Ο παραδοσιακός αλευρίσιος χαλβάς από την Αργυρούπολη του Πόντου που ετοίμασε ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας» απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ποντιακής γαστρονομίας που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 15 Ιουλίου στο Θρυλόριο Κομοτηνής.
Ο διαγωνισμός διεξήχθη στα πλαίσια του 3ου έτους «Ποντιακής Γαστρονομίας» της Γιορτής Πολιτισμού «Παρακάθ’ κι Αροθυμίας» που διοργάνωσε για άλλη μια χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου, από τις 13 έως τις 18 Ιουλίου.
Στην κριτική επιτροπή συμμετείχαν τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Νίκος Αλμπάνης, σεφ και Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ. Κριτές ήταν επίσης ο Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων, Σάββας Βακιρτζής, σεφ. Η επιτροπή δοκίμασε τα φαγητά συνολικά 16 συλλόγων, από την Μακεδονία και τη Θράκη, που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και έθεσαν ως κριτήρια τη γεύση, την εμφάνιση και τη χρήση παραδοσιακών υλικών.
Η συνταγή του πρώτου βραβείου ετοιμάστηκε από την κ. Χαρίκλεια Πετανίδου. Το δεύτερο βραβείο δόθηκε στον «Τανωμένον Σορβά» από το Ακντάγ Μαντέν που ετοίμασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρωμνικού (Ελένη και Ελισάβετ Πετροπούλου, Σταυρούλα και Ελένη Πολυχρονιάδου, Στέλλα Παπαδοπούλου) και το τρίτο βραβείο απέσπασε το «Πορτζ» που ετοίμασε η Παρθένα Μισαηλίδου. Ο κόσμος που συμμετείχε στην εκδήλωση ψήφισε σε ειδική κάλπη που στήθηκε ως το καλύτερο φαγητό τη «Μακαρίνα Τραπεζούντας» που ετοίμασε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκόπετρας.
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η ανταλλαγή δώρων μεταξύ των εκπροσώπων του χωριού και του 80χρονου γιού του ύπατου αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών George Davine Treloar , ο οποίος ζει στην Αυστραλία και ήρθε στο Θρυλόριο αυτές τις ημέρες με την οικογένεια του, σύζυγο, δύο κόρες και εγγόνια. Από τον Treloar, ο οποίος έβαλε θεμέλια και όρθωσε πολλούς προσφυγικούς οικισμούς στην Θράκη, το 1922, πήρε το όνομα του το χωριό. «Ένα όνομα αρκεί για να μειώσει τις αποστάσεις και να ενωθούν δύο λαοί. Κάθε όνομα κρύβει μια ιστορία», ανέφερε η κ. Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ποντίων Θρυλορίου, διοργανώτρια, και περιέγραψε την ιστορία δημιουργίας του χωριού, ευχαριστώντας την οικογένεια του τιμώμενου προσώπου. Η κ. Μαυρίδου χάρισε στον κ. Treloar μια χειροποίητη πετσέτα από την ποντιακή γαστρονομία. Ο τιμώμενος από την πλευρά του χάρισε στους κατοίκους μια αναμνηστική πλάκα, με φωτογραφία του πατέρα του και τα παράσημα που έλαβε την περίοδο ανταλλαγής των πληθυσμών και μίλησε για τις ιστορίες που του διηγούνταν ο πατέρας του. «Είμαστε περήφανοι για τον παππού μας», είπαν οι δυο εγγονές του ύπατου αρμοστή. Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης χάρισε στο τιμώμενο πρόσωπο άλμπουμ φωτογραφιών από το 1922 που δημιουργήθηκε ο οικισμός ενώ δώρα έδωσαν ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Σαλπιγκίδης και ο εκπρόσωπος της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Σάκης Αραμπατζής.
Οι εκδηλώσεις στο Θρυλόριο Κομοτηνής συνεχίζονται σήμερα Κυριακή με Ποντιακό Γλέντι, αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου με stand-up comedy και την Τρίτη με παιδικά παιχνίδια.
Στην κύρια φωτογραφία τα μέλη της κριτικής επιτροπής από αριστερά Σάββας Βακιρτζής, σεφ, Θωμάς Σαββίδης, βιολόγος-χημικός, καθηγητής ΑΠΘ, Ελένη Βασιλειάδου, παραγωγός παραδοσιακών προϊόντων, Νίκος Αλμπάνης, σεφ, Κική Εμμανουηλίδου, σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, Νίκος Λυγερός, στρατηγικός σύμβουλος, Ελένη Τομπουλίδου, παραγωγός χειροποίητων παραδοσιακών εδεσμάτων και Αναστάσιος Αρουτσίδης, σεφ.
Στην δεύτερη φωτογραφία η συνεργάτιδα μας συγγραφές βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου παραδίδει το πρώτο βραβείο στην κ. Χαρίκλεια Πετανίδου, υπό το βλέμμα της κ. Χρύσας Μαυρίδου (αριστερά).