Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
14.9 C
Thessaloniki
Κυριακή, 3 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Θεοφανώ την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και στο πλαίσιο της απονομής του ετήσιου πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ». Η θέσπιση του νέου αυτού θεσμού, που είναι ένα διεθνές πάνελ συζήτησης πάνω σε καίρια θέματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα τις επόμενες δεκαετίες, και που σχετίζονται και εμπνέονται από το βραβείο κάθε χρονιάς, είχε φέτος ως τίτλο «Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της Επιστήμης» και θεματικέςσχετικές με την επιστήμη για το Κοινό Καλό, επιστήμη και καινοτομία στην Ευρώπη, επιστήμη και ανταγωνιστικότητα, επιστήμη και εκπαίδευση, και επιστήμη και υγιεινή ζωή.

 

Οι δύο επιστήμονες που βραβεύθηκαν, το ζευγάρι που ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, οιδρ.Uğur Şahinκαι δρ.ÖzlemTüreci,ήταν κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση αυτή, την οποία χαιρέτισε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

 

Με τις τοποθετήσεις τους και σε διάλογο με τους βραβευμένους μέσα από τη δική τους οπτική, συμμετείχαν στη συζήτηση κορυφαίες προσωπικότητες από την Ευρώπη, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος, μεταξύ αυτών η κα MaryMcAleese, π. Πρόεδρος της Ιρλανδίας και Καθηγήτρια Παιδείας, Θρησκείας & Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, η κα MariaLuisaPoncela, π. Υφυπουργός Εμπορίου και Γενική Γραμματέας Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Ισπανίας, ο κ. Γιώργος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής, Πανεπιστήμιο ParisSorbonne και η κα ChiaraSaraceno, Επίτιμο Μέλος CollegioAlberto στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Καθηγητής StefanSchepers, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ.

 

Κάνοντας αναφορά στην απονομή του πρώτου βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην Εκπαίδευση και το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, είπε μεταξύ άλλων:«Δεν είναι τυχαίο πιστεύω ότι τα δυο πρώτα Βραβεία Θεοφανώ, δόθηκαν στην εκπαίδευση και στην επιστήμη. Ότι αυτοί είναι οι τομείς που επιλέχθηκαν πέρυσι και φέτος λέει πολλά και για το βραβείο, αλλά και για την κοινωνία μας. Η Επιστήμη είναι η κορωνίδα της Πολιτικής σε καιρούς κρίσης».

 

Εκ μέρους των βραβευμένων, ο δρ.Uğur Şahinαναφερόμενος σε αυτό που κρατά από αυτή τη διαδικασία και που έμεινε ως μάθημα, «είναι πως αυτή η κρίση και οι λύσεις που δόθηκαν μας απέδειξαν πως η Επιστήμη είναι πολύ σημαντική. Η Επιστήμη ήταν στο περιθώριο της κοινωνίας μας και τώρα ξαφνικά βρέθηκε στο κέντρο». Μιλώντας επίσης για τον ρόλο της εκπαίδευσης του κοινού και της ενημέρωσης στον εμβολιαστικό σκεπτικισμό, τόνισε τη σημασία της παροχής εμπεριστατωμένων πληροφοριών και δεδομένων τόσο για τη αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και για τις επερχόμενες κρίσεις όπως μπορεί να είναι η κλιματική αλλαγή. Στη συνεργασία με την Pfizer και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο αναφέρθηκε ως παράδειγμα για «το πως οι άνθρωποι μπορούν να συνεργαστούν και να οργανωθούν μαζί, από κοινού, για έναν κοινό σκοπό. […]Το μόνο που μας ένοιαζε ήταν να ακολουθούμε τους κανόνες της επιστήμης. Ήταν εξαιρετική η συνεργασία γιατί συμβάλαμε όλοι με διαφορετικότρόποπροκειμένου να καταλήξουμε σε μια κοινή λύση βασιζόμενοι σε κοινές αξίες».

 

Την εκδήλωση της Συζήτησης Στρογγυλής Τράπεζαςτίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης,  Κωνσταντίνος Ζέρβας,ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά, καθώς και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ