Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
26.2 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Βραδιά ποντιακής γαστρονομίας στο Θρυλόριο Κομοτηνής στη Γιορτή Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας»

Η “Ποντιακή σούπα Τανέας συνοδευόμενη με Γατμέρια στο σατσ΄” που μαγείρεψαν γυναίκες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ποντιακής γαστρονομίας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου (13 Ιουλίου) στο Θρυλόριο Κομοτηνής.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, στα πλαίσια του 5ου έτους «Ποντιακής Γαστρονομίας» της Γιορτής Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου “Η Κερασούντα και το Γαρς”, από τις 12 έως τις 17 Ιουλίου.

Ο διαγωνισμός ήταν αφιερωμένος στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, είχε τίτλο “Οι 100 γεύσεις του αιώνα της μνήμης” και φέτος συμμετείχαν για πρώτη φορά σύλλογοι Αρμενίων και Ασσυρίων, λαοί που έχουν ζήσει γενοκτονία.

Στη φωτογραφία οι κυρίες της Ένωσης Ποντίων Καλαμαριάς μόλις έχουν παραλάβει το πρώτο βραβείο από την Κική Εμμανουηλίδου (δεύτερη από δεξιά). Στη φωτογραφία και η κριτής Ελένη Τομπουλίδου (τρίτη από δεξιά).

Το δεύτερο βραβείο απέσπασε ο Πακλάβας που ετοίμασε η κ. Φωτεινή Πολυχρονίδου εκπροσωπώντας τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Απανταχού Κιζαριωτών “Ο Πόντος”.

Το τρίτο βραβείο έλαβαν από κοινού ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, οι γυναίκες του οποίου παρουσίασαν “Μελεουτζάνε – Τάβα” και οι γυναίκες της Επιτροπής Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας που μαγείρεψαν Γκατά.

Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν αναμνηστικά δώρα από την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, αντιπρόεδρο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Πριν την έναρξη του διαγωνισμού παρουσιάστηκε θεατρικό δρώμενο από την γνωστή ηθοποιό και σεναριογράφο Γιούλη Γεωργιάδου, η οποία και παρουσίασε το διαγωνισμό. Συμπρωταγωνιστής της στο σκετς ο καθηγητής Θωμάς Σαββίδης.

Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής (στη φωτογραφία πέμπτη από αριστερά), που προήδρευσε και ο Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ (έκτος από αριστερά). Κριτές ήταν επίσης ο Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ (πρώτος από αριστερά), η Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων (τρίτη από αριστερά), η Καλλιόπη Κουτούπα, γαστρονόμος (έβδομη από αριστερά) και ο Σάββας Βακιρτζής, σεφ (πρώτος από δεξιά). Στην φωτογραφία διακρίνονται επίσης η ηθοποιός Γιούλη Γεωργιάδου (δεύτερη από αριστερά) και η Χρύσα Μαυρίδου (τέταρτη από αριστερά), πρόεδρος του συλλόγου Θρυλορίου.

Η επιτροπή δοκίμασε τα φαγητά συνολικά 16 συλλόγων, από την Μακεδονία και τη Θράκη,  και δύο συλλόγων Αρμενίων και Σύριων, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έθεσαν ως κριτήρια τη γεύση, την εμφάνιση και τη χρήση παραδοσιακών υλικών.

Φωτογραφία από το θεατρικό δρώμενο, Γιούλη Γεωργιάδου, Θωμάς Σαββίδης.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η προβολή και ανάδειξη του διατροφικού πολιτισμού, της ιστορίας, της νοστιμιάς και της υγιεινής της Ποντιακής κουζίνας.

Συμμετείχαν οι σύλλογοι: Ένωση Ποντίων Πολίχνης, Σύλλογος Ποντίων “Ακρίτες” Νέας Κρώμνης Δράμας, Μορφωτικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος, Μορφωτικός Σύλλογος Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας “Ο Εύξεινος Πόντος”, Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Κιζαριωτών “Ο Πόντος”, Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, Επιτροπή Κυριών Αρμενικής Εκκλησίας, Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Τοξοτής Ξάνθης, Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων, Πολιτιστικός Σύλλογος Νίψας, Ελένη Αφεντούλη, Επιτροπή Κυριών Αρμένικης Εκκλησίας. Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού Καβάλας “Υψηλάνης”, Σύλλογος Ποντίων Λυδίας Ν. Καβάλας “Η Τραπεζούντα”, Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου “Το Καρς”.

Οι εκδηλώσεις στο Θρυλόριο Κομοτηνής συνεχίζονται σήμερα Κυριακή 14 Ιουλίου με θεατρική επιθεώρηση του  Σάββα Σαλπιγγίδη,  στην ποντιακή διάλεκτο, με τίτλο: «δύο ευρώ τ’ έναν τέσσερα το ζευγάρ’».

Την Δευτέρα 15 Ιουλίου θα γίνει και ένας μικρότερος διαγωνισμός μαγειρικής, για παιδιά και γονείς, που επίσης πάει καλά και μυούνται τα παιδιά στον γοητευτικό κόσμο των γεύσεων και κυρίως του πως μαγειρεύεται το φαγητό και με τι υλικά και πως φτάνει στο πιάτο μας.

Στις 16 Ιουλίου ο Εσπερινός στο Ξωκκλήσι της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου, όπου θα μοιρασθεί στον κόσμο το παραδοσιακό φαγητό «Χασίλ» και ακολουθήσει και το παραδοσιακό γλέντι. Την ημέρα της Αγίας Μαρίνας μετά τη Θεία Λειτουργία και την αναβίωση των παλιών παιδικών παιχνιδιών στην πλατεία Θρυλορίου, πέφτει και η φετινή αυλαία των εκδηλώσεων της Αγίας Μαρίνας Θρυλορίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ