Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

Το βιβλίο του Γιώργου Παρχαρίδη “Όλη μου η ζωή” παρουσιάστηκε στη Βέροια

Στην κατάμεστη αίθουσα της Αντωνιάδειου Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Βεροίας παρουσιάστηκε σήμερα (15/1) το βιβλίο του Δρ. Ιατρικής Γεώργιου Παρχαρίδη, Επίτιμου Πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, με τίτλο «Όλη μου η ζωή», που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο University Studio Press. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών & Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Νάουσας – μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Δώρα Μπαλτατζίδου, η οποία αναφέρθηκε στους αγώνες του συγγραφέα, για τον ποντιακό ελληνισμό.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς» – μέλος της Παμποντιακής  Ομοσπονδίας Ελλάδος – μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αντώνης Καγκελίδης, τόνισε ότι “το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη δεν χωράει σ’ ένα βιβλίο, αλλά χρειάζονται τόμοι…”.

“Εξέχουσα προσωπικότητα με στόχους, που κατάφερε πολλά πράγματα”, χαρακτήρισε, μεταξύ άλλων, τον συγγραφέα, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Πρόδρομος Ισαακίδης θυμήθηκε τα φοιτητικά του χρόνια, όταν ήταν μαθητής του Γιώργου Παρχαρίδη στο ΑΠΘ και υπογράμμισε ότι “η ιατρική σας οφείλει πολλά και δώσατε πολλά”. “Είχαμε έναν άνθρωπο να μας ακούσει, ήταν δάσκαλος. Απο τους πιο καταξιωμένους καρδιολόγους στην Ευρώπη”.

Μετά τους χαιρετισμούς, ακολούθησαν οι εισηγητές.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος – εκπαιδευτικός Γιώργος Κιούσης , ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο πολύτιμο κι ανεκτίμητο από πολλές πλευρές. Γιατί παρουσιάζει τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου που την ζωή του, το βίωμά του το έκανε χρέος για να το μεταφέρει στις επόμενες γενιές. Πήρε ένα μεγάλο εθνικό θέμα που για πολλούς ήταν δύσκολο με πολλές παγίδες, κι αυτός με το ανάστημα του το επιστημονικό και το πνευματικό κατάφερε να το προχωρήσει πιο πέρα, όπως το προσφυγικό, το θέμα της Παναγίας Σουμελά κ.α.”.

Ο κ. Κιούση κάλεσε στο βήμα τον υιό του συγγραφέα Στάθη Παρχαρίδη, οποίος αναφέρθηκε στην μητέρα του την αείμνηστη Φούλα από τη Νέα Νικομήδεια, που, όπως είπε, στήριξε την οικογένειά τους ώστε να δουλέψει απερίσκεπτα ο σύζυγός της, Γιώργος Παρχαρίδης.

Ακολούθως, ο  βουλευτής Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης περιέγραψε ότι το βιβλίο έχει συμπυκνωμένες γνώσεις και πληροφορίες πενήντα ετών. Ο ερευνητής του σήμερα και ο ιστορικός αύριο θα βρει πολύτιμα στοιχεία για τα ποντιακά ήθη και έθιμα, την νοοτροπία. Τόνισε ότι ο Γιώργος Παρχαρίδης, εκτός από πολιτικός και επιστήμονας, είναι πρωτίστος άνθρωπος.
 
Ο Παναγιώτης Σελβιαρίδης ομότ. καθηγητής ΑΠΘ χαρακτήρισε ανεκτίμητο το έργο του Γιώργου Παρχαρίδη, το οποίο δεν γίνεται με ιδιοτέλεια. “Το βιβλίο αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο του οργανωμένου ποντιακού χώρου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην σχέση του με τον συγγραφέα, τον οποίο θεωρεί πνευματικό του πατέρα. “Η αγκαλιά του χωράει όλους”, τόνισε.

Ο επίτιμος γ.γ. της ΠΟΕ Κωνσταντίνος Γαβρίδης σημείωσε ότι ο συγγραφέας έχει συνδέσει όλη την ζωή του με τον οικουμενικό ποντιακό ελληνισμό. “Με το βιβλίο αυτό ο συγγραφέας κλείνει με την προσωπική του σφραγίδα το χρονικό της διαδρομής της γενιάς του. Της δεύτερης γενιάς ποντίων στον Ελλαδικό χώρο”, σύμφωνα με τον κ. Γαβρίδη.

“Όσο ψηλά κι αν ανέβηκε, ο Γιώργος Παρχαρίδης δεν ξέχασε από που προέρχεται. Γύρισε και κοίταξε τη ρίζα του”, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη, που τόνισε για τον συγγραφέα ότι “όταν τον κάλεσε το καθήκον δεν κρύφτηκε, βγήκε στο ξέφωτο εκτέθηκε στο κοινό των ελλήνων του πόντου και όχι μόνο” και καέληξε: “το βιβλίο είναι μία κατάθεση ψυχής για τα 50 χρόνια που αφιέρωσε στον Ποντιακό Ελληνισμό. Αξίζει να το διαβάσετε”.

Μετά τους εισηγητές, κλήθηκε στο βήμα  ο Δρ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο οποίος είπε ότι ένιωσε χαρά, συγκίνηση, ικανοποίηση που κατάφερε να συμπυκνώσει μέσα σε 405 σελίδες, γεγονότα πενήντα ετών. “Είναι ένα βιβλίο που λέει την αλήθεια προς κάθε κατεύθυνση, χωρίς φόβο και πάθος. Ένα βιβλίο που δείχνει ότι για να προκόψει ο ποντιακός ελληνισμός χρειάζεται υπερκομματισμός”, όπως είπε, μεταξύ άλλων και ευχήθηκε το βιβλίο  να αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον χορό Σέρρα από τον Σύλλογο Ποντίων Αλεξάνδρειας και το αγαπημένο τραγούδι της συζύγου του Γ. Παρχαρίδη. Χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Λάχανης, Πρόεδρος Μιχάλης Γιεμενετζίδης.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιάννης Χωραφαΐδης – λύρα, Κυριάκος Ξυνόπουλος – νταούλι, Βασίλης Ξανθόπουλος – λύρα

Η Συντονιστική Επιτροπή των Πολιτιστικών & Ποντιακών Σωματείων Νομού Ημαθίας αποτελείται από τους: Αντώνη Καγκελίδη, Δώρα Μπαλτατζίδου, Μιχάλη Γιεμενετζίδη, Νίκο Τομπουλίδη, Χρήστος Ταχματζίδης

Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές με ποντιακά εδέσματα.

                                                                       Φώτης Κουτσαμπάρης

Περιγραφή βιβλίου:

Τίτλος: Όλη μου η ζωή

Υπότιτλος: 50 χρόνια οδοιπορίας στην παράδοση και τον πολιτισμό του ποντιακού ελληνισμού

Διαστάσεις: 17χ24

Αριθμός σελίδων: 432

“Στο βιβλίο, ο Γιώργος Παρχαρίδης γράφει για την ποντιακή του καταγωγή. Με την προσωπική του ματιά μας αφηγείται όλα όσα έζησε στη διάρκεια της πορείας του. Από τα καπνοχώραφα του Πρωτοχωρίου και την Κοζάνη, έφτασε στα ύψιστα αξιώματα της ιατρικής και της καρδιολογίας, και υπηρέτησε τα κοινά των Ποντίων για πέντε δεκαετίες από όλες τις θέσεις ευθύνης που βρέθηκε.

Αδιαμφισβήτητα, όλη η ζωή του Γιώργου Παρχαρίδη είναι ο Πόντος. Τα έργα του αποπνέουν την αύρα της αλησμόνητης πατρίδας. Φοιτητής, γιατρός, πανεπιστημιακός, οικογενειάρχης, σε όλες τις ιδιότητες κυριαρχεί η ποντιακή ταυτότητα… Ευτύχησε με την αθόρυβη και διακριτική παρουσία, με την αμέριστη συμπαράσταση της κυρά Φούλας να δώσει την ψυχή του στο όραμά του, να διεθνοποιήσει στα πέρατα της οικουμένης τα ιερά και όσια της γενέθλιας γης”.

(Γιώργος Κιούσης, από τον πρόλογο του βιβλίου).

«Ανήκει στη γενιά των παιδιών που ξεκίνησαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο από τα χωριά, έζησε την πείνα, τη δυστυχία, την αδικία και πείσμωσε να ξεφύγει από αυτήν την κατάσταση με οδηγό τη μόρφωση. Οι διακρίσεις που έζησε τόσο αυτός όσο και όλη η γενιά του ως απόγονοι προσφύγων δεν ήταν λίγες. Ατσάλωσαν όμως τη θέλησή τους. Απέδειξαν πως τα παιδιά των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου, παρ’ όλες τις δυσκολίες, μπορούν να καταφέρουν και να κρατήσουν υπερήφανα την ελληνική σημαία ως πρωτεύσαντες».

(Φόρης Πεταλίδης, από τον πρόλογο του βιβλίου).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ