Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
spot_img

#Teens Press_photostories: Νέα πρωτοβουλία του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ

Πόσες ειδήσεις «γράφονται» καθημερινά με φωτογραφίες; Ποιες πληροφορίες εξομολογείται κάθε εικόνα; Πώς ο ρυθμός ενός ροκ συγκροτήματος μπορεί να χωρέσει στα καρέ της επικαιρότητας; Πού εστιάζουμε, για να απαθανατίσουμε την ευλυγισία του χορευτή ή τη συγκίνηση του ηθοποιού; Και τι μπορεί να μετατρέψει ένα smartphone σε εργαλείο παραγωγής πολιτισμού στα χέρια ενός νέου;

Σειρά ερωτημάτων που περιγράφουν τις προνομιακές σχέσεις των σημερινών εφήβων με την οπτική επικοινωνία, έρχεται να διερευνήσει και να αναδείξει η νέα δράση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας–Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) με τίτλο #Teens Press_photostories 2021.

Σε συνέχεια της διοργάνωσης #Press_photostories, η οποία έχει έως τώρα διανύσει τέσσερις επιτυχημένους κύκλους (2018-2021), η εν λόγω πρωτοβουλία, που αναπτύσσεται με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση του υπουργείου Πολιτισμού, θέτει στο επίκεντρο τους εφήβους, ηλικίας 14–18 ετών. Φιλοδοξώντας να διεγείρει τη φαντασία και την παρακινήσει σε δράση, συνιστά δημόσια πρόσκληση σε μαθητές και μαθήτριες να εμπνευστούν, να αλληλοεπιδράσουν και να δημιουργήσουν μέσω της διαδραστικής μάθησης και  της αισθητικής αναζήτησης.

Την εποχή που τα social media έχουν πλέον καταστεί κυρίαρχο μέσο επικοινωνίας, για να μοιράζονται οι νέοι καθημερινές στιγμές, να διατηρούν επαφές με φίλους ή συγγενείς και να γνωρίζουν συνομηλίκους με παρόμοιες συνήθειες ή ενδιαφέροντα, η εν λόγω διοργάνωση φιλοδοξεί να καλλιεργήσει τον εγγραματισμό των εφήβων  στα ΜΜΕ μέσω της εξοικείωσής τους με το φωτορεπορτάζ.

Σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Δυτικής Μακεδονίας, θα διοργανωθούν τρία (3) θεματικά εργαστήρια σχετικά με η φωτογραφία γύρω από τους άξονες: Ειδησεογραφία/Φωτορεπορτάζ (16 & 17 Οκτωβρίου 2021), Χορός/Θέατρο (23 & 24 Οκτωβρίου 2021) και Μουσική/Σκηνοθεσία (30 & 31 Οκτωβρίου 2021).

Εξήντα έφηβοι από τις 16 περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδας θα συμμετάσχουν στα εν λόγω εργαστήρια, τα οποία θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη 5, στη Θεσσαλονίκη, σε τρία συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Καταξιωμένοι φωτογράφοι, φωτοειδησεογράφοι, δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί θα αναλάβουν, μέσω διαδραστικών τεχνικών και βιωματικών μεθόδων, να διαφωτίσουν τις επιδραστικές διασυνδέσεις εικόνας, ενημέρωσης και τέχνης.

Το νέο έργο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση διαγωνιστικής έκθεσης φωτογραφίας, κατά το πρότυπο του αναγνωρισμένου διαγωνισμού #Press_photostories για επαγγελματίες φωτογράφους και φωτοειδησεογράφους. Έχοντας κατανοήσει το ρόλο και την αξία της φωτογραφίας, όσον αφορά στη διαμόρφωση και την αναπαραγωγή πληροφοριών μέσω των ΜΜΕ, οι συμμετέχοντες έφηβοι θα κληθούν να αναλάβουν το ρόλο φωτορεπόρτερς. Χρησιμοποιώντας smartphones ή άλλες κινητές συσκευές, θα έχουν την ευκαιρία να καταγράψουν τη δική τους οπτική αντίληψη για την περιρρέουσα καθημερινότητα.

Οι επιδόσεις των συμμετεχόντων θα αξιολογηθούν από πενταμελή κριτική επιτροπή, στην οποία θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι εκπρόσωποι του φωτορεπορτάζ, της δημοσιογραφίας και της εκπαίδευσης, και στις καλύτερες δημιουργίες θα απονεμηθούν βραβεία, συνοδευόμενα από χρηματικά έπαθλα.

Ακολούθως, οι βραβευθείσες δημιουργίες και οι καλύτερες φωτογραφίες του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε έκθεση φωτορεπορτάζ, η οποία θα φιλοξενηθεί επί σχεδόν δύο μήνες στο φουαγιέ του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, επί της  Βασιλέως Γεωργίου Α΄ 1Α. Η απονομή των βραβείων θα γίνει κατά την εκδήλωση εγκαινίων της έκθεσης στις 26 Νοεμβρίου 2021, ενώ κατά τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης θα οργανωθούν επισκέψεις σχολείων και ξεναγήσεις από φωτορεπόρτερς και δημοσιογράφους.

Επιπλέον το σύνολο των φωτογραφιών θα παρουσιαστεί σε ιστοσελίδα με τρόπο που θα ενισχύει την επισκεψιμότητα της έκθεσης και την προσέλκυση κοινού.

Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση αδυναμίας να εκτελεστούν εν μέρει ή εν όλω δράσεις του έργου, λόγω τυχόν έξαρσης της πανδημίας, αυτές θα διεξαχθούν εξ αποστάσεως με τη χρήση ψηφιακών μέσων.

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα διαδραστικά εργαστήρια συμπληρώνοντας αυτή την Ψηφιακή Δήλωση. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν με το τηλ.  2310.243.575 ή να αποστέλλουν τα ερωτήματά τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@esiemth.gr (με την ένδειξη #Teens Press_photostories 2021 στο πεδίο του θέματος).  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ