Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

“Σύγχρονοι Έλληνες ποιητές συνομιλούν με την ελληνική πραγματικότητα”

Το τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας και Νέων Μέσων του ACT-American College of Thessaloniki συνδιοργανώνει με το βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ την πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα της δίγλωσσης ποιητικής ανθολογίας Austerity Measures: The New Greek Poetry που πρωτοεκδόθηκε στην Αγγλία από τον εκδοτικό οίκο Penguin το 2016 και πρόσφατα (2017) από τις εκδόσεις Άγρα. Την επιμέλεια της έκδοσης υπογράφει η Karen Van Dyck, Καθηγήτρια Ελληνικών Σπουδών στο Columbia University. Η παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 22 Μαΐου, 19:30΄στο Βιβλιοπωλείο ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ (Πατριάρχου Ιωακείμ 8, Θεσσαλονίκη).

Για την έκδοση θα μιλήσει η Karen Van Dyck και η Ελένη Γώδη, Υπεύθυνη του Αγγλικού Τμήματος του ACT και καθηγήτρια Αγγλικής Λογοτεχνίας. Στην εκδήλωση θα διαβάσουν ποιήματά τους οι Γιώργος Αλισάνογλου, Βασίλης Αμανατίδης, Θωμάς Ιωάννου, Έλσα Κορνέτη (στη φωτογραφία του θέματος), Χλόη Κουτσουμπέλη, Γλυκερία Μπασδέκη, Σταμάτης Πολενάκης. Τη συζήτηση με το κοινό και τους ποιητές θα συντονίσει ο Σάκης Σερέφας.

Η ανθολογία τιμήθηκε με το London Hellenic Prize (2016) και χαρακτηρίστηκε από την εφημερίδα New Statement ως «κορυφαίο βιβλίο της χρονιάς» και από την Guardian ως «Βιβλίο του μήνα» (Μάιος 2016). Ο κορυφαίος κριτικός Terry Eagleton έκανε λόγο για μία «νέα πολιτιστική άνθηση, που πουθενά δεν γίνεται εμφανέστερη απ’ ό,τι σε αυτή τη συναρπαστική ανθολογία».

H συλλογή αναδεικνύει τη δημιουργική ενέργεια που έχει ξεπηδήσει από την Ελλάδα της κρίσης και προτρέπει το κοινό να «διαβάσει» και να συναισθανθεί  τί συμβαίνει στη χώρα, όχι από τους τίτλους των εφημερίδων, αλλά μέσα από τα γραφόμενα μίας δυναμικής γενιάς 49 νέων ποιητών.

H παρουσίαση της ανθολογίας αποτελεί μέρος σειράς εκδηλώσεων του Αγγλικού τμήματος του ACT που έχουν ως στόχο να επεκταθεί η ακαδημαϊκή συζήτηση και έξω από την τάξη, διευρύνοντας τα όρια της. Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη δημιουργική «συνομιλία» φοιτητών, ποιητών και αναγνωστικού κοινού σε θέματα που θέτει, άμεσα ή έμμεσα, η πολυσυζητημένη αυτή δίγλωσση ανθολογία: ποιος είναι ο «τόπος» της σύγχρονης Ελληνικής ποίησης; Ποιο είναι το κοινό της; Πώς δημιουργούνται οι ανθολογίες; Και πώς προσλαμβάνουν τη συλλογική αυτή δουλειά οι ξένοι κριτικοί;

Ανατόλια, τηλ. 2310327500

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ