Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
30.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

Θέατρο, χορός, μουσική και άλλες εκδηλώσεις στα 53α Δημήτρια – Αναλυτικά το πρόγραμμα

Στα 53α Δημήτρια η Θεσσαλονίκη, οι άνθρωποί της και οι τέχνες θα συναντηθούν για μια ακόμη χρονιά. Θέατρο, χορός, μουσική, performances, εικαστικά, συνέδρια, εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις θα αποτελέσουν τον βασικό κορμό της φετινής διοργάνωσης, με άξονα την δημιουργικότητα με κάθε καλλιτεχνικό μέσο και τον πολιτισμό ως ένα ταξίδι για όλους. Από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 21 Οκτωβρίου θα διαρκέσουν τα 53α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης, διατηρώντας την παράδοση του μεγαλύτερου θεσμού της πόλης για πάνω από μισό αιώνα και βάζοντάς την σε έναν παλμό που τον χρειάζεται για να παραμένει ζωντανή και ζωηρή.

Μετά από σχετικό open call, κατατέθηκαν 250 αιτήμα-προτάσεις. Η ανοικτή πρόσκληση αφορούσε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες,  με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, με αντικείμενο τους τομείς μουσικής, θεάτρου, χορού, εικαστικών, performance, street art, video art, κινηματογράφου, διαλέξεων, εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών. Οι προτάσεις αξιλογήθηκαν και μια σειρά από αυτές θα καλύψουν φέτος το 50% του βασικού προγράμματος των Δημητρίων.

Στο βασικό πρόγραμμα των φετινών Δημητρίων θα απολαύσουμε από συναυλία στα Συμμαχικά Νεκροταφεία μέχρι project, performances, εκθέσεις και εκδηλώσεις στην Ροτόντα, το Αλατζά Ιμαρέτ, το Δημοτικό Θέατρο Άνετον, το Λιμάνι, τα Σφαγεία, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Βαφοπούλειο και το Γενί Τζαμί. Θα δούμε το ζωντανό θέατρο του 1968, θέατρο με άρωμα από Δανία, Ουγγαρία, Βέλγιο. Θα γνωρίσουμε την Catherine Bay και θα αγαπήσουμε συνεργασίες και βραδιές με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων διοργανώνεται φέτος ένα νέο τμήμα που αφορά την τέχνη του θεάτρου. Εγκαινιάζεται το πρώτο θεατρικό showcase με παραστάσεις, όπως «Frida κι άλλο», «Εσύ: Τα στοιχεία», «Οιδίπους», «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας», «Mute», «Περιμένοντας τον Γκοντό», «Το δαχτυλίδι της μάνας», «Relic», «After the campsite: Από δω κι εμπρός», «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας».

Στο showcase θα παρευρεθούν σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου από διάφορες χώρες όπως η Σερβία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Βοσνία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Αυστρία, η Γεωργία, το Ισραήλ, την Γερμανία, εξάγοντας με αυτόν τον τρόπο το θεατρικό ταλέντο σε χώρες που διατηρούν μια ξεχωριστή θεατρική παράδοση.

29 Σεπτεμβρίου

Τόπος: Συμμαχικά Νεκροταφεία Ζέιτενλικ

Μουσική

Συναυλία Ζέιτενλικ – Η Επαναφορά της ειρήνης

Η πόλη της Θεσσαλονίκης υπήρξε η σκηνή μιας μεγάλης στρατιωτικής δράσης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, γνωστότερη με την ονομασία Ανατολικό Μέτωπο. Στο κοιμητήριο Ζέιτενλικ, που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης, αναπαύονται περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι περίπου 8.200 είναι Γάλλοι υπήκοοι. Το Ζέιτενλικ λειτούργησε επίσης ως στρατόπεδο, τόπος διαμονής των στρατιωτών, πριν μετατραπεί στη νεκρόπολη που γνωρίζουμε σήμερα. Αν το 1918 σηματοδοτεί την επαναφορά μιας ειρήνης, το 2018 θέλει να αναγγείλλει την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών και τους φιλικούς δεσμούς που είναι απαραίτητοι ώστε να διατηρηθεί αυτή η ειρήνη. Στο πλαισιο του εορτασμου των 100 χρόνων από την επαναφορά της ειρήνης θα δοθεί συναυλία με έργα των C.Debussy, B.Britten, P.Forget.

29 Σεπτεμβρίου

Έναρξη Δημητρίων

Θα ανακοινωθούν σύντομα λεπτομέρειες

30 Σεπτεμβρίου

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Συνέδριο με τίτλο «Το Ζωντανό Θέατρο του 1968» με είσοδο ελεύθερη

Έχουν περάσει πενήντα χρόνια από την τελευταία “επανάσταση” στις τέχνες και τον πολιτισμό του 20ού αιώνα. Πενήντα χρόνια από την περίφημη δεκαετία των 60 ‘s και τον πιο ανήσυχο Μάη του 20ού αιώνα, τον Μάη του ‘68, τότε που οι νέοι βγήκαν στους δρόμους και διεκδίκησαν ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων πραγματοποιείται μια συνάντηση/ημερίδα που θέτει ως στόχο της να εξετάσει τα αποτυπώματα που άφησαν εκείνα τα χρόνια της αισιοδοξίας και των πολλών ουτοπιών στις τέχνες στις δεκαετίες που ακολούθησαν. Ήταν ένα πυροτέχνημα; Ήταν μια επανάσταση που βρήκε καλλιτέχνες-συνεχιστές; Τι πέτυχε; Τι δεν πέτυχε; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που θα απασχολήσουν τους ομιλητές.

30 Σεπτεμβρίου

Τόπος: Ροτόντα

Μουσικό αφιέρωμα με τίτλο «Wiegala – Ilse Weber Project» με το κουαρτέτο Gada

Ένα αφιέρωμα στην Γερμανοεβραία συνθέτη και ποιήτρια Ilse Weber, που παρέμεινε έγκλειστη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Τερεζίν για 2 χρόνια ως νυχτερινή νοσοκόμα του στρατοπέδου.

Τα έργα της Ilse Weber παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Gada quartet (αποτελούμενο από γνωστούς Έλληνες σολίστ) διασκευασμένα για οθωμανικά όργανα μπαρόκ, σαξόφωνο και mezzo soprano. Οι πρωτότυπες συνθέσεις της Weber συνδιαλέγονται με Σεφαραδίτικα νανουρίσματα της περιοχής των Βαλκανίων, αμανέδες της Ρόζας Εσκενάζυ και λόγιες κεντροευρωπαϊκές συνθέσεις αποκαλύπτοντας εκλεκτικές συγγένειες και τον πλούτο της πολυπολιτισμικής παράδοσης. Στη Θεσσαλονίκη, μια κατ’ εξοχήν περιοχή-σταυροδρόμι της νοτιανατολικής Ευρώπης βρίσκουν το φυσικό τους χώρο.

1 Οκτωβρίου – 3 Νοεμβρίου

Τόπος: Αλατζά Ιμαρέτ

Εικαστικά / video installation με τίτλο «Προσοχή εκτελούνται έργα» από τον Μανώλη Μπαμπούση

Η δουλειά του Μανώλη Μπαμπούση σχολιάζει την εξουσία, τους θεσμούς  τα αδιέξοδα, τον θάνατο, τον εγκλωβισμό της φύσης του ανθρώπου, την απώλεια και την καταστροφή. Η νέα του  δουλειά με τίτλο “Προσοχή εκτελούνται έργα”,  συνθέτει τα διαφορετικά μέσα που  απαρτίζουν το έργο του σε μια σειρά βίντεο προβoλών  των φωτογραφιών, των  σχεδίων,  των αντικειμένων και  κειμένων του, σε διαφορετικές  οθόνες, οι οποίες  λειτουργούν ως  ένα ενιαίο  έργο μεγαλύτερων διαστάσεων ειδικά διαμορφωμένο για τον συγκεκριμένο χώρο.

 1 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση με τίτλο «STØV – Dust Sew Flunk Fury Wit» από την Δανία

Τι κάνουμε όταν ο κόσμος μας αλλάζει τόσο δραματικά και γρήγορα; Μια από τις σημαντικότερες ομάδες μαριονέτας και δραματικού θεάτρου, η   «Sew Flunk Fury Wit», με τη βοήθεια πέντε μαριονετών σε μέγεθος ανθρώπου δημιουργεί έναν δικό της κόσμο γεμάτο μουσική (με τη συνδρομή της  σοπράνο Nina Sveistrup Clausen), ομορφιά και ελπίδα.

2 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Performance με τίτλο «Is Art Lonely» από τον Φίλιππο Τσιτσόπουλο

Πρόκειται για μια εξερεύνηση της αυθεντικής ταυτότητας – έναντι της εκτελούμενης ταυτότητας. Το έργο του Φίλιππου απευθύνεται στις συχνά πολωμένες, κατακερματισμένες ταυτότητες με άξονες τον εσωτερικό αυθεντικό εαυτό και τον εξωτερικό κατασκευασμένο εαυτό. Συνολικά, ο στόχος του καλλιτέχνη είναι να εξετάσει κοινωνικά διαμορφωμένα πρότυπα συμπεριφοράς, να δημιουργήσει καταστάσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες σπάζουν ή ξεπερνούν τους εσωτερικούς βρόγχους ανατροφοδότησης που ελέγχουν τις δικές τους ενέργειες, αλλά και είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τις δομές εξουσίας μέσα στις οποίες ζούμε και δρούμε.

2 και 3 Οκτωβρίου

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση «Άριστος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου

Θεατρική μεταφορά του βραβευμένου μυθιστορήματος του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου». Εννιά χαρακτήρες που συνδέονται μαζί του μέσα από τις χειμαρρώδεις εξολομολογήσεις τους, συνθέτουν το χαρακτήρα του Αρίστου.

3 Οκτωβρίου

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Το ημερολόγιο ενός τρελού από το Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας «Katona Josef»

«To ημερολόγιο ενός τρελού» του Νικολάι Γκόγκολ, η κλασική ιστορία του δημόσιου υπάλληλου Ποπρίσκιν, ξετυλίγει το κουβάρι της σε ένα στρεβλό, εικαστικό περιβάλλον εμπνευσμένο από τη ζωγραφική του Βαν Γκογκ, σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Ουγγαρίας «Katona Josef», με την υπογραφή του βραβευμένου σκηνοθέτη Viktor Bodo. Στον πρωταγνωνιστικό ρόλο ο σπουδαίος ηθοποιός Τάμας Κερέζτες.

4 Οκτωβρίου

Τόπος: Αίθ. Φρίντα Λιάππα στο Λιμάνι

Συναυλία «East Mediterranean Jazz Ensemble»

Πρόκειται για μία συναυλία που συνδυάζει τη σύγχρονη ευρωπαϊκή τζαζ με το αραβικό μακάμ και τις αιθέριες μελωδίες τραγουδιών της Ανατολικής Μεσογείου. Η Μεσόγειος και η μουσική της παράδοση ως γέφυρα μουσικών ιδιωμάτων του Ευρωπαϊκού Βορρά και του Μεσογειακού Νότου. Ένα μουσικό σύνολο που αποτελείται από νέους Έλληνες μουσικούς και συνθέτες της σύγχρονης τζαζ με πολυετή δισκογραφική και συναυλιακή εμπειρία ανά την Ευρώπη και μουσικούς και συνθέτες από την Παλαιστίνη με χρόνια εργασίας σε μουσικές σκηνές και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Το ρεπερτόριο αποτελείται από πρωτότυπες συνθέσεις όλων των μελών του με επιρροές και βαθειά σπουδή στη σύγχρονη μουσική παραγωγή του σήμερα.

5 Οκτωβρίου (ΕΝΑΡΞΗ SHOWCASE)

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση «Οιδίπους» από την Ομάδα «Εώς» και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη

Μια τολμηρή προσέγγιση του αριστουργήματος του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Χρίστου Σουγάρη, και σε συνεργασία με τη ομάδα «ΕΩΣ» και το ΔΗΠΕΘΕ  Κοζάνης.

5 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Μονή Λαζαριστών

Θεατρική παράσταση «Frida κι άλλο» από τον θίασο «Fly» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Δαμβόγλου

Πολυμεσική παράσταση – αφιέρωμα στην Φρίντα Κάλο. Μια εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής της που καθόρισε την τέχνη της. Η σκηνοθεσία είναι της Κατερίνας Δαμβόγλου.

5 Οκτωβρίου

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Χορευτική παράσταση «The Art of Dying – Η τέχνη του να πεθαίνεις»

Χορογραφία: Christine Gouzelis & Paul Blackman (Jukstapoz)

Το έργο “The Art of Dying” είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Hieronymus Bosch με τίτλο “The Garden of earthly delights”. Ο πίνακας απεικονίζει το ευθραυστο της ανθρώπινης φύσης με έναν τρόπο χιουμοριστικό και σουρεαλιστικό.

Χορός – multimedia – ζωντανή μουσική θα αιχμαλωτίσουν την τελευταία στιγμή πριν το τέλος της ζωής. Η παράσταση διερευνά τις διαδικασίες του “Dying well”. Μέσα σ’ ένα κήπο όπου συνυπάρχουν η παρακμή και η ζωή, ο πρωταγωνιστής χτίζει μικρόκοσμους χαράς και διαφθοράς.

6 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Γενί Τζαμί

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ο Ευαγγελισμός της Κασσάνδρας» βασισμένο στο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Θάνου Σαμαρά

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ξαναγράφει τον μύθο της καταραμένης Τρωαδίτισσας προφήτισσας. Τη βάζει να λέει το μεγάλο «ναι»: από άτεγκτος αρνητής του Φοίβου, η Κασσάνδρα γίνεται εδώ η φανατικότερη ακόλουθός του. Η προφητική μανία δίνει τη θέση της στην ερωτική, η οποία οδηγεί στην αληθινή γνώση.

6 Οκτωβρίου

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Έκθεση με τίτλο «Αλέξανδρος Ιόλας: Η Κληρονομιά»

Τριάντα χρόνια μετά το θάνατο του διεθνούς συλλέκτη και μαικήνα της σύγχρονης τέχνης, η Θεσσαλονίκη γιορτάζει την δωρεά του στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την ίδρυση του πρώτου μουσείου σύγχρονης τέχνης της Ελλάδας, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έκθεση στην Ελλάδα που αφιερώνεται στην προσωπικότητα αυτή, η οποία καθόρισε τον κόσμο της τέχνης στις δεκαετίες ’50-’80 διεθνώς. Θα περιλάβει έργα της συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δάνεια σημαντικών συλλογών άλλων ιδρυμάτων και ιδιωτών, καθώς και πρωτότυπο αρχειακό και οπτικό υλικό. Από τον de Chirico και τον Magritte μέχρι τον Warhol και τον Τάκι, η έκθεση θα παρουσιάσει σπουδαία έργα, αναδεικνύοντας την προσωπικότητα και τη δραστηριότητα ενός σπουδαίου Έλληνα της διασποράς, τη γενναιοδωρία του οποίου είχε την τύχη να γνωρίσει η Θεσσαλονίκη, δίπλα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι και άλλες σημαντικές καλλιτεχνικές μητροπόλεις.

6 και 7 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Mute» του Γιώργου Αδαμαντιάδη

Ένα συγχρονο, νευρώδες και εύστοχο ελληνικό έργο του Γιώργου  Αδαμαντιάδη με θέμα την Ελλάδα του σήμερα, ιδωμένης μέσα από τον βίο και την πολιτεία δύο αδελφών-ληστών που εγκαταλείπουν την πόλη και  ανεβαίνουν στα βουνά και επιδίδονται σε ένα δικό τους παιχνίδι άσκησης εξουσίας και δικαιοσύνης. Η σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά είναι εύστοχη και αναδεικνύει ευεργετικά τις παθογένειες, τις αντιπαλότητες, αλλά και  τις αντιφάσεις που ακόμη ταλανίζουν τον τόπο.

7 και 8 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Θέατρο Αυλαία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Περιμένοντας τον Γκοντό» από την Ομάδα «Σημείο Μηδέν» σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου

Η παράσταση παίζεται πάνω στα ερείπια του κόσμου, σ’ ένα μέλλον λιγότερο ή περισσότερο κοντινό σε μας, όπου διατηρούνται ανοιχτά όλα τα τραύματα απ’ το παρόν και το παρελθόν της ανθρωπότητα, αλλά και οι προσδοκίες. Ποιες είναι οι ελάχιστες δυνατές προϋποθέσεις επανεκκίνησης της ζωής, μιας ζωής που ν’ αξίζει να τη ζήσει κανείς;

7 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λογοτεχνική Performance «Εσύ: τα στοιχεία» του Βασίλη Αμανατίδη

Θέμα αποτελεί η εξοικείωση με τον ερωτικό αποχωρισμό -αλλά και κάθε αποχωρισμό- και η καταβύθιση στην κραταιά αγάπη.

Στην επιτελεστική ανάγνωση – λογοτεχνική performance, παρακολουθούμε τη σχέση του Βασίλη Αμανατίδη με το υβριδικό, συγκινητικό γραπτό κείμενό του, το οποίο –μπροστά στο κοινό– αποκτά μία οπτική και εικαστική διάσταση. Το ίδιο το ποιητικό έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το «Βραβείο Ποίησης 2017» του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών.

8 και 9 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Ανετον

Θεατρικό show με τίτλο «Το δαχτυλίδι της μάνας» του Γιάννη Καμπύση από τους «C for Circus»

Μια ιστορία αποχαιρετισμού γραμμένη σε ντοπιολαλιά που εμπνέεται από τη ζωή του πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Με όχημα τη μουσική, την ποίηση και τη φαντασία, στήνεται μια τελετή αποχαιρετισμού ξαναγράφοντας τις τελευταίες σελίδες του ποιητή.

8 Οκτωβρίου

Τόπος: Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ

Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης

Συναυλία της ΣΟΔΘ υπό τη Διεύθυνση του Γάλλου μαέστρου Philippe Forget με οκτώ έργα των Mozart, Sibelious, Elgas, Chopin.

9 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Χορευτική παράσταση με τίτλο «Relic» του Ευριπίδη Λασκαρίδη και της ομάδας «OSMOSIS»

Ο Ευριπίδης Λασκαρίδης παρουσιάζει μια μαγική όσο και παράδοξη παράσταση εμβαθύνοντας στη μεταμόρφωση και τη γελοιότητα, εκεί όπου το παιχνίδι και η έρευνα, το εξαντλητικό νόημα και η ανοησία ενισχύουν το ένα το άλλο. Η λατινική ρίζα της λέξης Relic (Relinque) παραπέμπει σε αυτό που απομένει: πρόσωπα, γλώσσες, ιστορίες. Το έργο ξεδιπλώνεται σαν ένα ταξίδι μεταμορφώσεων και η ιστορία του είναι… τόσο η ιστορία ενός προσώπου, όσο κι ενός τόπου. Το χιούμορ εναλλάσσεται με την ανησυχία και το παράδοξο με το οικείο. Σε αυτό τον κόσμο, το απόκοσμο φαντάζει αφοπλιστικά ανθρώπινο.

10 και 11 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Παλιά Δημοτικά Σφαγεία

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Επαναστατικές μέθοδοι για τον καθαρισμό της πισίνας σας» της Αλεξάνδρας Κ* σε σκηνοθεσία Σαράντου – Γεώργιου Ζερβουλάκου

Το νέο έργο της Αλεξανδρας Κ στροβιλίζεται δαιμονισμένα και περίτεχνα γύρω από τη σύγκρουση της παλιάς και της νέας γενιάς. Στο μάτι του κυκλώνα ο Αντώνης Τάδε, με το αυθαίρετο  εξοχικό που παλεύει να το σώσει με νύχια και με δόντια. Μια σύγκρουση  του ατόμου με το κράτος με πολλές υπόγειες και αποκαλυπτικές διαδρομές.

10 Οκτωβρίου

Τόπος: Αίθ. Φρίντα Λιάππα στο Λιμάνι

Συναυλία «Η Μεσόγειος αυτοσχεδιάζει» με τους Gilad Atzmon & Αλέκο Βρέτο

Ο G. Atzmon, σαξοφωνίστας και συγγραφέας και ο Α. Βρέτος (ούτι)  καταφθάνουν σε μια συναυλία χωρίς στυλιστικές επιβολές με ανατολίτικους ρυθμούς και απαράμιλλά σόλο. Μαζί τους ο Α. Σιδέρης (μπάσο), ο Κ. Αναστασιάδης (ντραμς) και η M. Demircioğlu (κανονάκι).

10 Οκτωβρίου (SHOWCASE)

Τόπος: Βασιλικό θέατρο

Θεατρική παράσταση με τίτλο «After the Campsite: Από δω κι εμπρός» του ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα

Μια παράσταση – project που αντλεί την έμπνευσή της από το υλικό που συγκεντρώθηκε στο ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες του ΚΘΒΕ. Το πρότζεκτ δεν εστιάζει μελοδραματικά στο παρελθόν, τις χαμένες πατρίδες, όσα αφέθηκαν πίσω. Σκοπός του είναι να αναδείξει τους τρόπους που οι νέοι πρόσφυγες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν, τις ελπίδες και τα όνειρά τους για το μέλλον.

11 Οκτωβρίου

Τόπος: Λιμάνι-Αγορά

Εικαστική Performance με τίτλο «Snowwhite» (Χιονάτη) από την Γαλλίδα Catherine Bay

Η Catherine Bay αναπτύσσει εντυπωσιακές performances με βάση την αναπαράσταση ενός θέματος ή ενός αντικειμένου που ο καθένας είναι σε θέση να ταυτιστεί. Παρατηρεί σχολαστικά τους κοινωνικούς κώδικες που σχετίζονται με αυτά τα στοιχεία προκειμένου να τους χειριστεί και να τους υπονομεύσει  με απροσδόκητους τρόπους.

12 Οκτωβρίου

Τόπος: M2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Συναυλία με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τους Τακίμ και τη Μούσα

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη είναι μια σπουδαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια που προσμετρά 30 και πλέον χρόνια πορείας στο ελληνικό τραγούδι. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες, αλλά και ξένους δημιουργούς, έχει ταξιδέψει την μουσική της και την μουσική της χώρας της κυριολεκτικά στις πέντε Ηπείρους, πραγματοποιώντας εμφανίσεις σε ιστορικά θέατρα και φεστιβάλ. Στη δισκογραφία της συγκαταλέγονται άλμπουμ που έχουν σφραγίσει το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Έχει μια σταθερή σχέση με την παράδοση, το ρεμπέτικο και το σμυρνέικο τραγούδι από το ξεκίνημα της καριέρας της με την Οπισθοδρομική Κομπανία και πάντα συμπεριλαμβάνει την παράδοση στον ήχο και το ρεπερτόριο των ζωντανών της εμφανίσεων. Από την άλλη, το μοναδικό της ηχόχρωμα της επιτρέπει να ερμηνεύει μοναδικά και τραγούδια δυτικότροπα – άλλωστε η φωνή της έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Οι ΤΑΚΙΜ θεωρούνται το σημαντικότερο σχήμα σήμερα, που ταξιδεύει την παραδοσιακή -και όχι μόνο- μουσική μας στις νεότερες γενιές, με φρέσκια ματιά και σύγχρονο ήχο. Αγαπημένα ακούσματα θα δισκευαστούν από τους ΤΑΚΙΜ, αλλά και το Νίκο Πλατύρραχο, ο οποίος θα διευθύνει την MOYSA.

 12 και 13 Οκτωβρίου

Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ από το ΚΘΒΕ και την ΚΟΘ σε σκηνοθεσία Γιώργου Καύκα

Ένα έργο για τη μοναξιά, τον έρωτα, τις ανεπίδοτες ελπίδες. Γράφτηκε το 1930 από τον Ζ. Κοκτώ, όμως αντέχει στις αυλακιές του χρόνου γιατί είναι βαθύτατα ευαίσθητο, ανθρώπινο, αληθινό. Ένα γοητευτικό και τρυφερό ταξίδι στον ανθρώπινο ψυχισμό τη στιγμή που δοκιμάζονται οι ελπίδες και τα συναισθήματά του.

13 Οκτωβρίου

Τόπος: Αγορα και εξωτερικοί χώροι

«Αναβλάστηση» από την Εικαστική ομάδα «Eordaiart»

Εικαστικοί καλλιτέχνες με ανοιχτό κάλεσμα θα δημιουργήσουν  τις δικές τους γλάστρες, οι οποίες στην συνέχεια θα φυτευθούν όλες με αρωματικά φυτά και θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης δημιουργώντας συνθετικές πυκνότητες. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ ο κήπος θα εμπλουτίζεται με νέα έργα και workshop.

14 Οκτωβρίου

Τόπος: Δημοτικό Θέατρο Άνετον

«Birdie» από την πειραματική ομάδα «Αgrupasion Senior Serano»  από την Καταλονία

Για πρώτη φορά στην χώρα μας μια από τις πιο ενδιαφέρουσες  πειραματικές ομάδες της Ισπανίας, η «Αgrupasion Senior Serano» με την  παρασταση πολυμέσων «Birdie». Μια παράσταση που ξανακοιτά την περίφημη  ταινία του Χίτσκοκ “Πουλιά”, με χιούμορ, κριτική διάθεση και  επιτελεστική ευφυία. Τρεις ηθοποιοί χειρίζονται με μαεστρία  2.000  μινιατούρες ζώων, πολεμικών αντικειμένων, μετακινούμενων πληθυσμών,  αναπλάθοντας κυριολεκτικά έναν άλλο κόσμο πίσω από αυτόν που γνωρίζουμε ή νομίζουμε ότι γνωρίζουμε.

14 Οκτωβρίου

Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Μουσική παράσταση με τίτλο «Iberia» της Κarin Schäfer από την Αυστρία

Το έργο “Iberia” συνδυάζει και ενώνει το θέατρο, τη μουσική και τις εικαστικές τέχνες. Η Karin Schäfer δημιούργησε ένα οπτικό θέαμα με ιμπρεσιονιστικές εικόνες. Έχει εμπνευστεί από τα πολυάριθμα στυλ και έργα τέχνης, τα οποία μετατρέπει με έξυπνο και χιουμοριστικό τρόπο σε κινούμενες εικόνες. Οι κούκλες, οι μάσκες, τα βίντεο, οι σκιές, τα κινούμενα σχέδια, η κίνηση και η μουσική συγχωνεύονται σε ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το αριστούργημα του Albeniz και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί τα πάντα με τα δικά τους αυτιά και τα μάτια. ‘Οπως η σύνθεση, η θεατρική οπτική εκτέλεση, είναι ιμπρεσιονιστική: οι εικόνες δεν έχουν πάντα άμεση σύνδεση με τον τίτλο ή με την μουσική. Είναι συνδυασμένες και αξίζουν από μόνα τους χωρίς να έχουν άλλο νόημα “πέρα από το ορατό”.

15 Οκτωβρίου

Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Early Jazz – a tribute to James P Johnson and Fats Waller» από τον Γιώργο Κοντραφούρη quartet και την MOYSA

Για πρώτη φορά ο δεξιοτέχνης πιανίστας και συνθέτης με πολλές διεθνείς συνεργασίες Γιώργος Κοντραφούρης  παίζει με το κουαρτέτο του και εντεκαμελή κλασική ορχήστρα πνευστών και εγχόρδων της ορχήστρας Mousa. Eρμηνεύουν στο πρώτο μέρος της συναυλίας, το έργο “Yanerkraw” του James P.Johnson. Στο δεύτερο μέρος το κουαρτέτο παίζει με το χαρακτηριστικό και σύγχρονο στυλ του, την οργιώδη και διονυσιακή μουσική του κλασικού πια Fats Waller. Γιώργος Κοντραφούρης στο πιάνο, Δημήτρης Παπαδόπουλος στην τρομπέτα, Αλέξης Δελής στο μπάσο και Γιάννης Παπαδούλης στα τύμπανα.

16 Οκτωβρίου

Τόπος: Μ2 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Αφιέρωμα στον Alfrer Schnittke / Συναυλία με έργα μουσικής Δωματίου του Αlfred Schnittke από την Γερμανία

Ο Alfred Schittke είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της διεθνούς μουσικής avant garde. Η συνθετική του γκάμα όμως ήταν πολύ ευρύτερη της “πρωτοπορίας” του 20ου αιώνα, αφού εκτείνεται από τα πιο απαιτητικά ακούσματα, που αγγίζουν τα όρια της έρευνας μέχρι υπέροχες μουσικές για τον κινηματογράφο, χορωδιακά έργα και μουσική δωματίου. Ειναι απο τους σημαντικοτερους συνθετες του 20ου αιωνα.

17 Οκτωβρίου

Τόπος: Βαφοπούλειο

Έκθεση του εικαστικού δημιουργού Γιώργου Τούγια (1922-1994)

Η έκθεση/αφιέρωμα στον Γιώργο Τούγια θα περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα και σχέδια του καλλιτέχνη από όλες τις περιόδους της δημιουργικής του πορείας. Στην έκθεση θα παρουσιαστεί σε μορφή βίντεο, υλικό από ορισμένες εμβληματικές εκθέσεις του, καθώς και εγκαίνια ιδιαιτέρως σημαντικών ομαδικών εκθέσεων στις οποίες έλαβε μέρος. Το υλικό αυτό αποτελεί παραχώρηση από ιδιωτικό αρχείο στον επιμελητή για τις ανάγκες της έκθεσης και έχει ως κύριο στόχο την πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη παρουσίαση της προσωπικότητας του Γιώργου Τούγια και του έργου του. Επιπλέον, θα εκτεθούν κείμενα του, άρθρα και άλλα, καθώς επίσης δημοσιευμένο και αδημοσίυετο υλικό, που είχε συγγράψει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Ό,τι έχει απομείνει από τις δράσεις του, καθώς και ζωγραφικά του έργα, αλλά και σχέδια, έχουν εντοπιστεί σε κατιόντα του στη Θεσσαλονίκη. Η πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης θα αναδείξει ένα έργο ιδιαζόντος ενδιαφέροντος, με το οποίο η Ιστορία της Τέχνης δεν έχει ακόμη ασχοληθεί.

17 Οκτωβρίου

Τόπος: Γενί Τζαμί και εξωτερικοί χώροι

Η Πόλη μου η Ευρώπη (εικαστικά)

27 Ευρωπαϊκές χώρες (της Ε.Ε) θα εκπροσωπηθούν από έναν ή και δύο εικαστικούς καλλιτέχνες τους, θέλοντας να απευθύνουν χαιρετισμό και τιμή στην Θεσσαλονίκη.

18 Οκτωβρίου

Τόπος: Μ1 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Cold Blood

ASTRAGALES asbl» – Cie Michele Anne De Mey

Nano Dance and Film by De Michèle Anne De Mey, Jaco Van Dormael, le collectif Kiss & Cry. Κείμενα: Thomas Gunzig (ΒΕΛΓΙΟ)

Χορός των χεριών που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη.

Τελικά, τι θα θυμηθούμε από τη ζωή μας; Ποια εικόνα θα χαραχθεί στον αμφιβληστροειδή μας όταν έρθει η τελευταία μας ώρα;

Για τον Thomas Gunzig συγγραφέα του κειμένου του «Cold Blood», δεν είναι όλη η ζωή μας που περνά μπροστά από τα μάτια μας λίγο πριν το θάνατό μας, αλλά μόνο μια εικόνα και όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί. Στο «Cold Blood» ο σκηνοθέτης Jaco Van Dormael και η χορογράφος Michele Anne De Mey δημιουργούν μία ωδή στο εύθραυστο της ζωής και στη μαγεία του θεάτρου, μέσα από ένα ποιητικό ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο. Προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη και δίνει μία τρυφερή και καλοπροαίρετη ματιά στις μικροσκοπικές και πολύτιμες στιγμές της ζωής μας.

18 και 19 Οκτωβρίου

Τόπος: Μουσεία και γκαλερί της Θεσσαλονίκης

Νύχτα Τέχνης (εικαστικά)

Διαδρομές τέχνης και επίσκεψη των πολιτών σε γκαλερί, μουσεία και ατελιέ καλλιτεχνών

19 Οκτωβρίου

Τόπος: Ρωμαϊκή Αγορά

Κυριάκος Καμπαδάκης: Αναδρομική έκθεση

O Κυριάκος Καμπαδάκης, υπήρξε καταξιωμένος δημιουργός, με διεθνή αναγνώριση και ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της νεότερης γενιάς στη μεταπολεμική Ελλάδα. Το πλούσιο και πολυσχιδές έργο του τον κατατάσσει σ’ έναν από τους παραγωγικότερους καλλιτέχνες, ενώ συνθέσεις του κοσμούν δημόσιους χώρους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.

20 Οκτωβρίου

Τόπος: Λιμάνι

Συνέδριο με τίτλο «Η Ευρώπη από τις Ηράκλειες Στήλες ως τον Φασίν ποταμό 2018 – Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς» (εικαστικά)

Ημερίδα σε σχέση με ό,τι περιγράφεται ως κληροδότημα από το παρελθόν. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν την ημερίδα είναι:

-η αύξηση της ευαισθητοποίησης σε σχέση με την ευρωπαϊκή ιστορία και τις ευρωπαϊκές αξίες

-η ενδυνάμωση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας

-η προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της κοινωνικής συνοχής

-η διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

20 Οκτωβρίου

Τόπος: Μ1 – Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

«Καμεράτα Βιέννης» / Συναυλία με τη διάσημη Vienna Chamber Orchestra και τον Θεόδωρο Κερκέζο

H «Vienna Chamber Orchestra», μια από τις σπουδαιότερες ορχήστρες δωματίου της Ευρώπης και ο Θεόδωρος Κερκέζος, από τους σημαντικότερους σολίστ των ημερών μας, συναντιούνται για ένα πρόγραμμα δεξιοτεχνικό και δημοφιλή που απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται η «Tango Suite» του Astor Piazzolla για άλτο σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα σε διασκευή του Θεόδωρου Κερκέζου. Το πρώτο μέρος κλείνει με το «Greek Concertino» του Μίκη Θεοδωράκη για σαξόφωνο, πιάνο και έγχορδα από τον δίσκο του Κερκέζου με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η οποία τιμήθηκε με δύο υποψηφιότητες για τα βραβεία Grammy μεταξύ άλλων σημαντικών παγκόσμιων βραβείων. Τα δυο έργα παρουσιάζονται με τη σύμπραξη της πιανίστα Έλενα Χριστοδούλου. Στο δεύτερο μέρος η πολυβραβευμένη ορχήστρα της Βιέννης, παίζοντας με τα πανάκριβα βιολιά Strandivarius και Amati, μας κάνει μια ξενάγηση στα Παλάτια της Αυστρίας με μερικά από τα πιο δημοφιλή κλασικά έργα και βαλς των W.A.Mozart, Johannes Brahms και Johann Strauss. Η «Vienna Chamber Orchestra» συμμετέχει σε αυτή τη συναυλία με 22 μουσικούς, έγχορδα και πνευστά.

21 Οκτωβρίου

Τόπος: Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών

Θεατρική παράσταση με τίτλο «Black Clouds

CIE Artara» από το Βέλγιο

Δύο Σενεγαλέζοι και δύο βέλγοι ηθοποιοί, με τη βοήθεια και της τεχνολογίας, κάνουν παρασταση για το πως επιτήδειοι του διαδικτύου από την Ακτή Ελεφαντοστού ξεγελούν αφελείς δυτικούς είτε για να τους αποσπάσουν χρήματα, είτε για να τους πουλήσουν σεξ. Η παράσταση βουτά βαθιά και με τόλμη στην πολύ σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου εκεί όπου το εμπόριο λευκής σαρκός και η απάτη είναι στην ημερησία διάταξη. Το  κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του βέλγου Fabrice Murgia.

21 Οκτωβρίου

Party Λήξης 53ων Δημητρίων

Παράλληλες εκδηλώσεις

6 Οκτωβρίου

Τόπος: Αγορά Καπάνι

«Kapani Project»

Το «Kapani Project» έρχεται για να αναδείξει τη δημιουργική φωνή της Θεσσαλονίκης, τη φωνή των καλλιτεχνικών ομάδων που ενώνονται για να μεταμορφώσουν τα στενά της αγοράς Καπάνι σε ένα σκηνικό εικοσιτετράωρης διασκέδασης, όπου η μουσική, οι κινήσεις και τα θεάματα δίνουν στον παλμό της πόλης τον δικό τους χτύπο. Πρόκειται για μια δημιουργική πνοή από live acts, dj sets, performances και εκθέσεις, που αναδεικνύουν το καλλιτεχνικό πρόσωπο της πόλης έρχεται για να ενεργοποιήσει ξανά την σημασία ενός άλλοτε κομβικού σημείου στην κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης.

1-7 Οκτωβρίου

Τόπος: εξωτερικοί χώροι

«7Ply Project»

Το «7Ply Project» είναι μια γιορτή των νέων, μια πλατφόρμα συνεύρεσης καλλιτεχνών και φίλων της street κουλτούρας και της μουσικής, μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή ιδεών, skate κόλπων και έκφρασης με σύγχρονα μέσα στο πλαίσιο της contemporary urban culture.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ