Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
31.9 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
spot_img

Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών σύστησε τη νέα, δυναμική γενιά της ποίησης στην 20ή ΔΕΒΘ

Το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών παρουσίασε στο ποικιλόμορφο κοινό της 20ής ΔΕΒΘ τη νέα και δυναμική γενιά ποιητών και ποιητριών της χώρας, δίνοντας το βήμα για να ακουστεί η φωνή τους.

Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, σε επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Γιώργου Αλισάνογλου σε συνεργασία με τον επιμελητή-ποιητή Αλέξιο Μάινα και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, φιλοξενήθηκαν δέκα ποιήτριες και ποιητές της νέας γενιάς που παρουσίασαν το έργο τους μέσα από ενδιαφέρουσες συζητήσεις πάνω στα θέματα της σύγχρονης ποίησης -σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο-, πλαισιωμένες από αναγνώσεις ποιημάτων, προσωπικές συνεντεύξεις και ποιητικές συνομιλίες, αναδεικνύοντας το προσωπικό ύφος του κάθε συμμετέχοντα, αλλά και τις προτάσεις και προσεγγίσεις για το πώς μιλάει και ερμηνεύει η ποίηση το σήμερα. Μαζί τους ο Αλέξιος Μάινας και ο νεοελληνιστής καθηγητής Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Η πρώτη συζήτηση ήταν αφιερωμένη σε δέκα ποιητές και ποιήτριες που επιλέχθηκαν για την ποιότητα του έργου τους από τους Γιώργο Αλισάνογλου και Αλέξιο Μάινα, ο οποίος συμμετείχε και στο συντονισμό της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα, οι τιμώμενοι ποιητές και ποιήτριες ήταν οι ακόλουθοι: Ελένη Αθανασίου, Χρηστίνα-Καλλιρρόη Γαρμπή, Ευθυμία Γιώσα, Εσμεράλδα Γκέκα, Σπύρος Γούλας, Αλέξανδρος Κορδάς, Βαλάντης Μάστορας, Βασίλης Μόσχος, Σταυρούλα Παπαδάκη, Σπύρος Χαιρέτης. Μεταξύ των συντονιστών της εκδήλωσης συμμετείχε ως ομιλητής και ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Στη διάρκεια του πρώτου κύκλου της εκδήλωσης, οι ποιητές και οι ποιήτριες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σύντομα τον εαυτό τους και στοιχεία που αφορούν το συγγραφικό τους έργο, ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να ακούσει αποσπάσματα από τις ποιητικές τους συλλογές.

Το τέλος αυτού του πρώτου, αναγνωριστικού κύκλου του φεστιβάλ έκλεισε με μια παρατήρηση του καθηγητή Βασίλη Λαμπρόπουλου: «Ένα πρώτο πράγμα που μου μένει, είναι πως υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον γι αυτό που ο Μισέλ Φουκώ αποκαλεί επιμέλεια εαυτού. Ξανά και ξανά ακούω στην ποίηση που διαβάστηκε, στα σχόλια που κάνατε για το έργο σας, μια αναζήτηση όχι του ποιος είμαι αλλά του ποιος μπορώ να γίνω, ποιος θέλω να είμαι… Ο Φουκώ λέει ότι θα άξιζε να σκεφτούμε τον εαυτό μας σαν ένα έργο τέχνης, το οποίο το γράφουμε ή το κάνουμε γλυπτό ή το ζωγραφίζουμε… Το συνθέτουμε και η επιμέλεια εαυτού δεν είναι ναρκισσισμός ούτε είναι μια αναζήτηση ενός βαθύτερου, αυθεντικού εαυτού αλλά είναι το ποιος είναι ο εαυτός που θέλουμε να γίνουμε και νομίζω ότι σε πάρα πολλά από τα ποιήματα και τα σχόλια που ακούσαμε, και αυτό μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, η ποίηση φαινόταν να παίζει έναν ρόλο στην αναζήτηση ενός επόμενου, ενός εναλλακτικού, ενός καινούριου εαυτού».

Ο δεύτερος κύκλος του 10ου φεστιβάλ νέων λογοτεχνών ξεκίνησε με την κατάθεση παρατηρήσεων από τον κο Βασίλη Λαμπρόπουλο επί του ποιητικού υλικού που παρουσιάστηκε. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίστηκαν οι νέοι ποιητές τις προκλήσεις της εποχής αναστοχαζόμενος παράλληλα επί του χαρακτήρα και του νοήματος της ποίησης στο σήμερα.

Ακολούθησε ένας δεύτερος γύρος ανάγνωσης από τους δέκα ποιητές και ποιήτριες, οι οποίοι/ες είχαν και την ευκαιρία να καταθέσουν τις σκέψεις και τους προβληματισμούς τους σε σχέση με την ποίηση και το ρόλο της εντός της κοινωνικής πραγματικότητας, καθώς και να διαβάσουν μερικά ακόμη από τα ποιήματά τους. Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, κατά την οποία το πάνελ απηύθυνε ερωτήσεις ποικίλου περιεχομένου στους ποιητές και τις ποιήτριες δίνοντάς τους την ευκαιρία να μεταφέρουν την οπτική της γενιάς τους.

Παράλληλα, για πρώτη φορά στην ΔΕΒΘ λειτούργησε ένας ξεχωριστός, ιδιαίτερος χώρος αφιερωμένος στην ποίηση. Πρόκειται για το Poetry Black Box, μια νέα πρωτοβουλία του 10ου Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, όπου στο σκοτεινό του χώρο προβάλλονταν διαρκώς είκοσι ποιήματα, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να απομονωθεί ανάμεσα στην περιήγησή του στα περίπτερα και να έρθει σε επαφή με τις δημιουργίες 20 ποιητριών και ποιητών της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας. Στη δράση Veni Video Vici / Η ποίηση στην εποχή της εικόνας, videoartists, μουσικοί παραγωγοί, ποιήτριες και ποιητές πρότειναν νέες εικαστικές δημιουργίες καλώντας τον θεατή να πατήσει Pause, και, στην απόλυτη απομόνωση του Poetry Black Box, να παρατηρήσει τα videopoems, να επεξεργαστεί το υλικό και να αναπλάσει εκ νέου αυτό που βλέπει να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια του.

Παρουσιάζοντας το Poetry Black Box η κα Νόπη Χατζηγεωργίου, συντονίστρια της ΔΕΒΘ, σχολίασε τη λογική του εγχειρήματος λέγοντας: «Η Ιδέα ήταν, μέσα σε όλη αυτήν την πολύβουη κατάσταση που είναι γεμάτη χρώματα, θορύβους και ενέργεια, μέσα σε όλη αυτήν την ωραία γιορτή που ζούμε και αγαπάμε όλοι μας, να μπορέσεις να ανοίξεις μια πόρτα, να μπεις μέσα στο μαύρο κουτί της ποίησης και να κάνεις μια παύση και να ακολουθείς τις εικόνες, τα ποιήματα σε εικόνες».

H κα Αναστασία Γκίτση, επιμελήτρια του project, αναφέρθηκε στον τίτλο της δράσης με το εγχείρημα του black box «veni, video, vici», τονίζοντας τη σημασία μιας τέτοιας γωνιάς εν μέσω της γιορτής του βιβλίου, δίνοντας κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το λόγο στους ποιητές και στις ποιήτριες, των οποίων τα ποιήματα προβάλλονται συνοδεία βίντεο στο χώρο του black box, προκειμένου αυτοί να καταθέσουν τις σκέψεις τους γύρω από την οπτική “μετάφραση” των ποιημάτων τους.

Συμμετείχαν οι ποιήτριες/ποιητές: Αλισάνογλου Γιώργος, Αμανατίδης Βασίλης, Γκιούλος Δημήτρης, Γκίτση Αναστασία, Γώγος Θάνος, Δουτσίου Σίσσυ, Ερηνάκης Νίκος, Καλλέργη Λένα, Κουλούρη Μαρία, Λάλου Αγγελική, Λιούτσια Ιωάννα, Μάινας Αλέξιος, Μαργαρίτη Ειρήνη, Μηλιά Πέννυ, Παναγιώτου Ευτυχία, Παπαχαράλαμπος Κωνσταντίνος, Παππά Ειρήνη, Rondini Patrizia, Στεφανέας Πέτρος, Χαλκιαδάκη Νίκη. Επιμέλεια: Αναστασία Γκίτση, Γιώργος Αλισάνογλου. Οργάνωση: Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP. 

Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ