Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Μέτρα για την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα

Από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται οι παρακάτω οδηγίες ως μέτρα προστασίας για την προστασία των πολιτών από τις βλαπτικές συνέπειες των υψηλών θερμοκρασιών και του καύσωνα ως εξής:

Γενικές οδηγίες:

  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιερά και δροσερά μέρη. Να αποφεύγεται ο συνωστισμός.
  • Ελαφρό ντύσιμο με ανοιχτόχρωμα και άνετα ρούχα. Το υλικό των ενδυμάτων να είναι τέτοιο που να επιτρέπει να αερίζεται το σώμα. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο το δυνατόν ελαφρά. Ειδικότερα για τα βρέφη τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα.
  • Η χρήση του καπέλου επιβάλλεται, όπως και τα μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά ηλίου.
  • Αποφεύγεται η βαριά σωματική εργασία, η εργασία σε ιδιαίτερα θερμούς χώρους με άπνοια και υγρασία. Το τρέξιμο και η βάδιση για πολλή ώρα πρέπει να αποφεύγονται.
  • Η διατροφή να περιλαμβάνει μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες, κυρίως λαχανικά και φρούτα. Να περιορίζονται σημαντικά οι λιπαρές τροφές.
  • Να χορηγούνται άφθονα υγρά (νερό, χυμοί φρούτων) ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους και τα βρέφη. Ιδιαίτερα  στα βρέφη να προσφέρεται εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό, χαμομήλι κτλ.
  • Απαγορεύεται το αλκοόλ. Σε περίπτωση μεγάλης εφίδρωσης συστήνεται η πρόσθετη λήψη αλατιού για να περιοριστούν οι απώλειες των υγρών από το σώμα.
  • Να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ιδιαίτερα αν αυτά δεν κλιματίζονται, όπως και οι χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις κατά τις θερμές ώρες 12.00 μμ – 4.00 μμ.
  • Πολλά χλιαρά ντους στην διάρκεια της ημέρας
  • Τα άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας από το αναπνευστικό, καρδιαγγειακό, οι διαβητικοί, οι νεφροπαθείς κτλ θεωρούνται ομάδες υψηλού κινδύνου ως προς τον καύσωνα και πρέπει να λάβουν οδηγίες από τον γιατρό τους για πιο ειδικά μέτρα προφύλαξης. Ίσως απαιτηθεί τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής.

Επισημαίνεται ότι οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στις περιπτώσεις όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται με αυξημένους ατμοσφαιρικούς ρύπους και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτό αφορά κυρίως στα άτομα υψηλού κινδύνου όπως οι άνω των 65 ετών, τα παιδιά, οι καρδιοπαθείς, τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κτλ θα πρέπει να αποφεύγουν την σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους και ιδιαίτερα σε τόπους αυξημένης κυκλοφορίας.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι Δήμοι θα πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις πιθανές επιπτώσεις του καύσωνα στην υγεία των πολιτών, παρέχοντας δροσερούς και κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό  και ακολουθώντας παράλληλα τις ισχύουσες οδηγίες για την πρόληψη της πανδημίας SARS-CoV-2 για την αποφυγή συγχρωτισμού και τη λήψη των αναγκαίων προφυλακτικών μέτρων.

Περισσότερες πληροφορίες για τις επιπτώσεις του καύσωνα και τα μέτρα πρόληψης διατίθενται στο θεματικό ιστοτόπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=867

Στη σχετική ανακοίνωσή του το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπενθυμίζει ότι το εποχικό φαινόμενο του καύσωνα γίνεται εντονότερο στις μεγάλες πόλεις εξαιτίας των αυξημένων ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να διατηρεί σχετικά σταθερή την θερμοκρασία του, αλλά μέχρι ενός ορίου, πέρα από το οποίο δεν μπορεί να αντιδράσει, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διαταραχές, όπως η  θερμική εξάντληση, η θερμοπληξία, καθώς επίσης και η πρόσθετη επιβάρυνση της κατάστασης υγείας των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα (π.χ καρδιαγγειακά, διαβήτης κλπ)  ή  των ατόμων που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες, βρέφη και παιδιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ