Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Νέα έκθεση, «ζωγραφική & εγκέφαλος» της Ρηνιώς Μουρέλουν στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

«Ζωγραφική & εγκέφαλος» της Ρηνιώς Μουρέλου, είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης που εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα (Αγίου Δημητρίου 159Α) την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 19.30.

Η μαθηματικός-εικαστικός Ρηνιώ Μουρέλου ασχολείται τα τελευταία σαράντα χρόνια με τη σύγχρονη προσέγγιση για την ανθρώπινη σκέψη και αντίληψη. Οι δημιουργίες της αποτελούν έργα στοχασμού για τη δομή του ανθρώπινου νου που συνάδουν με τις σύγχρονες απόψεις της επιστήμης γύρω από το ίδιο θέμα. Προκειμένου να αποτυπώσει τις ταυτόχρονες λειτουργίες του εγκεφάλου, η Ρηνιώ Μουρέλου κατασκευάζει μοντέλα-παζλ, με διαφορετικές μεταξύ τους εικαστικές γραφές. Ταυτόχρονα πειραματίζεται με τα υλικά. Ο καμβάς και η τρισδιάστατη χρήση του (επίπεδα, λωρίδες, ανοίγματα), τα «φωτεινά κουτιά» και άλλες τεχνικές φιλτράρουν δύσκολα προβλήματα του νου μέσα από μια αφοπλιστική, σχεδόν παιδική λιτότητα, μέσα από απλά καθημερινά θέματα, όπως δένδρο, έντομα, βάρκα, σπίτι, αλλά και περισσότερο σύνθετα όπως το σύμπαν, τα σπίτια με χαρές και λύπες, αλλά και συναισθήματα όπως η αγάπη.

 

«Ξεκινώντας από τον σουρεαλισμό και την εννοιολογική τέχνη, δίνει μια δική της άποψη στη μη υλικότητα των μέσων, επιτρέποντας με τόλμη στο συναίσθημα να συμμετέχει παντού. Η εμπειρία των μαθηματικών, των υπολογιστών σε σχέση με τη συνδετική θεωρία για τη λειτουργία του εγκεφάλου, αποδεικνύουν ότι τέχνη, τεχνολογία και επιστήμη αποκαλύπτουν συνεχώς τον άγνωστο, τον ανεξερεύνητο και τελικά θαυμαστό κόσμο της ύπαρξης» αναφέρει η κ. Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. του Τελλογλείου Ιδρύματος και Καθηγήτρια Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, στο κείμενο του καταλόγου της έκθεσης.

Το έργο της Ρηνιώς Μουρέλου έχει παρουσιαστεί σε 20 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Λονδίνο και στο Windsor, καθώς και σε πολλές ομαδικές.

Διάρκεια έκθεσης έως την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.

 

**Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής προστασίας για εργαζόμενους και επισκέπτες στους χώρους εντός και εκτός κτιρίου.

Για τον λόγο αυτό –ζητούμε την κατανόησή σας-, είναι απαραίτητη η κράτηση για την είσοδο στις εκθέσεις στο 2310-991610.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ