαιτείται δήλωση συμμετοχής)

  • Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών με ελεύθερη είσοδο.
  • Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ.
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200050 (Δευτέρα έως Παρασκευή:10.00-15.00) / email: drama@ntng.gr
  • Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή, 7 Απριλίου
  • Σε περίπτωση που δεν γίνει κράτηση θέσης στα βιωματικά εργαστήρια, θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σειρά προτεραιότητας.
  • Για την ανοιχτή συζήτηση δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής

Ομάδα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής:

Αμαλία Κοντογιάννη
Στέλλα Παπαδημητρίου
Άννα Μαρία Ιακώβου
Κωνσταντίνα Ματζίρη
Μαρία Λαζαρίδου

Αρωγοί στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση της δεύτερης Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ στάθηκαν οι: ΔΙΟΤΙΜΑ, Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την ΙσότηταΙΕΚ ΔΕΛΤΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ