Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Thessaloniki Helexpo Forum: Covid-19 και Υγεία στις νέες συνθήκες

Στη νέα πραγματικότητα που διαμόρφωσε στην Υγεία η πανδημία, στα μαθήματα που πήραν οι εμπλεκόμενοι και η ελληνική κοινωνία, αλλά και στην παρακαταθήκη που έχει δημιουργηθεί για το επόμενο διάστημα αναφέρθηκε το πάνελ «Covid 19 & Υγεία στις νέες συνθήκες» του Thessaloniki Helexpo Forum, χθες Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Κάλεσμα προς τους πολίτες να μείνουν ασφαλείς, τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα των ειδικών και της Πολιτείας απηύθυνε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum, ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, δηλώνοντας την ετοιμότητα της κυβέρνησης, εφόσον τα πράγματα στο μέτωπο της πανδημίας εξελιχθούν δυσμενέστερα. «Είμαστε έτοιμοι. Υπάρχει σχέδιο» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η αύξηση των κρουσμάτων ήταν αναμενόμενη, καθώς η κοινωνία είναι ανοιχτή και κινείται.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, το μεγαλύτερο κέρδος μέσα στην πανδημία ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα να επανακαθοριστεί η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, καθώς γκρεμίστηκε ένας μύθος, αυτός του πολιτικού κόστους, ότι οι κυβερνήσεις δηλαδή δεν μπορούν, όπως είπε, να λάβουν σκληρά μέτρα, όταν αυτά χρειάζονται. Τόνισε δε πως αυτή την περίοδο αναδείχθηκε και ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά και η σημασία της δημόσιας υγείας, εξηγώντας πως η διαχείριση που έγινε ήταν περισσότερο θέμα δημόσιας υγείας και ακολούθως επάρκειας και ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Ανέφερε επίσης πως πλέον έχει δημιουργηθεί μια παρακαταθήκη που δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τυχόν δυσμενέστερες εξελίξεις και στη συνέχεια να προχωρήσει ταχύτερα σε μεταρρυθμίσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας για ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνόμενων και θανόντων. Τόνισε δε πως πρέπει να προωθηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που θα διασφαλίσει μια αξιόπιστη και αποτελεσματική διαχείριση και σε αυτή τη φάση, ένα πιο αναβαθμισμένο σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης, με αποκεντρωμένη όμως λογική, που θα επιτρέπει στοχευμένες παρεμβάσεις. «Πρέπει να υπάρξει ένα κοινωνικό κλίμα που θα βοηθά να συνειδητοποιηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης», ανέφερε, ενώ έστειλε το μήνυμα πως η αναχαίτιση της πανδημίας είναι εθνικός στόχος και θα πρέπει να επουλωθούν με συγκροτημένο τρόπο οι πληγές που υπάρχουν στην οικονομία, στην απασχόληση και στο εισόδημα του κόσμου.

Η ελληνική παραγωγή φαρμάκων θα είναι παρούσα και στην επόμενη φάση και δεν σταμάτησε στιγμή μέσα στην κρίση, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων, μεταφέροντας την περηφάνεια του για την κάλυψη των αναγκών 3 εκατ. ασθενών σε φάρμακα χρονίων παθήσεων. «Ελληνικές εταιρείες και εισαγωγείς καλύψαμε σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική αγορά» είπε, ενώ τόνισε πως ειδικά οι ελληνικές εταιρείες κάλυψαν και ανάγκες άλλων χωρών, που αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των εισαγωγών από τρίτες χώρες. «Η φαρμακοβιομηχανία έχει σημαντική αναπτυξιακή διάσταση» σημείωσε.

«Από τα σκληρά μέτρα πήγαμε στον εφησυχασμό και αυτό πληρώνουμε τώρα», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, κ. Στέφανος Παραστατίδης, σημειώνοντας πως απαιτούνταν σταδιακή άρση των μέτρων. «Πλέον υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στον πολίτη. Χρειάζεται εγρήγορση και από μας ευθύνη και δημιουργική κριτική» σημείωσε.

Κάλεσμα στους νέους φοιτητές να έρθουν στο πανεπιστήμιο τηρώντας τα μέτρα –απόσταση, μάσκα, απολύμανση- απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, σημειώνοντας πως το νέο εξάμηνο ξεκινά με μια διαφορετική κανονικότητα. Έκανε μάλιστα γνωστό πως τα μαθήματα που αφορούν εργαστήρια, κλινικές και φροντιστήρια θα γίνονται δια ζώσης, με τα απαραίτητα μέτρα, ενώ τα θεωρητικά μαθήματα, άνω των 50 ατόμων, θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα υπάρχει παρότρυνση να σπάσουν σε μικρότερες ομάδες φοιτητών. «Τα πανεπιστήμια βγήκαν αλώβητα και κερδισμένα από την πρώτη φάση. Είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε τις εμπειρίες αυτές και στο διάστημα από εδώ και πέρα. Τώρα πρέπει να μπούμε σε μια νέα κανονικότητα» ανέφερε.

«Δεν έχουμε λόγο να είμαστε σε πανικό ούτε έχουμε λόγο να είμαστε σε εφησυχασμό», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Τόνισε μάλιστα πως η ανησυχία που υπάρχει στην κοινωνία είναι χρήσιμη όσον αφορά το κομμάτι της συμπεριφοράς της, αλλά κοιτώντας τους αριθμούς, μπορούμε να πούμε ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και αναστρέψιμη.

«Είμαστε σε μια φάση που έχουμε πάει πολύ καλά κατά την πρώτη περίοδο και προσπαθούμε να επαναλάβουμε την ίδια επιτυχία και τώρα που οι συνθήκες είναι δυσκολότερες» είπε.  Ο ίδιος μάλιστα έσπευσε να σημειώσει πως το άνοιγμα του τουρισμού δεν ήταν η αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων.

Το πάνελ συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιάννης Κεσσόπουλος.

Το site του Thessaloniki Helexpo Forum είναι το https://www.thessaloniki-helexpo-forum.gr/, από το οποίο προβάλλονται live streaming όλες οι εργασίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ