Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

«Απ’ το παράθυρο του κόσμου» στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” – παρουσίαση συλλογής διηγημάτων

“Στιγμιότυπα πραγματεύεται” η κ. Νανά Παπαϊωάννου στη νέα συλλογή διηγημάτων της με τίτλο «Απ’ το παράθυρο του κόσμου», που παρουσιάστηκε απόψε στον πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία «Ανατόλια» (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310 277113).

Αυτή ήταν η διαπίστωση που έκανε η κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης κ. Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα (δεύτερη από αριστερά), οικονομολόγος- συγγραφέας, εξηγώντας ότι “η γραφίδα της Νανάς Παπαϊωάννου δεν αναλώνεται σε πολύπλοκες περιπέτειες αλλά πραγματεύεται στιγμιότυπα, φωτογραφίες”. “Λέμε ότι μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις. Θα έλεγα ότι η Νανά κάνει το αντίθετο, με χίλιες λέξεις παρουσιάζει μια εικόνα”, σύμφωνα με την κ. Πάπιστα.

Η φιλόλογος κ. Ντίνα Στιβαχτάρη (τρίτη από αριστερά) διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, αποκαλύπτοντας τις υπέροχες περιγραφές της συγγραφέως και εισάγοντας τους παρευρισκομένους στο κλίμα των συναισθημάτων που πηγάζουν από κάθε περιγραφή.

Η κ. Μένη Καραγιαννίδου (πρώτη από αριστερά), φιλόλογος-ποιήτρια, συντόνισε την εκδήλωση, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα βιογραφικά των ομιλητριών και σχολιάζοντας πτυχές της γραφής της κ. Παπαϊωάννου. “Ευχαριστώ που μας έκανε να νιώσουμε την αξία του ανθρωπισμού στη ζωή μας”, τόνισε η κ. Καραγιαννίδου. Η ίδια ανέγνωσε επιστολή της κ. Άννας Φαχαντίδου, ιατρό, συγγραφέα, πρώην πρόεδρο της ΕΛΒΕ, με την οποία εξέφραζε την χαρά και ικανοποίηση της για την πνευματική δημιουργία της συγγραφέως.

Την συγγραφέα επαίνεσε και η σημερινή πρόεδρος της ΕΛΒΕ κ. Γεωργία – Γοργώ Αλεξίου (όρθια στο μικρόφωνο), η οποία απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση, χαρακτηρίζοντας “σπουδαία πένα” την συγγραφέα.

“Όταν δεν ανοίγουμε τα παράθυρα της ψυχής, τα παραθυρόφυλλα της καρδιάς, υπάρχει ο κίνδυνος να εγκλωβιστούμε στον μικρόκοσμό μας”, υπογράμμισε η συγγραφέας του βιβλίου Νανά Παπαϊωάννου (τέταρτη από αριστερά), φιλολόγος, λογοτέχνιδα, επισημαίνοντας ότι “αντίθετα, αν τα αφήσουμε ανοικτά, τότε ο ήλιος της ζωής θα φωτίσει την επικοινωνία μας με τους άλλους”.

 

Βιογραφικό

Η Νανά Παπαϊωάννου  γεννήθηκε στο Πολυδένδρι  Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε, με άριστα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το τμήμα Ιστορίας και Τέχνης. Ως Φιλόλογος δίδαξε σε Γυμνάσια και Λύκεια της Βέροιας. Στα πλαίσια της κοινωνικής της δράσης είναι εθελόντρια στο σύλλογο «Πρωτοβουλία για το Παιδί» όπου παραδίδει μαθήματα της ειδικότητας της. Είναι μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος.

Ποιήματα, διηγήματα, χρονογραφήματα και άρθρα της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά, όπως «Μουσών Μέλαθρον» της Ένωσης Λογοτεχνών Β. Ελλάδος, «Πνευματική Ζωή» του Πνευματικού Ιδρύματος Ουράνη, στην Ανθολογία της Ένωσης Συγγραφέων-Λογοτεχνών Ευρώπης, καθώς και στον Τύπο.

Έχει κυκλοφορήσει τις παρακάτω ποιητικές συλλογές :

  • Αμαρυλλίδος αστροφεγγιά (2007)
  • Η καρδιά μου σου ανήκει (2008)
  • Στα ρείθρα του χρόνου (2009)
  • Μνήμης πλεύσεις (2011)
  • Ριπές Μελίρρυτες (2013)
  • «πετροβολώντας Ανεμοθύελλες» (2016)

και τα παραμύθια:

  • «Άταχτο χελιδονάκι»  (2016)

 

Το ποιητικό της έργο έχει αποσπάσει εύσημες κριτικές, ενώ ποιήματά της έχουν βραβευτεί , με επαίνους και βραβεία, σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ