Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Κικίλιας: Έτσι θα γίνουν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό της κυβέρνησης παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σήμερα 18 Νοεμβρίου από το υπουργείο Υγείας, όπου για μια ακόμη φορά επεσήμανε πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι επιπτώσεις που έχει η πανδημία στη δημόσια υγεία και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, η πίεση που υφίσταται το σύστημα υγείας είναι τεράστια, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων παραμένουν υψηλοί, γεγονός ανησυχητικό, ενώ δεν έχει μειωθεί η προσέλευση στα νοσοκομεία για απλές κλίνες κορονοϊού.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στη Θεσσαλονίκη και γενικά στη Βόρεια Ελλάδα, που βρίσκονται στο “κόκκινο”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι μπαίνουμε στον χειμώνα και οι συνθήκες δεν βοηθούν, απευθύνοντας έκκληση σε όλους για πιστή τήρηση των μέτρων, προσθέτοντας ότι το γεγονός ότι δεν υποχωρεί ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη αποτελεί δείγμα του τι έχει συμβεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στη συνέχεια παρουσίασε το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης που εκπονήθηκε έγκαιρα, όπως  τόνισε, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν θα φτάσει το εμβόλιο στην Ελλάδα.

Τι προβλέπει το σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης

Όπως επεσήμανε ο κ. Κικίλιας, το εμβόλιο είναι δημόσιο αγαθό και ο εμβολιασμός θα είναι δωρεάν για όλους.

Σημείωσε ότι η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει κεντρικά, από την ΕΕ, η οποία έχει ήδη διασφαλίσει 1,1 δισ. δόσεις εμβολίων για όλη την Ευρώπη, τα οποία θα διανεμηθούν στις χώρες μέλη, ενώ στην Ελλάδα αντιστοιχούν 25 εκατομμύρια, διατηρώντας το δικαίωμα να ζητήσει και περισσότερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Διευκρίνισε ότι θα ισχύσει η ίδια χρονική παράδοση για όλες τις χώρες, η ίδια αναλογία εμβολίων με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας και στην ίδια τιμή για όλες τις χώρες.

Η ΕΕ έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με τις εταιρίες Pfizer- Biontech, Astra Zeneca, Sanofi και Johnson & Johnson και βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με Moderna και CureVac.

Τα εμβόλια θα φτάσουν από την ΕΕ στις κεντρικές αποθήκες κάθε χώρας και από εκεί θα μεταφερθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι:

– Θα αναπτυχθούν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα στις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία), που θα μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες ανά μήνα. Η λειτουργία τους προβλέπει 2 βάρδιες, πρωί και βράδυ, έξι ημέρες της εβδομάδας, ενώ υπολογίζεται ότι για κάθε πολίτη η διαδικασία θα απαιτεί περίπου 10 λεπτά. Ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον απαιτηθεί θα αναπτυχθούν και άλλα σημεία εμβολιασμού.

Στη “μάχη” κατά της πανδημίας, όπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, θα συνδράμουν οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη τη χώρα, όπου ήδη -όπως είπε- γίνεται το 30% των τεστ για κορονοϊό.

Ειδικότερα, τα εμβολιαστικά κέντρα θα κατανεμηθούν ως εξής στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας:

Πώς θα γίνει ο εμβολιασμός των Ελλήνων - Όλο το εθνικό σχέδιο

– Πρώτοι θα εμβολιαστούν για το νέο κορωνοϊό  οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα, μετά οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, καθώς και άτομα που διαβιούν σε κλειστές δομές. Σε δεύτερο χρόνο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός των υπόλοιπων πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί στα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και τις υγειονομικές δομές της χώρας.

Υγειονομικές Δομές 18.11.2020

– Οι πολίτες θα κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, κάτι που θα μπορούν να πράξουν είτε με γραπτό μήνυμα (SMS), είτε διαδικτυακά, είτε μέσω των τηλεφωνικών κέντρων που θα υπάρξουν.

– Για τους οίκους ευγηρίας, 65 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ θα αναλάβουν τον εμβολιασμό εντός 10 εργάσιμων ημερών του προσωπικού και των οφελουμένων των μονάδων.

– Σε ό,τι αφορά τους μετανάστες, ο εμβολιασμός θα γίνει από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΟΔΥ στα 34 Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στα 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα 8 προαναχωρησιακά κέντρα.

– Για τα 35 σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη την επικράτεια να ληφθεί μέριμνα ώστε να εμβολιαστεί το προσωπικό και οι κρατούμενοι από τις κοντινές μονάδες Υγείας.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ: Parousiasi-20201118-1

 

πηγή: capital.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ