Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
18.6 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Η θεατρική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» και πάλι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών

Μετά την ιδιαίτερη επιτυχία που γνώρισε κατά τη διάρκεια των φετινών «Μερκουρείων 2021», με πρωτοβουλία και κατόπιν σχετικής πρότασης του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, η θεατρική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» -Επί τη ευκαιρία του Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821- από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και Ρούμελης, θα επαναπαρουσιαστεί, δωρεάν, σε δύο νέες παραστάσεις, για το σύνολο της μαθητικής κοινότητας του δήμου και των γονέων τους, αλλά και για κάθε ενδιαφερόμενο θεατή.

«Δεν υπάρχει καλύτερο μάθημα Ιστορίας για την Επανάσταση και τις ημέρες του Καποδίστρια από αυτή την εξαιρετική, ιστορική παράσταση» επισημαίνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να προσφέρουμε σε όλους τους μαθητές των σχολείων μας, των Δημοτικών, των Γυμνασίων, των Λυκείων, την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από αυτή την σπουδαία μουσική παράσταση την πορεία του νέου ελληνικού κράτους».

Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Νεάπολης και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου στο Ανοιχτό Θέατρο Συκεών, στις 8 το βράδυ.

 

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης

«Υλικό Καποδίστριας»

-Επί τη ευκαιρία του Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821

 

-Επιλογή Κειμένων, Θεατρική προσαρμογή: Γιάννης Μαργαρίτης

-Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαργαρίτης

-Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Οικονομάκης

-Σκηνικό-Κοστούμια: Δημήτρης Κακριδάς

-Βίντεο: Γιάννης Ντουσιόπουλος

-ΠΑΙΖΟΥΝ: Νίκος Ορφανός, Χρυσάνθη Δούζη, Δημήτρης Καλαντζής, Γιώργος Τσαπόγας, Άρης Τσαμπαλίκας, Γιάννης Μαργαρίτης.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ:  Μια μουσική παράσταση έκπληξη, που θα συνδυάσει τον ιστορικό στοχασμό με την προοπτική και το κοίταγμα στο μέλλον. Πώς ξεκίνησε το νέο Ελληνικό Κράτος; Πώς φθάσαμε μέχρι εδώ; Τί ονειρευόμαστε για το μέλλον;

Μέσα σε έναν, ιδιαίτερης ματιάς, εικαστικό χώρο, πέντε ηθοποιοί και ένας σκηνοθέτης, έχοντας στα χέρια τους ένα μεγάλου όγκου ιστορικό υλικό δημιουργούν, μια παράσταση για έναν μεγάλο έρωτα, μια μεγάλη θυσία και μια μεγάλη προδοσία.

Βιέννη, Αγία Πετρούπολη, Οδησσός, Ναύπλιο, κάποιες από τις πόλεις που μας ταξιδεύει η παράσταση. Καποδίστριας, Ρωξάντρα Στούρτζα, Τσάρος Αλέξανδρος, Μέτερνιχ, Κολοκοτρώνης, Μιαούλης, μερικά από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στον αφηγηματικό ιστό της.

Η παράσταση αρχίζει με τον αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας Στούρτζα προς τον Ιωάννη Καποδίστρια όταν αυτός φεύγει για να αναλάβει τη θέση τού πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους. Ακολουθούν πολλά επεισόδια από τα τελευταία χρόνια της ζωής του, το ορφανοτροφείο της Αίγινας, η επανάσταση της Ύδρας και των Μανιατών εναντίον του, η κατάληψη του στόλου από τον Μιαούλη, η ανατίναξη του στόλου, η σχέση με τον Κολοκοτρώνη, κ.ά. Με την τεχνική του φλας-μπακ βλέπουμε επεισόδια από το πρώτο ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη και τη συνάντησή του με τον Τσάρο, τη δημιουργία του συντάγματος της Ελβετίας, το συνέδριο της Βιέννης, μια σημαδιακή συνάντηση με την Ρωξάντρα, τη σχέση του με τον Γκαίτε και το έργο τελειώνει με τη δολοφονία του από τους Μαυρομιχαλαίους και τον σπαραχτικό τελικό αποχαιρετισμό της Ρωξάντρας. Σημαντικό ρόλο στην παράσταση παίζουν οι «παραβάσεις» όπου ηθοποιοί και σκηνοθέτης εμπλέκουν τους θεατές σε έναν προβληματισμό σχετικό με την πορεία και το όνειρο του Ιωάννη Καποδίστρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ