Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
21.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Αξιοποίηση του πρώην “Maison Crystal” και τραπεζοκαθίσματα σε γυάλινα περίπτερα στην παραλία

Υπερψηφίστηκε, κατα πλειοψηφία, από το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο κανονισμός διάθεσης κοινοχρήστου χώρου στον περιβάλλοντα χώρο του πρώην Maison Crystal καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο των περιπτέρων στη Νέα Παραλία.

“Να βγάλουμε απόφαση να τελειώνουμε, μόνο εντάσεις προκαλεί και έσοδα χάνει δήμος. Έγιναν και λάθη. Καταλήξαμε με την αποκεντρωμένη στα περίπτερα take away το οποίο έχει ένα πρόβλημα με την καθαριότητα που πρέπει να δούμε”, τόνισε στην τοποθέτηση του για το θέμα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Η κανονιστική περιλαμβάνει τα σημεία στα οποία θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, τόσο στο περιβάλλοντα χώρο του πρώην “Maison Crystal”, όσο και στα περίπτερα στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, για την εκμίσθωση των οποίων επίσης θα ακολουθήσει διαγωνισμός.

Από τα οκτώ γυάλινα περίπτερα της Νέας Παραλίας θα εκμισθωθούν τα έξι. Στα τρία θα τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και στα τρία όχι.

Μετά από παρέμβαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, δεν θα τοποθετηθούν τελικά σταντ στο ένα από αυτά και το περίπτερο θα μείνει ως “take away”.

Να σημειωθεί πως, δεν επιτρέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στον περιβάλλοντα χώρο των περιπτέρων του κήπου του Απογευματινού Ήλιου, του Κήπου της Άμμου, του κήπου των Εποχών και του Κήπου των Γλυπτών.

 

Σταύρος Καλαφάτης: Ομολογία ήττας της διοίκησης Μπουτάρη ο τρόπος διαχείρισης των «γυάλινων περιπτέρων» της Νέας Παραλίας

Την άποψη ότι η σημερινή εισήγηση αποτελεί ήττα της διοίκησης Μπουτάρη, εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης “Εντάξει”, Σταύρος Καλαφάτης.

“Η σημερινή εισήγηση είναι μια ομολογία ήττας της διοίκησης Μπουτάρη, σε ένα κομμάτι που αποτελούσε πυλώνα της Πρωτοβουλίας. Τη διασφάλιση του δημόσιου χώρου. Στη Νέα Παραλία ένα έργο που πολέμησε όταν η Πρωτοβουλία ήταν αντιπολίτευση. Κόντρα στις αρχιτεκτονικές προβλέψεις από τον πλέον ειδικό και το λέμε εμείς που είμαστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Το θέμα βολοδέρνει και χρησιμοποιήθηκε από τη διοίκηση για άλλους λόγους παράτυπα. Τα αναψυκτηρία πρέπει λειτουργήσουν χωρίς τραπεζοκαθίσματα. Το Maison Crystal μπορεί να αξιοποιηθεί και να αποκτήσει ο δήμος πολλά χρήματα και να εξυπηρετήσει τους καθήμενους στη νέα παραλία.

Τα 4 περίπτερα ούτε ένα τραπεζοκάθισμα, μόνο takeway και να υπάρχει όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο για τους χιλιάδες επισκέπτες και το Maison Crystal είναι έτοιμο για αυτό το σκοπό”, δήλωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ρία Καλφακάκου: Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του δημοσίου χώρου

Να γίνει το Maison Crystal πολυχώρος πολιτισμού και να αυξηθεί ο ελεύθερος δημόσιος χώρος, ζήτησε από την πλευρά της η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου.

“Θέλουμε να αυξήσουμε το δημόσιο χώρο στη Θεσσαλονίκη και όταν λέμε ένα τέτοιο χώρο εννούμε ένα χώρο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι πολίτες χωρίς να πληρώνουν. Είναι απαραίτητο να αυξήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του δημοσίου χώρου στην πόλη και δεν είμαστε η πόλη που φημίζεται για το πράσινο και τον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Όσον αφορά το Maison Crystal εμείς θέλουνε να γίνει πολυχώρος πολιτισμού”, ανέφερε η κα Καλφακάκου.

Μιχάλης Κωνσταντινίδης: Θα αποτελεί εστία θορύβου και για τους περιοίκους και στο κόσμο που θα θέλει να κάνει τη βόλτα του

“Τα μέτρα που χωροθετούνται είναι πολλά και ο πειρασμός για τον ιδιώτη είναι μεγάλος και ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να είναι από πάνω κάθε μέρα. Θα αποτελεί εστία θορύβου και για τους περιοίκους και στο κόσμο που θα θέλει να κάνει τη βόλτα του. Θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Να δούμε αν θα γίνουν αλλαγές”, σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Κωνσταντής Σεβρής: Αφήστε την παραλία ήσυχη

Σκληρή κριτική στη διοίκηση του δήμου για τη διαχείρηση της νέας παραλίας τονίζοντας η παραλία έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα, άσκησε ο επικεφαλής της παράταξης “Μένουμε Θεσσαλονίκη”, Κωνσταντής Σεβρής.

“Αφήστε την παραλία ήσυχη. Δεν μπορεί να είναι εμμονική και κοντόφθλαμη με αυτό θέμα η διοίκηση. Η νέα παραλία έχει συγκεκριμένο χαρακτήρα και η πόλη τον αγκαλιάζει. To Maison Crystal μας έλειψε σαν καφετέρια; Δεν νομίζω. Ας δρομολογηθεί η δημιουργία ένα ψηφιακό σύγχρονο μουσείο για την ανάδειξη της ιστορίας της πόλης”, είπε ο κ. Σέβρης,

“Πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε προαναγγείλει. Τίποτα δεν διασφαλίζει τη χρήση, είναι τελείως ασαφής, δεν υπάρχει δέσμευση για τα τραπεζοκαθίσματα. Πρέπει να υπάρξει αποδέσμευση από κάθε εμπορική εκμετάλλευση για να μη μετατραπεί σε μπουζεκλερί”, ανέφερε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος.

“Τα περίπτερα σχεδιάστηκαν για να προσφέρουν και όχι για να καταλαμβάνουν δημόσιο χώρο. Η απόφαση δεν θα περάσει από την Αποκεντρωμένη γιατί είναι κανονιστική απόφαση”, τόνισε ο Ανδρέας Κουράκης.

πηγή: thestival.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ