Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
37.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img

Το σύνολο Krama Piano Ensemble στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Μία «γιορτή» του πιάνου θα απολαύσουμε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ) με το πιανιστικό σύνολο «Krama Piano Ensemble», που εμφανίζεται στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023 στις 7 το βράδυ. Το σύνολο ίδρυσε το 2004 η καθηγήτρια του ΚΩΘ Ζωή Σαμσαρέλου με την αρχική ονομασία «Temperamentum». Αποτελείται από πιανίστες που ερμηνεύουν έργα για 4 ή περισσότερα χέρια σε ένα ή δύο πιάνα. Όλοι οι πιανίστες είναι απόφοιτοι της τάξης της κυρίως στο ΚΩΘ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά εντός και εκτός Ελλάδος. Τα μέλη του συνόλου εναλλάσσονται στις συναυλίες, γύρω από ένα σταθερό πυρήνα μόνιμων μελών.

 

Το σύνολο έχει εμφανιστεί σε συναυλίες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο ΚΩΘ και στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο πλαίσιο του αφιερώματος στο Φεστιβάλ Πηλίου (2019). Οι συναυλίες του συνόλου βασίζονται σε συγκεκριμένη θεματική κάθε φορά, όπως το αφιέρωμα σε Έλληνες συνθέτες και σε έργα εμπνευσμένα από την τζαζ.Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν προγραμματιστεί συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,Λάρισα και Βόλο, με θέμα τα 4 βασικά στοιχεία της Φύσης: Γη, Αέρας, Νερό και Φωτιά – στα οποία κατά τους αρχαίους Έλληνες βασίζεται η δομή του κόσμου.

 

Το πρόγραμμα της συναυλίας τις 22/3 έχει τίτλο «Κράσις– Τα Τέσσερα Στοιχεία».Όπως εξηγεί η Ζωή Σαμσαρέλου, το πρόγραμμα βασίζεταιστην αντίληψη των προσωκρατικών φιλοσόφων (6ος -5ος αι. π.Χ.) ότι η πρωταρχική αρχή των όντων είναι ο αέρας, το νερό και η φωτιά, το άπειρο κι οι αριθμοί, καικατ’ επέκταση στη θεωρία του Ιπποκράτη (5ος-4ος αι. π.Χ.), θεμελιωτή της επιστημονικής ιατρικής, ότι τα 4 στοιχεία (γη, αέρας, νερό, φωτιά), αντιστοιχούν σε ένα όργανο του σώματος και σε μία εποχή του έτους. Κατά τον Ιπποκράτη, υπό την επίδραση του εξωτερικού περιβάλλοντος, στο σώμα εμπεριέχονται τέσσερις ζωογόνοι χυμοί που διαμορφώνουν την ιδιοσυγκρασία κάθε ανθρώπου. Ο όρος «Κράσις» υποδηλώνει τη σωστή αναλογία των χυμών.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ClaudeDebussy(1862-1918)

“Pour invoquer Pan dieu du vent d’été» (Sixépigraphes antiques)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

ManueldeFalla(1876-1946)

DanzaRitualdelFuego

– Μαρία Τσιγάρα, Ιόλη Ρώσσιου

 

AstorPiazzolla(1921-1992)

“Verano Porteño” (Cuatro EstacionesPorteñas)

– Μαρία Τσιγάρα, Ευαγγελία Αργυροπούλου

 

Maurizio Kagel(1931-2008)

DerEidvonHippoktrates για 3 πιανίστες σε ένα πιάνο

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ιόλη Ρώσσιου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

ClaudeDebussy

“Pourun tombeau sans nom” (Sixépigraphes antiques)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

Ιωάννης Γκίκας (γ. 1974)

Το κυνήγι της Δήμητρας (2012/2022)

– Mαρία Τσιγάρα

 

Νestor Τaylor (γ. 1963)

Scarlet letters, 3 piano preludes (2021)

“Alone together”

“Sunday dreaming”

“Choose to be me”

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Μιχάλης Καλτσίδης

 

Astor Piazzolla

“OtoñoPorteño” (CuatroEstacionesPorteñas)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Ευαγγελία Αργυροπούλου

 

 

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

George Frideric Handel(1685-1759)

“Allegro with Hornpipe” (Water Music), σεδιασκευή Carl Burchard γιαπιάνο 4 χέρια

– ΙόληΡώσσιου, ΜιχάληςΚαλτσίδης

 

Camille Saint-Saëns (1835-1921)

“Aquarium”

“Le cygne” (Le carnaval des animaux)

– Ιόλη Ρώσσιου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

Γιώργος Κουμεντάκης (γ. 1959)

“Από την Τηθύν στη Μεσόγειο” (Μεσόγειος Έρημος, 1999)

– Ζωή Σαμσαρέλου

 

Astor Piazzolla

“InviernoPorteño” (CuatroEstacionesPorteñas)

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ιόλη Ρώσσιου

 

Γιώργος Κουμεντάκης

“Ένας γρύλλος στο φαράγγι του Κοτσυφού”, για 3 πιανίστες σε ένα πιάνο (2012)

– Ζωή Σαμσαρέλου, Κατερίνα Παπάζογλου, Μαρία Τσιγάρα

 

Ασπασία Νασοπούλου(γ. 1972)

Ochto (2016)

– Κατερίνα Παπάζογλου

 

Igor Stravinsky (1882-1971)

“Sacrificial Dance of the Chosen Maiden” (The Rite of Spring)

– Ευαγγελία Αργυροπούλου, Ορέστης Σιωρόπουλος

 

Astor Piazzolla(1921-1992)

“Verano Porteño” (CuatroEstacionesPorteñas)

– Κατερίνα Παπάζογλου, Ζωή Σαμσαρέλου

 

 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές:

 

Ευαγγελία Αργυροπούλου

Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική (Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου), απόφοιτη ειδίκευσης πιάνου του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και διπλωματούχος του ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου). Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου.Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στην ΠρωτοβάθμιαΕκπαίδευση και συνεργάζεται ως συνοδός-πιανίστα με διάφορα ωδεία καθώς και με το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου.

 

Μιχάλης Καλτσίδης

Διπλωματούχος πιάνου του ΚΩΘ το 2019 (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου). Έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου. Έχει βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς πιάνου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ και τώρα φοιτά στο μεταπτυχιακό τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

 

Κατερίνα Παπάζογλου

Κάτοχος  M.A. in Music, 2008, CaliforniaState University, LosAngeles, (advisor  Dr. DavidConnors) με υποτροφία Fulbright, απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής  Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και διπλωματούχος πιάνου και φούγκας του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης (2000, τάξη Γιώργου Τζούκα).Είναι  διορισμένη εκπαιδευτικός μουσικής σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας, έχει εργαστεί ως καθηγήτρια πιάνου και μουσικής συνοδείας (Βερολίνο, Σιγκαπούρη, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη) κι έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ.

 

Ιόλη Ρώσσιου

Απόφοιτη του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ με ειδίκευση στη Σύνθεση και κατεύθυνση Σύγχρονης Μουσικής, κάτοχος διπλώματος πιάνου (ΚΩΘ τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και πτυχίου φούγκας (ΚΩΘ τάξη Κώστα Τσούγκρα). Εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου, μουσικής αγωγής και χορωδίας στη Θεσσαλονίκη και είναι εξωτερική συνεργάτης των Θεατρικών Εργαστηρίων του ΚΘΒΕ. Ως συνθέτρια έχει γράψει μουσική για παιδικά παραμύθια, για το ΚΘΒΕ και για μικρούς θιάσους και έχει συνεργαστεί με την ΕΡΤ 3.

 

Ορέστης Σιωρόπουλος

Σπουδαστής Γ΄ Ανωτέρας του ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου), απόφοιτος του Δημοτικού Ωδείου Καρδίτσας (πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης), φοιτητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ. Έχει διακριθεί με Β΄ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Τάσος Παππάς”, έχει συμμετάσχει σε σύνολα μουσικής δωματίου κι έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης.

 

Μαρία Τσιγάρα

Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στην Διδακτική της Μουσικής του τμήματος ΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ, απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, κάτοχος Διπλώματος Πιάνου από το ΚΩΘ (τάξη Ζ. Σαμσαρέλου) και Πτυχίου Αρμονίας (τάξη Κώστα Τσούγκρα).Έχει συμπράξει ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, έχει λάβει μέρος ως πιανίστρια στον 1οΔιεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας “FelixMendelssohn” της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Θεσσαλονίκης κι έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ.Από το 2002 εργάζεται ως συνοδός και καθηγήτρια πιάνου σε ωδεία της Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Πηλίου.

 

Στο πρόγραμμα συμμετέχει και η Ζωή Σαμσαρέλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ