Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος

Πέθανε σε ηλικία 80 ετών, ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Κώστας Βρεττάκος μετά από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν από καιρό.

Τελευταία νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Λίγα λόγια για τον Κώστα Βρεττάκο

Ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Ήταν γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου.

Στα νεανικά του χρόνια, σπούδασε κινηματογράφο σε Αθήνα και Ρώμη δίχως να καταφέρει να ολοκληρώσει ποτέ τις σπουδές του.

Για αρκετά χρόνια εργάστηκε στον τομέα της διαφήμισης και της φωτογραφίας έως και το 1989 που δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο Τρία Φύλλα.

Περιστασιακά δραστηριοποιήθηκε και στον κλάδο της δημοσιογραφίας.

δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά στη διαφήμιση και τη φωτογραφία.

Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο Ανάριθμα.

Το 1980 δημιούργησε τον εκδοτικό οίκο Τρία φύλλα και επέστρεψε στον κινηματογράφο, γυρίζοντας αρχικά ντοκιμαντέρ, Το Στρώμα της Καταστροφής (1980), Τα Παρκαβενέικα της Μοντρεάλης (1984), Διάσωση του μνημείου (1986) και αργότερα μία και μοναδική ταινία μυθοπλασίας, Τα παιδιά της Χελιδόνας, 1987.

Από το 1990 έως το 2006 εργάστηκε αποκλειστικά για το υπουργείο Πολιτισμού ως σύμβουλος Κινηματογραφίας, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και σύμβουλος Διεθνών Σχέσεων στον τομέα του Οπτικοακουστικού.

Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο, Περαστικός από το Ρέικιαβικ.
Οι Ασκήσεις περιέργειας, το δεύτερο αφήγημα του, τιμήθηκε με το βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ανακοίνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποχαιρετά τον Κώστα Βρεττάκο, έναν άνθρωπο του κινηματογράφου, των γραμμάτων, των Τεχνών, έναν φίλο του φεστιβάλ.

Από την μεγάλου μήκους ταινία του, “Τα παιδιά της Χελιδόνας”, ως τα βιβλία του, διαποτισμένα πάντα από το κινηματογραφικό του βλέμμα, ο Κώστας Βρεττάκος δεν έπαυε ποτέ να μας ξαφνιάζει με το πολύπλευρο ταλέντο του και την διεισδυτική ματιά του στον κόσμο.

Μέσα από τις θεσμικές θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε τον ελληνικό κινηματογράφο, βοήθησε ουσιαστικά στην προώθηση των νέων δημιουργών, αλλά και στην προσέλκυση διεθνών συμπαραγωγών στις ελληνικές ταινίες, διευρύνοντας τα ελληνικά κινηματογραφικά σύνορα.

Στην Τίνα και στους οικείους του, εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ