Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
14.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διαμαρτυρία φαρμακοποιών για “προσβλητικό αποκλεισμό από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19»

Προσβλητική και απαράδεκτη χαρακτηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης την απόφαση του υπουργού Υγείας να τους αποκλείσει από τους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα έναντι της COVID-19. Όπως υποστηρίζουν, παρά το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επαφής με τους πολίτες, ασθενείς ή μη, ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο «Ελευθερία» και στις ομάδες της πρώτης φάσης στις οποίες θα χορηγηθεί το εμβόλιο.

Για το λόγο αυτό απέστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλλοντας τη στάση αυτή και επισημαίνοντας ότι τέτοιες ενέργειες δεν προάγουν τη συνεργασία πολιτείας και φαρμακοποιών σε θέματα δημόσιας υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης Λάζαρος Φαρσάκης, αναφέρεται ότι «Δυσάρεστη έκπληξη μας επιφύλαξαν οι δηλώσεις (8/1/2021) του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σύμφωνα με τις οποίες οι φαρμακοποιοί δεν περιλαμβάνονται στους υγειονομικούς που θα εμβολιαστούν κατά της COVID-19 στην πρώτη φάση. Σας θυμίζουμε πως οι φαρμακοποιοί ήμασταν, από την πρώτη μέρα της πανδημίας, υποχρεωμένοι να λειτουργούμε τα φαρμακεία μας 24 ώρες το 24ωρο, για να εξυπηρετούμε τους ασθενείς συμπολίτες μας σε μια περίοδο με άγνωστη και αβέβαιη έκβαση. Σας τονίζουμε ότι όσο η πανδημία συνεχίζεται, το ποσοστό των πασχόντων από COVID-19 που επισκέπτονται τα φαρμακεία μας αυξάνεται. Βρισκόμαστε, δηλαδή, συνεχώς εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της νόσου και δυστυχώς ήδη μετράμε απώλειες μεταξύ των συναδέλφων μας».

Όπως επισημαίνεται στην ανοιχτή επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «διαθέσαμε τις αποθήκες του συνεταιρισμού μας για την ασφαλή φύλαξη και διανομή των εμβολίων, όπως άλλωστε οφείλαμε ως μέλη της οικογένειας των υγειονομικών. Επίσης, αξιοποιώντας τη στενή σχέση με τους ασθενείς μας, συμβάλλουμε καθημερινά στην ενημέρωσή τους για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της εγγραφής των ηλικιωμένων στις λίστες των εμβολίων. Αναμένουμε, λοιπόν, από την πολιτεία να μας προστατεύσει, όπως οφείλει».

Η ανοιχτή επιστολή των δύο προέδρων καταλήγει με την επισήμανση ότι «οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης σάς εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και σας γνωρίζουμε ότι αισθανόμαστε βαθύτατα προσβεβλημένοι με τον αποκλεισμό μας. Τέτοιες ενέργειες, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν προάγουν τη συνεργασία Πολιτείας και φαρμακοποιών σε θέματα δημόσιας υγείας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ