Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ξεναγήσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Το Σάββατο 18 αλλά και την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στις 12.00, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις κοινού στις εκθέσεις του Τελλογλείου Ιδρύματος.

«Καράβια θρύλοι των θαλασσών κατά την Εθνεγερσία του 1821»: Ο καλλιτέχνης Αντώνης Τζούμας έρχεται ξανά στο Τελλόγλειο το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 12.00 για να ξεναγήσει, το κοινό, στην έκθεση μικροναυπηγικής ιστορικών πλοίων, τα οποία κατασκεύασε με μεράκι, αριστοτεχνική μαεστρία και πιστή ακρίβεια, από ξύλο, μπρούτζο, χαλκό, χάλυβα κι άλλα υλικά.

Με διεξοδικότητα και παραστατικότητα, θα αναλύσει τον τρόπο κατασκευής των δέκα σκαφών, την ιστορία τους που συνδέθηκε με προσωπικότητες που πρωτοστάτησαν στην περίοδο του Αγώνα, αλλά και πριν από αυτή. Επίσης, θα αναπτύξει άγνωστές στο ευρύ κοινό λεπτομέρειες της εξελικτικής πορείας της ευρωπαϊκής ναυσιπλοΐας.

Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3y5kxJ5

«Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων»: Θέμα της έκθεσης είναι ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και τέχνη, η επίδραση της αρχαιότητας στην εικόνα της Ελληνικής επανάστασης και στο Φιλελληνικό κίνημα: οι μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη διασταυρώνονται με αυτές του Λεωνίδα και του Μ. Αλεξάνδρου.

Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Delacroix, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων έργα και τεκμήρια που εκτίθενται στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία.

Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3zCBc5W

«Το ΄21 των Συλλεκτών»: Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις.

Δείτε περισσότερα: https://bit.ly/3u9qBhZ

Ο κύριος Αντώνης Τζούμας θα ξεναγήσει το κοινό μόνο το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου στις 12.00. Οι υπόλοιπες ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από συνεργάτες του Ιδρύματος.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στο 2310-247111: Τρίτη 9.00-14.00, Τετάρτη 9.00-14.00 & 17.00-21.00, Πέμπτη 9.00-14.00, Παρασκευή 9.00-14.00, Σαββατοκύριακο 10.00-18.00, Δευτέρα κλειστά.

Εισιτήριο εισόδου: 5€ (ολόκληρο), 2,5€ (μειωμένο), με το ίδιο εισιτήριο παρακολουθείτε και την ξενάγηση. Στις οργανωμένες ξεναγήσεις δεν ισχύει η πλήρης ατέλεια.

Οι επισκέπτες του Μουσείου, θα πρέπει να επιδεικνύουν στην υποδοχή του Ιδρύματος:

α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή β) πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν, μαζί με αστυνομική ταυτότητα ή δίπλωμα οδήγησης ή διαβατήριο ή άλλο αποδεικτικό ταυτότητας προκειμένου να διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας προς τα ανωτέρω.

Οι ανήλικοι επισκέπτες από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), ο έλεγχος διενεργείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στον χώρο.

Παρακαλούμε για την άφιξή σας στον χώρο του Μουσείου λίγη ώρα νωρίτερα της ξενάγησης ώστε να διευκολύνεται ο έλεγχος και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ