Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
20.4 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Κλόουν για τους τολμηρούς» – Εργαστηριακός κύκλος με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ

Εργαστηριακό κύκλο 6 συναντήσεων με τον Αλέξανδρο Μιχαήλ «Κλόουν για τους τολμηρούς» διοργανώνει το Θέατρο Τ στο 11 Grey Studio.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές: Ο κλόουν δεν είναι μακιγιάζ, κόκκινη μύτη, πολύχρωμα κοστούμια, παιδικά πάρτι και τσίρκο, ούτε φτηνά τρικ που μας κάνουν να γελάμε. Ο κλόουν στέκεται μπροστά στο κοινό του, γυμνός και απροστάτευτος. Υπάρχει ακέραιος στο εδώ και τώρα, χωρίς μέλλον, χωρίς παρελθόν. Είναι ελεύθερος, γιατί δεν έχει τίποτα να χάσει, τα έχει χάσει ήδη όλα. Και συνεχίζει.

Κάπου στα 1960, ο Lecoq παρατήρησε πως αυτό που μας κάνει να γελάμε στον κλόουν (του τσίρκου), είναι η απροσποίητη προσωπική τραγωδία του ατόμου πίσω από τη μάσκα, τη μικρότερη μάσκα στον κόσμο, που όπως κάθε μάσκα, δεν κρύβει, αλλά αποκαλύπτει. Έτσι, ο (θεατρικός) κλόουν έγινε κομβικό εργαλείο στη διδασκαλία του.

Ο κλόουν είναι διαρκώς ανοιχτός σε κάθε ερέθισμα, σε κάθε ενδεχόμενο. Δεν υπάρχει χαρακτήρας, ούτε θεατρικές συμβάσεις, όλα είναι εδώ, όλα γίνονται στα αλήθεια και όλα είναι σοβαρά. Αυτή η γείωση, αυτή η διαρκής αναμέτρηση με το απρόβλεπτο τώρα είναι εργαλεία για τον ηθοποιό, τον καλλιτέχνη, τον άνθρωπο. Και όπως λέει και ο John Wright, «Στην καρδιά της δημιουργικότητάς μας βρίσκεται η διάθεση για παιχνίδι, και ο κλόουν είναι το κλειδί για αυτή τη διάθεση».

Στόχοι του εργαστηρίου είναι:

–           Να εξερευνήσει τη θεατρική φόρμα του κλόουν στο σήμερα.

–           Να καλλιεργήσει την τόλμη, τον αυθορμητισμό, την αμεσότητα, την παρόρμηση και την ειλικρίνεια σαν σκηνικά εργαλεία.

–           Να μας ασκήσει στον αυτοσχεδιασμό και το (θανάσιμα σοβαρό) παιχνίδι ως μέσα για να δημιουργήσουμε αυθεντικότερες εμπειρίες στο θέατρο.

–           Να (α)κ(λ)ο(ου)νίσει το δημιουργικό μας πνεύμα.

 

Το εργαστήριο απευθύνεται στους τολμηρούς (ηθοποιούς, performers, ακροβάτες, χορευτές, μουσικούς, σκηνοθέτες, δημιουργούς του δικού τους έργου, σπουδαστές δραματικών σχολών, ενδιαφερόμενους με προηγούμενη θεατρική εμπειρία).

 

Χρήσιμες πληροφορίες

 

Ημέρες & ώρες εργαστηρίου: 13 Μαρτίου – 17 Απριλίου 2019, κάθε Τετάρτη, 18:00 – 21:00 (6 συναντήσεις)

Χώρος διεξαγωγής εργαστηρίου: 11 Grey Studio, Λ. Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη

Κόστος συμμετοχής: 100€ (εξόφληση έως 28/2/2019) ή 125€ (50€ προκαταβολή έως 28/2/2019 και εξόφληση την πρώτη μέρα του εργαστηρίου)

Φόρμα συμμετοχής: https://bit.ly/2TKGM1V

E-mail: theatrotaf@gmail.com

Τηλέφωνο: 2310 854 333

 

Ο Αλέξανδρος Μιχαήλ

 

Με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο Αλέξανδρος Μιχαήλ παίζει, διδάσκει και σκηνοθετεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σπούδασε σωματικό θέατρο και θέατρο της επινόησης με την παιδαγωγική του Lecoq στο London International School of Performing Arts (LISPA) και Σύγχρονη Performance στο Brunel University στο Λονδίνο. Σημαντικές συνεργασίες του περιλαμβάνουν: Marina Abramovic, Mark Storor, Penny Woolcock, Station House Opera, Andrew Dawson, English National Opera κ.ά.

 

Δουλειές τού έχουν ανατεθεί και χρηματοδοτηθεί από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, έχουν φιλοξενηθεί σε θέατρα, μουσεία και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου και βραβεύτηκαν. Προσκεκλημένος λέκτορας στο Greenwich University του Λονδίνου, έχει διδάξει υποκριτική στην Ανώτερη Δραματική Σχολή «Ανδρέας Βουτσινάς» και έχει διδάξει πλήθος σεμιναρίων, πάντα με έμφαση στο σώμα, στο εδώ και τώρα τη θεατρικής πράξης, σε ΔΗΠΕΘΕ, εργαστήρια και ομάδες χορού και θεάτρου σε όλη τη χώρα. Από το 2017 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Θεάτρου Τ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ