Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Μια νέα αρχή για την Βιβλιονετ

Απομακρύνθηκε οριστικά ο κίνδυνος να μπει “λουκέτο” στην βιβλιονέτ σύμφωνα με την Διοίκηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού. Όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση:

Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ [www.biblionet.gr] αποτελεί ένα μοναδικό αρχείο καταγραφής και οργάνωσης της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και ταυτόχρονα ένα μέσο προβολής της στο ευρύ κοινό. Λειτουργεί ως ένα εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών του βιβλίου, από τους οποίους άλλωστε και γεννήθηκε, και ταυτόχρονασαν ένα «ανοιχτό παράθυρο στον Κόσμο του Βιβλίου», προσφέροντας σε όλους δωρεάν πρόσβαση σε χιλιάδες βιβλιογραφικές πληροφορίες και ενημέρωση για νέες εκδόσεις, πριν ακόμα αυτές φτάσουν στα βιβλιοπωλεία.

Από το 1998 που δημιουργήθηκε, υπήρξε μια πραγματική καινοτομία. Είκοσι δύο χρόνια μετά, ο κόσμος του βιβλίου εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί, να επιβεβαιώνει έμπρακτα την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητά της, αλλά και να αναζητά πια την αναβάθμισή της.

Το κλείσιμο του ΕΚΕΒΙ (το 2014) έβαλε τη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ σε περιπέτειες, νομικές, διαχειριστικές και λειτουργικές. Παρά ταύτα, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, που κληρονόμησε την ευθύνη διαχείρισής της, κατάφερε ώστε η Βάση να μη σταματήσει να ενημερώνεται και να διατίθεται δωρεάν σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από τη διαδικτυακή σελίδα της. Και αυτό, χάρη στην αφοσίωση των ανθρώπων που συνέχισαν να εργάζονται για αυτήν και στην ανεκτίμητη συνεργασία και υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ).

Σήμερα, η Διοίκηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που ανακοινώνουμε ότι πετύχαμε να απομακρύνουμε οριστικά τον κίνδυνο κατάρρευσης της Βάσης. Το «κλειστό», «ανελαστικό» και «ανασφαλές» τεχνικό περιβάλλον που κληρονομήσαμε αντικαταστάθηκε με ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα, ασφαλές, ανοιχτό και ευέλικτο.

Αυτή η νέα, ανανεωμένη ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ετοιμάζεται να παραδοθεί πολύ σύντομα σε πειραματική λειτουργία, δημόσια διαβούλευση και αξιολόγηση. Παραδίδουμε ένα διαχρονικά καταξιωμένο εργαλείο των ανθρώπων του βιβλίου έτοιμο και ικανό να σταθεί στο σύγχρονο απαιτητικό ψηφιακό κόσμο αλλά και να ανταποκριθεί σε νέες ανάγκες, βελτιώσεις και στρατηγικούς σχεδιασμούς όταν της ζητηθεί.

Στα 22 της χρόνια, παραδίδουμε τη νέα ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, ώστε να παραμείνει αιώνια έφηβος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ