Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

Συμβαίνει τον Οκτώβριο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Συναυλίες, εκθέσεις, ξεναγήσεις και άλλες δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης για το μήνα Οκτώβριο, όπως ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές. Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

 

Τρίτη 3 Οκτωβρίου
«ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ 2017»
Στις 3, 4 και 5 Οκτωβρίου η εικαστική Θεσσαλονίκη ξενυχτά. Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται σε μουσεία και αίθουσες τέχνης της πόλης.

Πρόκειται για μία δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης που φέρει τον τίτλο «Νύχτα Τέχνης», και το Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον μεγάλο αυτό εικαστικό περίπατο της πόλης, στις 3 Οκτωβρίου, ώρα 21.00, με μία ξενάγηση από την αρχαιολόγο του ΑΜΘ Στυλιάνα Γκαλινίκη στην έκθεση «Law Incantadas,οι Μαγεμένες. Ένα μνημείο σαν παραμύθι», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.
Η εν λόγω δράση της οποίας το συντονισμό και την επιμέλεια έχει η Δημοτική Πινακοθήκη, εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των 52ων Δημητρίων και της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

Όσοι θέλουν να συμμετέχουν στις οργανωμένες διαδρομές θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, καθημερινά από 10.00 έως 15.00 μέχρι την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στο τηλέφωνο 2313 318538, υπεύθυνη Σταυρούλα Δημητρίου.
Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους προσωπική διαδρομή λαμβάνοντας υπόψη τις ώρες ξεναγήσεων του κοινού στα μουσεία εάν θέλουν να ξεναγηθούν.

Η συμμετοχή στις διαδρομές είναι δωρεάν.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΑΜΘ και στο Facebook στο event Νύχτα Τέχνης 2017

Συνδιοργάνωση: Δήμος Θεσσαλονίκης – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Προστώο του ΑΜΘ/ώρα: 21.00/είσοδος ελεύθερη

Πέμπτη 5 & 12 Οκτωβρίου
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Θεματική ξενάγηση στην περιοδική έκθεση «ΕΙΔΩΛΙΟ ένας μικρόκοσμος από πηλό», κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης από αρχαιολόγο του Μουσείου.

Ώρα: 12.00/με την επίδειξη του εισιτηρίου εισόδου
τηλ. κράτηση στο 2313 310 201 & 244 (Δευτ. – Παρ. 08.00 έως 15.00)
Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Οκτωβρίου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ2017 – «ΠΝΟΕΣ ΑΝΕΜΩΝ»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στην πανελλαδική δράση του ΥΠΠΟΑ με τίτλο «Περιβάλλον και Πολιτισμός» που έχει ως στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι ο άνεμος και φέρει τον τίτλο «Πνοές Ανέμων».

To ΑΜΘ θα εστιάσει στη συμβολή του αέρα στις τέχνες και συγκεκριμένα στη μουσική. Στο πλαίσιο της ανωτέρω δράσης το ΑΜΘ συμμετέχει με:

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης και με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη, θεματική ξενάγηση για σχολικές μονάδες σχετικά με τα αρχαία μουσικά όργανα και παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου. Κατόπιν, οι Ιωάννης Καϊμάκης και Κώστας Παπάς, από το μουσικό σύνολο “Μεσογειακά Ηχοχρώματα”, θα παρουσιάσουν τον ήχο αερόφωνων και μεμβρανόφωνων οργάνων.

Συνδιοργάνωση: Δ/νσεις Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. & Δυτ. Θεσ/νίκης, Γραφεία Πολιτιστικών Θεμάτων – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Σάββατο 21 Οκτωβρίου
Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον καθηγητή μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ κ. Ιωάννη Καϊμάκη θεματική ξενάγηση με στάσεις που πραγματεύονται θέματα της αρχαίας μουσικής και ζωντανή παρουσίαση αντιγράφων αρχαίων και παραδοσιακών μουσικών οργάνων της Μεσογείου από το μουσικό σύνολο “Μεσογειακά Ηχοχρώματα” (Ιωάννης Καϊμάκης: αερόφωνα, Κώστας Παπάς: μεμβρανόφωνα, Ελένη Χατζηευαγγέλου: παραδοσιακό τραγούδι).

Ώρα: 19.00/είσοδος ελεύθερη
Παρασκευή 20 & Σάββατο 21 Οκτωβρίου
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΩΤΑΣ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ»
Ανέκαθεν ο άνθρωπος από τον έρωτα και την αγάπη εμπνέεται μύθους, ποιήματα, άσματα, θεολογεί, φιλοσοφεί και επιχειρεί να βρει τον ορισμό τους. Για τις σύγχρονες κοινωνίες τίθεται το ερώτημα του αν υπάρχει «πτώχευση του λόγου» για τον έρωτα και την αγάπη, «στις νέες συνθήκες ζωής του ανθρώπου», με τους νόμους της αγοράς, και επίσης αν στην ίδια αυτή κατεύθυνση κινείται και ένα μεγάλο μέρος των λεγομένων «ανθρωπιστικών» επιστημών.
Η ψυχανάλυση, εξαρχής με τον Φρόυντ μέσα από την ανάλυση του ασυνειδήτου, διαπίστωσε ότι αυτά τα συναισθήματα/πάθη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ψυχική ζωή και την ψυχοπαθολογία του κάθε υποκειμένου, ενώ μέσω της μεταβίβασης τους προς τον αναλυτή, επιτρέπουν την εξέλιξη μιας αληθινής ψυχαναλυτικής διαδικασίας.
Ο Λακάν πήγε πιο πέρα: διαπίστωσε ταύτιση αγάπης, έρωτα και μεταβίβασης, αναλύοντας την αλήθεια και το ψέμα τους, στις πολλές αποχρώσεις τους, γνωστές από την ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα (πχ μυθολογία Έρωτα και Ψυχής, ερωτισμός θεοτήτων, η θεά Αφροδίτη κ.ά), τη Σαπφώ, τον Πλάτωνα και το Συμπόσιό του, αλλά και από το Άσμα Ασμάτων, την «ιπποτική αγάπη» μέχρι τον ερωτισμό και τις εκφάνσεις του στη σεξουαλικότητα του κάθε υποκειμένου.

Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενα εισηγήσεων και συζητήσεων στην ψυχαναλυτική διημερίδα της 20ης και 21ης Οκτωβρίου 2017 με γνώμονα το γίγνεσθαι του ανθρώπου ως προς τον έρωτα και την αγάπη στη σημερινή ψηφιακή εποχή.

Συνδιοργάνωση: Φροϋδική Εταιρία Βορείου Ελλάδος – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/Παρασκευή ώρα: 18.30 – 22.00 & Σάββατο 10.00 – 14.00/είσοδος ελεύθερη
Τετάρτη 25 Οκτωβρίου
«ΤΕΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ»
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, συνεχίζει τον κύκλο των επιστημονικών διαλέξεων, υπό τον γενικό τίτλο «Τετάρτες στο Μουσείο – Αρχαιολογικές Διαλέξεις».
Η συγκεκριμένη εκδήλωση αποσκοπεί στη γνωριμία του κοινού της Θεσσαλονίκης με σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, νέες ανασκαφικές και διεπιστημονικές έρευνες και τα πορίσματά τους.

Διάλεξη του Δρ. Γιώργου Κακαβά, Διευθυντή Νομισματικού και Επιγραφικού Μουσείου με θέμα: «Ελληνιστικά πορτραίτα ηγεμόνων σε νομίσματα».

Συνδιοργάνωση: Σύνδεσμος Φίλων ΑΜΘ – Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος»/ώρα: 19.00/είσοδος ελεύθερη

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου
ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ
«Αρχαία αγγειογραφία και εικαστικά δοκίμια: Ένας διάλογος» του Ισπανού καλλιτέχνη Miguel Ángel Vazguez Vera

Περιοδική έκθεση με έργα του Ισπανού καλλιτέχνη Miguel Ángel Vázquez Vera, ο οποίος εμπνέεται από αγγεία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ο καλλιτέχνης, αναγνωρίζοντας τις παραστάσεις των αγγείων ως πεδία δημιουργικής έμπνευσης σε ένα πρώτο επίπεδο, τις αποτυπώνει λεπτομερώς και στη συνέχεια τις εντάσσει σε ευφάνταστες σύγχρονες συνθέσεις.

Την έκθεση συνοδεύουν είκοσι αγγεία από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων/είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ