Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Δεκέμβριος 2019 στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη

“Ελάτε στην παρέα της Κεντρικής Παιδικής Βιβλιοθήκης για να ζήσουμε όλοι μαζί τη μαγεία των Χριστουγέννων. Θα ακούσουμε Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που μας ζεσταίνουν την καρδιά . Θα τραγουδήσουμε και θα περάσουμε αξέχαστα με Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.  Τέλος θα περάσουμε ατέλειωτες ώρες χαράς και δημιουργίας  φτιάχνοντας πρωτότυπες και μοναδικές χριστουγεννιάτικες κατασκευές.
Σας περιμένουμε!!!”

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
(Εθνικής Αμύνης 27, ισόγειο τηλ. 2313318572 & 2313318591)
 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ  2019

Η ώρα του παραμυθιού
«Ο Γκαγκαρέλος»  του Χρήστου Κεβρεκίδη.
Αφήγηση  και προβολή του  παραμυθιού  από τον νηπιαγωγό Χρήστο Κεβρεκίδη. Για παιδιά από 3 – 6 χρονών.
Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr
Τετάρτη 04/12/2019ώρα 6.30μ.μ. – 7.30 μ.μ.

«Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθια αγάπης»
Η Ασημένια Ταμπάκη αφηγήτρια και μέλος της ομάδας του Εργαστηρίου Αφήγησης της Action Art, θα αφηγηθεί  παραμύθια από όλον τον κόσμο για να γιορτάσουμε Μαγικά Χριστούγεννα με παραμύθια αγάπης.
Πέμπτη 05/12/2019, 
ώρα 10.00 – 11.00

«Παρέα με τον συγγραφέα στη βιβλιοθήκη μου»
Η συγγραφέας Στέλλα Αρβανίτη θα μας αφηγηθεί τη χριστουγεννιάτικη ιστορία του βιβλίου της  «Το Κυπαρίσσι που έγερνε».  Ένα παιδικό ανάγνωσμα, που πλημμυρίζει από άρωμα αλλοτινών χρόνων και μεταφέρει  ένα μήνυμα αισιοδοξίας  αγάπης, ελπίδας και πίστης. Το βιβλίο έχει πάρει Έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
«Ββββ , πόσο θα αντέξεις ακόμη μικρέ; Στο τέλος θα σε ρίξω» έλεγε ο βοριάς και η παγερή του ανάσα έσφιγγε το κυπαρισσάκι.
Είχε δίκιο ο βοριάς και το κυπαρισσάκι το ήξερε…Πόσο θα άντεχε ακόμη; Θα το έριχνε κάτω χτυπημένο……
Τρίτη 10/12/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

 «Χριστουγεννιάτικη μουσική γιορτή»
Οι μικροί μας φίλοι που συμμετέχουν στα εργαστήρια μουσικής της βιβλιοθήκης μας, θα μας χαρίσουν όμορφες μουσικές στιγμές τραγουδώντας μας χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα με την καθοδήγηση της μουσικοπαιδαγωγού Ξένιας Γαβριηλίδου . 
Πέμπτη  12 /12/2019,
 ώρα 5.45 μ.μ. – 6.30 μ.μ. (για τα μέλη της μουσικής προπαιδείας και για τα μέλη του μουσικού παιχνιδιού)

«Φανταστικά Χριστούγεννα στη βιβλιοθήκη με μουσική και ήρωες κινουμένων σχεδίων »
Χριστουγεννιάτικο πάρτι  με τραγούδια και την παρουσία ηρώων κινουμένων σχεδίων από την ομάδα «Fantasy and Heroes» για τους μικρούς και μεγάλους φίλους της βιβλιοθήκης.
Πέμπτη 12/12/2019ώρα 7.00μ.μ. – 8.30 μ.μ.

«Οι κάρτες των ευχών»
Ένα δημιουργικό εργαστήρι για να πούμε ιστορίες, να κατασκευάσουμε τις δικές μας κάρτες και να υποδεχθούμε τα Χριστούγεννα κα τη Νέα Χρονιά με πολλές ευχές . Κάρτες  εμπνευσμένες από έργα καλλιτεχνών, από τη φαντασία και τα όνειρά μας . Μαζί μας θα είναι η Αction Art, με τους εθελοντές της, τους καλλιτέχνες και τους παιδαγωγούς της.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 χαρτόνι κανσόν λευκό Α4 , κόλλα κορδέλες, κουμπιά, χαρτί περιτυλίγματος και ότι άλλο θέλετε…
Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr
Για παιδιά 5 χρονών και άνω και γονείς.
Δευτέρα 16/12/2019,  ώρα 7.00μ.μ. – 8.20μ.μ.

Η ώρα του παραμυθιού
«Το δέντρο των Χριστουγέννων και τα σκανταλιάρικα ξωτικά  »
Η Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήτρια, εικαστικός και η Χρυσάνθη Βουδούρη, αφηγήτρια, θεατρολόγος  από την  Action Art , θα αφηγηθούν παραμύθια πλημμυρισμένα με  το Πνεύμα των Χριστουγέννων, πλημμυρισμένα με νοήματα αγάπης και προσφοράς.
Για παιδιά από χρονών.
Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr
Τετάρτη 18/12/2019, ώρα 6.00 – 7.00

  «Τραγούδια και παιχνίδια για τα Χριστούγεννα»
 Η Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τη μουσικοπαιδαγωγική ομάδα Παιχνιδιάτορες του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, παρουσιάζει μια μουσική παράσταση με χριστουγεννιάτικα τραγούδια  και πολλά παιχνίδια.
Για παιδιά από 3 χρονών και άνω.
Πέμπτη 19/12/2019, ώρα 7.00μ.μ. – 8.30μ.μ.

  «Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι δώρων αγάπης»
Ελάτε να φτιάξουμε όμορφα χριστουγεννιάτικα δωράκια με σαπούνι ή  κερί που θα τα διακοσμήσουμε με χριστουγεννιάτικες παραστάσεις χρησιμοποιώντας την τεχνική του ντεκουπάζ.   Με την καθοδήγηση της εθελόντριας Σοφίας Παπαδοπούλου.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: ένα σαπούνι με λεία επιφάνεια  ή ένα επιτραπέζιο κερί και χαρτοπετσέτες με χριστουγεννιάτικη απεικόνιση.
Ακολουθεί δώρο έκπληξη για τους μικρούς μας φίλους με την εμψυχώτρια Σταματίνα Γκανάτσιου.
Με ηλεκτρονική προεγγραφή στο s.chatzi@thessaloniki.gr
Για γονείς και παιδιά  5 – 12 χρονών .
Παρασκευή 20/12/2019, ώρα 5.30μ.μ. – 6.30μ.μ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
(που απευθύνονται κυρίως σε σχολικές ομάδες)

«Χάρτες και Θάλασσα»
Ένα εκπαιδευτικό   πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της ΣT΄ Δημοτικού και μας αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες με ναυτικούς χάρτες. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας – Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς.
Πώς βρίσκουμε τον δρόμο μας στην απέραντη θάλασσα;
Τι ήταν οι περίπλοες των αρχαίων ναυτικών;
Τι χάρτες έχουν οι ναυτικοί στην Πολυνησία;
Τι είναι τα ρόδα των ανέμων στους ναυτικούς χάρτες;
Τι ρόλο έπαιξαν οι χάρτες στις Μεγάλες Ανακαλύψεις;
Η σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Οι δρόμοι του εμπορίου, οι εξερευνήσεις, η αναζήτηση νέων, άγνωστων τόπων και περιοχών, τα μυθικά νησιά και τα θαλάσσια τέρατα, βρίσκουν τη θέση τους στους ναυτικούς χάρτες. Ξεκινάμε από τους χάρτες των Βαβυλωνίων και των αρχαίων Ελλήνων και φτάνουμε στα ρολόγια του John Harrisson, τις Μεγάλες Ανακαλύψεις, τους πορτολάνους χάρτες και τους ναυτικούς χάρτες της Πολυνησίας και των Inuit.
Τρίτη 03/12/2019, ώρα 10.00 – 11.00 και 11.00 – 12.00

«Μουσική και Θέατρο»
Πώς παίζεται η μουσικοσαλάτα; Πού κοιμάται το κλειδί του Σολ; Πού ζουν οι νότες;
Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να ..απαντήσουν σε αυτά τα ερωτήματα μέσα από ένα μουσικά προσανατολισμένο θεατρικό εργαστήρι όπου τα πάντα έχουν ρυθμούς και μελωδίες!
Η δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ.
Δευτέρα 09/12/2019, ώρα 11.00 – 12.00

Εργαστήρια στην Κεντρική Παιδική Βιβλιοθήκη
(Απευθύνονται σε συγκεκριμένο αριθμό παιδιών  που έχουν ήδη εγγραφεί)

  «Εργαστήρι ζωγραφικής» (α΄ τμήμα)
Κάθε Δευτέρα 6.00μ.μ. – 7.00μ.μ. (Δευτέρα 02/12, 09/12 & 16/12/2019). 
Οι μικροί μας φίλοι του εργαστηρίου ζωγραφικής αρχικά  θα πειραματιστούν με το σχέδιο και τις μίξεις χρωμάτων. Υπεύθυνη του εργαστηρίου  η εικαστικός Δημητρούλα Τεκτονίδου.

«Εργαστήρι ζωγραφικής» (β΄ τμήμα)
Κάθε Δευτέρα 7.00μ.μ. – 8.00μ.μ. (Δευτέρα 02/12, 09/12 & 16/12/2019).
Τα παιδιά που ήδη έχουν ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τώρα θα περάσουν σε πιο  λεπτομερείς  δημιουργίες. Θα γνωρίσουν μεγάλους ζωγράφους  και θα εξοικειωθούν με διάφορες ζωγραφικές τεχνικές.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου  η εικαστικός Δημητρούλα Τεκτονίδου.

«Εργαστήριo Φωτοανάγνωσης»
Κάθε Τρίτη 5.00μ.μ. – 6.30μ.μ. (Τρίτη 3/12, 10/12/2019).
 Σκοπός του εργαστηρίου είναι η βελτίωση της μνήμης και της ταχύτητας ανάγνωσης των παιδιών της Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού μέσα από το παιχνίδι και τις διάφορες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τεχνικές.
Υπεύθυνη του εργαστηρίου η  ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου .

«Εργαστήριo εκπαιδευτικής Ρομποτικής  – EdilaB»
Κάθε Τετάρτη 5.00 μ.μ. – 6.30 μ.μ. (Τετάρτη  4/12, 11/12 & 18/12/2019)
 Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια δραστηριότητα μέσω της οποίας η ομάδα της βιβλιοθήκης μας που απαρτίζεται από παιδιά  9 – 12 χρονών, μαθαίνει να κατασκευάζει και να προγραμματίζει «ρομπότ» και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα.
Τα δωρεάν μαθήματα Ρομποτικής έχει αναλάβει το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΑΠΘ και οι Physics Partizani.

 «Εργαστήρι Μουσικής προπαιδείας»
Κάθε Πέμπτη 5.00μ.μ. – 6.00μ.μ.  (Πέμπτη  5/12 & 12/12/2019, ώρα 5.45 μ.μ. – χριστουγεννιάτικη γιορτή).
Τα παιδιά 4 έως 5 χρονών θα έρθουν σε επαφή με τον ρυθμό, τους μουσικούς ήχους και τα τραγούδια, μέσα από τη ζωγραφική, το παιχνίδι, και τα κρουστά όργανα. Το εργαστήριο  γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη του εργαστηρίου η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου, Ξένια Γαβριηλίδου.

 «Εργαστήρι μουσικού παιχνιδιού»
Κάθε Πέμπτη 6.00μ.μ. – 7.00μ.μ. (Πέμπτη  5/12 & 12/12/2019, ώρα 5.45 μ.μ.  – χριστουγεννιάτικη γιορτή).
Τα παιδιά 6 έως 8 χρονών που έχουν ήδη αποκτήσει κάποιες γνώσεις μουσικής προπαιδείας  θα έχουν την ευκαιρία, να γνωρίσουν καλύτερα τα μουσικά όργανα, να μάθουν να παίζουν περισσότερα μουσικά κομμάτια και να δώσουν μορφή σε παραμύθια σε συνδυασμό με το παιχνίδι.
Το εργαστήριο  γίνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης. Υπεύθυνη του εργαστηρίου η μουσικοπαιδαγωγός του Δημοτικού Ωδείου, Ξένια Γαβριηλίδου.

 «Λέσχη  Φωτοανάγνωσης»
Κάθε Πέμπτη 7.00μ.μ. – 8.20μ.μ. (Πέμπτη  5/12/2019).
 Απευθύνεται σε παιδιά (8 – 12 χρονών)  που είχαν παρακολουθήσει το εργαστήρι της φωτοανάγνωσης και πλέον θα έχουν την ευκαιρία να εξελίξουν τις τεχνικές που είχαν μάθει. Πέρα από τα βιβλία που θα διαβαστούν και συζητηθούν θα υλοποιούνται και ασκήσεις για την ανάπτυξη της λεκτικής ικανότητας των παιδιών, για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης τους, την καλλιέργεια του θετικού τρόπου σκέψης και του τρόπου  επίτευξης των στόχων τους.
Συντονίστρια της λέσχης η  ψυχολόγος Βασιλική Γιαννακοπούλου, δημιουργός του προγράμματος της φωτοανάγνωσης.

«Λέσχη ανάγνωσης και δημιουργικής γραφής»
Κάθε Παρασκευή
 7.00μ.μ. – 8.20μ.μ. (Παρασκευή 13/12 & 20/12/2019)  Ένα ταξίδι απόλαυσης και ανακάλυψης μέσα από τις σελίδες των θησαυρών της βιβλιοθήκης. Μια δράση φιλαναγνωσίας και δημιουργικής γραφής, με κύριο χαρακτηριστικό την ευχαρίστηση και όχι την «υποχρέωση» . Τα παιδιά (9 – 12 χρονών) επιλέγουν το βιβλίο που θα ήθελαν να διαβαστεί και αρχίζει η περιπλάνηση…
Ξεκινούν με την ανάγνωση του βιβλίου ή αποσπασμάτων του και συνεχίζουν με ασκήσεις δημιουργικής γραφής πάνω σε κάποιο στοιχείο του κειμένου (ήρωας, χώρος δράσης, εμπόδια, βοηθοί, λύσεις…).
Συντονίστρια της λέσχης η Δήμητρα Κούτλα, εκπαιδευτικός με ειδίκευση στη λογοτεχνία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ