Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
16.6 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνές διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο από το ΑΠΘ για τη λογοτεχνία

Τριήμερο διεθνές επιστημονικό συνέδριο διοργανώνει ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ΙΣΤ’ Διεθνής Επιστημονική Συνάντηση με τίτλο «Η πένα και το ξίφος: Η πολεμική στη νεοελληνική λογοτεχνία, φιλολογία και κριτική» θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά από την Παρασκευή 16 έως την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020.

Κεντρικός στόχος της σημαντικής αυτής επιστημονικής συνάντησης είναι να φωτίσει την πολεμική διάσταση της λογοτεχνίας, της φιλολογίας και της κριτικής, διερευνώντας στον χρόνο κομβικές στιγμές στην ιστορία της λογοτεχνίας και της κίνησης των ιδεών.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα χαιρετίσουν ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγητής Δημήτριος Μαυροσκούφης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγητής Χρήστος Τσαγγάλης, καθώς και η Διευθύντρια του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Μαίρη Μικέ.

 

Οι θεματικές περιοχές που θα συζητηθούν στη διάρκεια του συνεδρίου είναι οι εξής:

  • Φιλολογικές έριδες και διαμάχες
  • Η ρητορική των πολεμικών κειμένων (λίβελλοι, κριτικές, δημοσιογραφία)
  • Παράδοση vs νεωτερικότητα: η κριτική ως πεδίο στράτευσης σε κρίσιμους καιρούς
  • Το οπλοστάσιο του λογοτέχνη: παρωδία, σάτιρα, παιγνιώδης λογοτεχνία
  • Λογοτεχνικές ανταρσίες και συγκρούσεις λογοτεχνών

 

Στον σύνδεσμο που ακολουθεί είναι αναρτημένο το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου. Επίσης, στον ίδιο σύνδεσμο οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα τις εργασίες του συνεδρίου:

https://sites.google.com/view/penandswordconference/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ