Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.4 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης στην ΕΡΤ3

Το Μεγάλο Σάββατο, στις 22:20, σε πρώτη προβολή, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 η Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με έργα σπουδαίων Ελλήνων συνθετών στο κατανυκτικό πνεύμα των ημερών.

Το πρόγραμμα ξεκινά με το «Δειλινό» του Γεώργιου Αξιώτη, ενός ελάχιστα γνωστού Έλληνα συνθέτη και μουσικολόγου του περασμένου αιώνα.

Ακολουθεί η «Κασσιανή» του Δημήτρη Μητρόπουλου, που γράφτηκε για φωνή και πιάνο πάνω στη νεοελληνική απόδοση του γνωστού Τροπαρίου από τον Κωστή Παλαμά, και είναι αφιερωμένη στην Κατίνα Παξινού, σε ενορχήστρωση για μεγάλο σχήμα του Νίκου Σκαλκώτα, με το σχετικό χειρόγραφο να ανακαλύπτεται λίγα χρόνια πριν.

Στη συνέχεια, η «Βυζαντινή Μελωδία» για ορχήστρα εγχόρδων του δημιουργού του Τρίτου Προγράμματος, Αντίοχου Ευαγγελάτου, που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ελληνικής μουσικής, η οποία ενσωματώνει μελωδικά στοιχεία της βυζαντινής μουσικής και περιγράφει την πορεία από τα Πάθη έως την λυτρωτική Ανάσταση.

Τα δύο «Βυζαντινά Σκίτσα», μικρές «εικόνες» από τη Σταύρωση του Χριστούς, του ιδρυτή της Κ.Ο.Θ. Σόλωνα Μιχαηλίδη, ο οποίος μελέτησε βαθιά τη βυζαντινή μουσική παράδοση και συνέθεσε πολλά έργα εμπνευσμένα από αυτήν. Τα δύο έργα βασίζονται σε πρωτότυπες μελωδίες, τις οποίες ο δημιουργός τους επεξεργάζεται με βυζαντινότροπο χαρακτήρα.

Το συμφωνικό ποίημα «Κυπριακά Ελευθέρια», εμπνευσμένο από τον αγώνα του Κυπριακού λαού για ελευθερία, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΘ (1/6/1959). Το έργο ολοκληρώνεται με το «Χριστός Ανέστη», συμβολίζοντας την πίστη στην τελική νίκη, την Ελευθερία, που θα έρθει ως καρπός της θυσίας και του αγώνα.

Τέλος, η «Ελεγεία» του σύγχρονου Έλληνα συνθέτη Χρήστου Σαμαρά είναι ένας θρήνος για τον πρόωρο χαμό ενός, επίσης, σπουδαίου συναδέλφου του, του Κώστα Νικήτα. Η θλίψη εκφράζεται μέσα από φολκλορικά και βυζαντινά μελωδικά χαρακτηριστικά, ενώ μέσα από το πένθος και τον ανθρώπινο πόνο ανακύπτει η υπερβατική προοπτική της μετά θάνατον ζωής.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Τσόκανου

Αγγελική Καθαρίου, μέτζο σοπράνο

Μίλτος Μουμουλίδης, κλαρινέτο

Συμμετέχει ως αφηγητής ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Νίκος Κολοβός

Επιμέλεια κειμένων: Χρυσόστομος Σταμούλης

Μια συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

 

Για την τηλεόραση:

Παραγωγή της ΕΡΤ3 (2021)

Σκηνοθεσία: Τηλέμαχος Κοεμτζόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Θέμης Μαυροπεραστής,

Μοντάζ: Αναστασία Δασκαλάκη

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ