Τα εγκαίνια του Μουσείου Γιάννη Γαΐτη – Γαβριέλλας Σίμωσι στην Ίο πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Το γεγονός αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον πολιτισμό, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 800 παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων πολιτικούς και κορυφαίους εκπροσώπους της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι, 27 χρόνια μετά την αρχική του σύλληψη, προστίθεται στη λίστα των μονογραφικών μουσείων της χώρας, αναδεικνύοντας το έργο των δύο σπουδαίων Ελλήνων καλλιτεχνών στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη, καθώς και το νησί της Ίου, που τόσο αγάπησαν και οι δύο καλλιτέχνες. Σχεδιασμένο από την κόρη τους, Λορέττα Γαΐτη και τον Jacques Charrat, το μουσείο εκτείνεται σε δύο κτίρια που «συνομιλούν» μεταξύ τους. Τα κτίρια δεσπόζουν στο λόφο στη θέση «Τσουκαλαριά» της Ίου με φόντο τον απέραντο ουρανό και το γαλάζιο του Αιγαίου.
«Με χαρά εγκαινιάζω το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι στην Ίο, τόπο φωτός που γοήτευσε και ενέπνευσε και τους δύο καλλιτέχνες, κάνοντάς τους να “ριζώσουν” εδώ και να δημιουργήσουν», προλόγισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αναφερόμενη στο σημαντικό έργο των δύο καλλιτεχνών, τόνισε ότι: «το Μουσείο αυτό αποτελεί ταυτόχρονα ένα δώρο προς τους Νιώτες, ένα κόσμημα για την Ίο, αλλά και μια προσφορά σε όλους τους Έλληνες».
Η Υπουργός Πολιτισμού Κα Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι «Το μακρινό 1994, ήταν η πρώτη φορά που έγινα κοινωνός της ιδέας ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα τέτοιο μουσείο» και υπογράμμισε ότι το «Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι αντιπροσωπεύει σήμερα ένα επιτυχημένο παράδειγμα ουσιαστικής πολιτιστικής αποκέντρωσης, ένα παράδειγμα που αξίζει να γίνει υπόδειγμα».
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου, κ. Χαρίλαος Αντωνόπουλος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στο χώρο του Μουσείου λέγοντας «Σήμερα προστίθεται μία ακόμα ψηφίδα πολιτισμού – σύγχρονου αυτή τη φορά – στο μακραίωνο ψηφιδωτό πολιτισμού του νησιού». Συμπλήρωσε ότι «Σήμερα το όραμα γίνεται πραγματικότητα” και ευχαρίστησε δημόσια τον σημερινό Δήμαρχο Ίου Γκίκα Γκίκα γιατί, τα τελευταία πέντε χρόνια, “έβαλε πλάτη”, αψήφησε εμπόδια και Κασσάνδρες, παρακάλεσε, έτρεξε, για να φτάσουμε σε αυτή την ωραία βραδιά,” αλλά και όλους όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Μουσείου. Ο Πρόεδρος έκλεισε με την παρότρυνση προς το κοινό να επισκεφθεί και να ανακαλύψει τα σημαντικά μνημεία του νησιού και να γίνει πρεσβευτής του.
Οι κάτοικοι του νησιού έδωσαν δυναμικό «παρών», επιβεβαιώνοντας την αγάπη τους για την καλλιτεχνική κληρονομιά του τόπου. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν καλλιτέχνες, διευθυντές μουσείων, επιμελητές και φιλότεχνοι, καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι της πολιτικής σκηνής της χώρας, αλλά και των ΜΜΕ, επιβεβαιώνοντας όλοι τη σημασία του νέου αυτού πολιτιστικού κόμβου για τη σύγχρονη ελληνική και διεθνή σκηνή.
Η Λορέττα Γαΐτη, ευχαριστώντας όσους συμμετείχαν σε αυτό το πολυετές εγχείρημα, είπε «Όταν είσαι το μοναδικό παιδί δύο καλλιτεχνών, είναι μεγάλη ευθύνη να προστατεύεις το έργο τους, να το προωθείς, με μια λέξη, να τους κρατάς ζωντανούς. Με τη δημιουργία αυτού του μουσείου, αποδίδω φόρο τιμής στους γονείς μου, καταθέτοντας εδώ την κληρονομιά που άφησαν σε μένα και στα παιδιά μου. Με αυτή την ιερή κατάθεση στην Ίo, ο Γαΐτης και η Σίμωσι γίνονται μέρος της εθνικής κληρονομιάς του ελληνικού λαού. Ήταν η πιο μεγάλη μου επιθυμία». Μιλώντας για τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου είπε «Διάφορα στοιχεία από το ανθρωπάκι του Γαΐτη βρίσκονται στο Μουσείο όπως τα μεγάλα κεφάλια προφίλ που μας καλωσορίζουν στην είσοδο ή την οροφή της μεγάλης αίθουσας του Γαΐτη που παίρνει την καμπύλη του γνωστού καπέλου. To κτίριο της μητέρας μου είναι σαν ένας ναός. Αγαπούσε το λευκό, γι‘ αυτό και όλα είναι λευκά, το κτίριο και τα έργα. Αγαπητή μου μητέρα, αγαπητέ μου πατέρα, ανάμεσα στα δύο κτίριά σας, φύτεψα μια ελιά, μια από αυτές που ζούνε 2000 χρόνια. Το ίδιο εύχομαι στο μουσείο σας».
Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ.Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε «Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι είναι μια πετυχημένη συνεργασία μεταξύ της Λορέττας Γαΐτη με τον Δήμο Ίου και το Υπουργείο Πολιτισμού, που μας έδωσε μεγάλη χαρά και την ικανοποίηση της έκθεσης ιδιαίτερα σημαντικών έργων στον τόπο, την Ίο, που οι δημιουργοί τους αγάπησαν και επέλεξαν και ως τόπο κατοικίας τους. Συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτού του υπέροχου αποτελέσματος, θα είμαστε μαζί τους και δίπλα τους.»
Ο Δήμαρχος Ίου, κ. Γκίκας Γκίκας, είπε πως «Απόψε είναι μια πραγματικά σπουδαία βραδιά για το νησί μας. 27 ολόκληρα χρόνια μετά τη σύλληψη της αρχικής ιδέας, το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι είναι πια γεγονός». και επεσήμανε πως «Με αυτό το μοναδικό έργο, ο Δήμος Ιητών επενδύει στον πολιτισμό. Είναι ένα Μουσείο που φιλοδοξούμε και ελπίζουμε να αποτελέσει πόλο έλξης με διεθνή αντίκτυπο. Αλλά ακόμα περισσότερο, θέλουμε να αποτελέσει φάρο πολιτισμού για τους νέους και τα παιδιά των νησιών μας. Αυτό το έργο, επαναπροσδιορίζει την πολιτιστική ταυτότητα του νησιού μας».
Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, οι Βουλευτές ΝΔ Ν. Κυκλάδων κ. Κατερίνα Μονογυιού και κ. Μάρκος Καφούρος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας, η Έπαρχος Θήρας Κα Ιουλία Καραμολέγκου και οι Δήμαρχοι Σαντορίνης, Νάξου, Σύρου-Ερμούπολης και Σικίνου.
Πριν την τελετή των εγκαινίων έλαβε χώρα η ημερίδα «Γιάννης Γαΐτης – Πλουραλισμός και Πολυέργεια» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ζωγράφου, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, και με τη συμμετοχή της Διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου Συραγώς Τσιάρα, του Iστορικού και Kριτικού Tέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου, του Ζωγράφου Δημήτρη Αληθεινού, του Ιστορικού Τέχνης Γιάννη Μπόλη και του Σχεδιαστή/Κατασκευαστή Γαβρίλου Μιχάλη, σε συντονισμό της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ειρήνης Οράτη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν -ο καθένας από τη σκοπιά του- στην σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και το έργο του Γιάννη Γαΐτη, αλλά και στην προσωπικότητα του, καθώς και σε στιγμές της ζωής του και της κοινής τους πορείας. Επιπλέον, η Κα Οράτη ανακοίνωσε ότι με τη υποστήριξη του Ιδρύματος Κωστοπούλου το περιεχόμενο της ημερίδας θα αποτελέσει την βάση για την πρώτη έκδοση του Μουσείου Γαΐτη – Σίμωσι.
Το Μουσείο
Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι, αφιερωμένο στο έργο του ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη και της γλύπτριας Γαβριέλλας Σίμωσι, δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Ιητών με την Λορέττα Γαΐτη, μοναδική κληρονόμο των καλλιτεχνών. Στεγάζεται σε ένα σπάνιας αρχιτεκτονικής κτιριακό συγκρότημα, και θα φιλοξένησει τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, αλλά και περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, με πανοραμική θέα στη Χώρα και το λιμάνι της Ίου και τα νησιά Σίκινο, Πάρο και Νάξο, με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι θα λειτουργήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, καθημερινά εκτός Τρίτης 17:30-20:30. Η τακτική του λειτουργία θα ξεκινήσει από το 2025 με ωράριο που θα ανακοινωθεί σε επόμενο χρόνο. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα του Μουσείου.
Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι
84001, Χώρα -Ίος
fb: Gaïtis Simossi Museum
insta: gaitis_simossi_museum
gaitis-simossi-museum.org