Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Διεθνής Ημέρα Μουσείων – Εξαήμερο εορταστικό πρόγραμμα από το MOMus

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι «Η δύναμη των μουσείων».

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το Διεθνές Συμβούλιο ΜουσείωνICOM, αποτελούν εν πολλοίς ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γύρω από τους οποίους γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δραστηριότητες, όλων των μουσείων /τμημάτων του Οργανισμού, τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, με βασικό άξονα την ίδια την κοινωνία.

Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη τουMOMus ένα εξαήμερο εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, από την Τρίτη 17 έως και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις. Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Θεσσαλονίκη.

 

Το πρόγραμμα του MOMus υπάρχει αναλυτικά στην ιστοσελίδα www.momus.grκ αι στα κοινωνικά του δίκτυα.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων του MOMus, ανά μέρα

Τρίτη 17 – Κυριακή 22 Μαΐου 2022

 

Τρίτη 17 Μαΐου

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

 

 

Τετάρτη 18 Μαΐου / Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Ελεύθερη είσοδος σε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

Επέκταση ωραρίου λειτουργίας για όλους τους χώρους, έως τις 21:00. 

 

  • Πρώτη παρουσίαση του animationgraphic «Η δύναμη των μουσείων», παραγωγή από την ομάδα DieWokeArtGroup στα κοινωνικά δίκτυα του MOMus και την ιστοσελίδα του.

 

  • Πρόγραμμα ξεναγήσεωνστις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερηείσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. του κάθε χώρου.

 

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

 

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

 

17:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 593270

Έκθεση «Η κλωστή ως συμβάν»

 

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης ǀ τηλ. 2310 566716

Έκθεση «landscapestories»

 

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002(εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

 

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀτηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

 

  • Εορταστικό κάλεσμα στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ 19:00

Επισκεπτόμαστε το μουσείο, ξεναγούμαστε στις εκθέσεις και γιορτάζουμε μαζί, τη Διεθνή Ημέρα και τη Δύναμη των Μουσείων!

Ελεύθερηείσοδος

 

  • Μουσική εκδήλωση

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο CantusArte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης και οι «κοινοτικές» χορωδίες Θεσσαλονίκης -Ιταλική InCanto, Γαλλόφωνη cHoralia, Ladinoσεφαραδίτικης μουσικής παράδοσης του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καλαμαριάς- ενώνουν τις φωνές τους σε μια συναυλία αφιερωμένη στην παγκοσμιότητα της προσφοράς των Μουσείων στον Πολιτισμό και μας προσκαλούν…μουσικά!

Ελεύθερηείσοδος

  • Παρουσίαση του Κοσμά Παυλίδη στον κύκλο «ArtistTalks»

20:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκη)

Ο Κοσμάς Παυλίδης, φωτογράφος και υπεύθυνος σπουδών της Stereosis, παρουσιάζει φωτογραφικές σειρές από την προσωπική του δουλειά, εστιάζοντας στη σχέση του με το τοπίο, τη φωτογραφία ως αφηγηματικό μέσο, την έννοια της μνήμης και τη σχολαστικότητα της λήψης με μηχανή μεγάλου φορμά ως στοιχείο που τα ενώνει, με αφορμή τη συμμετοχή του στην έκθεση «landscapestories».

Ελεύθερη είσοδος

 

Πέμπτη 19 Μαΐου

  • Ξενάγηση στην έκθεση «ΚοινόΚτήμα. Δωρεές & Αγορές»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 01)

 

  • Αφιέρωμα «VUFKULost&Found: 100 χρόνια από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο»

18:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Προβολή του κινηματογραφικού έργου «Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφκή Μηχανή» (ΕΣΣΔ, α/μ, 67’) του ΝτζίγκαΒέρτοφ με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Σταύρο Αλιφραγκή, δρ.αρχιτέκτονα μηχανικό, στο πλαίσιο της επετείου των 100 ετών από την ίδρυση των ουκρανικών κινηματογραφικών στούντιο ΒΟΥΦΚΟΥ https://vufku.org/en/vufku/

Ελεύθερη είσοδος/ Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 589143

 

 

Παρασκευή 20 Μαΐου

 

  • Πρώτη παρουσίαση της πολυμεσικής εγκατάστασης «Απελευθέρωση πιθανόν σε άλλη γλώσσα»

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης παρουσιάζουν για πρώτη φορά το αποτέλεσμα της πολύμηνης εργαστηριακής συνεργασίας τους, έχοντας ως αφετηρία τα εκπαιδευτικά κοινά και τα έργα της ρωσικής πρωτοπορίας που εκτίθενται στο μουσείο, εμβαθύνοντας σε μια διαδικασία πειραματισμού με βάση τον ήχο και τις εικαστικές εφαρμογές. Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιοτου «Smooth. Educational commons and active social inclusion», Horizon 2020.

Ελεύθερηείσοδος

 

  • Καλλιτεχνικές παρουσιάσεις «Ένας μαραθώνιος κλωστών / Αthreadmarathon»

18:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Θεσσαλονίκη)

Παρουσιάσεις δημιουργικών έργων και δράσεων που φέρουν στον πυρήνα τους τη χρήση του νήματος και την ενεργοποίηση της τέχνης της ύφανσης, του κεντήματος, του πλεξίματος και πλήθος άλλων σχετικών τεχνικών από δημιουργούς, εικαστικούς, καλλιτεχνικές ομάδες, οργανισμούς και συλλόγους, αλλά και εμπορικά εγχειρήματα που ασχολούνται με την τέχνη της ύφανσης, στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της έκθεσης «Η κλωστή ως Συμβάν». Ελεύθερη είσοδος

 

Σάββατο 21 Μαΐου

Ελεύθερη είσοδοςσε όλους τους χώρους και τις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus (Θεσσαλονίκη & Αθήνα)

 

  • Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «Itsoundsvirus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών(Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

 

  • Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την arttherapistΝιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscapestories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

 

  • Εναρκτήρια συνάντηση του νέου εργαστηρίου για ενήλικο κοινό «ArsLonga – Τέχνη μακρά»

12:00-15:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Hμουσειολόγος Έλσα Μυρογιάννη προσεγγίζει την τέχνη μέσα από διεπιστημονικά εργαλεία και εφαρμογές και ανιχνεύει με τη συνδρομή των συμμετεχόντων πολλαπλές όψεις της «δύναμης των μουσείων», κεντρικού θέματος της φετινής διοργάνωσης.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

 

  • Εργαστήριο για οικογενειακό κοινό «Υλικά και εργαλεία»

12:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για οικογένειες στο πλαίσιο της έκθεσης «Το εργαστήριο του γλύπτη» με τη συνδρομή του εικαστικού Γιώργου Τσεριώνη. Περιηγούμαστε στις μυστικές διαδρομές της γλυπτικής τέχνης, γνωρίζουμε τα εργαλεία και τη λειτουργία τους, συζητάμε για τη διαδικασία παραγωγής ενός έργου και πλάθουμε σε πηλό τα δικά μας προπλάσματα.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

 

  • Πρόγραμμα ξεναγήσεων στις τρέχουσες εκθέσεις του MOMus, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλτου κάθε χώρου.

 

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ.2310 589143

Έκθεση «Επιλογές από τη συλλογή Κωστάκη»

 

12:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη) ǀ τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

Έκθεση «Κοινό Κτήμα. Δωρεές & Αγορές»

 

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα) ǀ τηλ. 210 3215717

Έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

 

  • Πιλοτική, δημόσια παρουσίαση του νέου συμμετοχικού και βιωματικού εργαστηρίου παραγωγής και ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης «2gether»

17:00-21:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης(Θεσσαλονίκη)

Με άξονα την ανθρώπινη μορφή, οι επισκέπτες του εικονικού μουσείου συμμετέχουν βιωματικά σε μια άκρως ενδιαφέρουσα πλοήγηση στον χώρο και τον χρόνο. Ξεκινώντας από το Παρίσι του τέλους του 19ου αιώνα, και δια μέσου της άκρως επαναστατικής Μόσχας και της εποχής της ρωσικής πρωτοπορίας, καταλήγουν στην Ελλάδα, για να ανακαλύψουν την άνθηση της σύγχρονης τέχνης στη χώρα.  Ψηφιακοί χαρακτήρες (animatedavatars) λειτουργούν ως ξεναγοί και συνοδοιπόροι σε αυτή την «περιπέτεια» συμπαρασύροντας τους επισκέπτες σε ένα ταξίδι για την κατανόηση και εμβάθυνση πάνω στην απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.

Εταίροι: MOMus, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Hypertech – Εταιρεία Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

  • Κεντρικήεκδήλωση

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 «Η δύναμη των μουσείων»

Σάββατο 21 Μαΐου 2022

19:30-21:00 ǀ Αμφιθέατρο «Ξανθίππη Χόιπελ», MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

 

Προσφωνήσεις – Χαιρετισμοί

Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus& διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Τέτη Χατζηνικολάου, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOM

Παρεμβάσεις

Μαρία Τσαντσάνογλου, αν. γενική διευθύντρια MOMus, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη

Συραγώ Τσιάρα, αν. διευθύντρια MOMus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Ηρώ Κατσαρίδου, διευθύντρια MOMus-Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Θούλη Μισιρλόγλου, αν. διευθύντρια MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών

 

Θα ακολουθήσει μουσική παρουσία από το γυναικείο φωνητικό σύνολο CantusArte του Μακεδονικού Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης.

 

 

Κυριακή 22 Μαΐου

 

  • Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους «Itsoundsvirus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών(Θεσσαλονίκη)

Η μουσικοπαιδαγωγός Νίκη Μπαραχάνου και η μουσικολόγος-μουσικοπαιδαγωγός Αγνή Ρόγκα προσεγγίζουν και κατανοούν μαζί με τους συμμετέχοντες του εργαστήριου την έννοια του ιού και ειδικότερα την τρέχουσα πανδημία, με εργαλεία τη μουσική, ήχους, τη συλλογική σύνθεση και τον αυτοσχεδιασμό.

Για παιδιά & εφήβους 8-15 ετών. Δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις. Με δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 593270

 

  • Εργαστήριο για όλες τις ηλικίες «Συνδέουμε τις γενιές με τέχνη στο MOMus»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη)

Διαγενεακό, εκπαιδευτικό κινησιολογικό εργαστήριο συλλογικής έκφρασης, που φέρνει κοντά και ενώνει μέσω της δημιουργίας τρεις διαφορετικές γενιές -ανθρώπους τρίτης ηλικίας με τα παιδιά και τα εγγόνια τους- σε συνεργασία με τα μέλη της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Sempreviva.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 240002 (εσωτ. 1)

 

  • Εργαστήριο για ενήλικες «Τοπία Εαυτού»

11:00-14:00 ǀ MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Σεμινάριο φωτοθεραπείας με την arttherapistΝιόβη Σταυροπούλου. Πεδίο διερεύνησης του σεμιναρίου είναι το τοπίο ως βασικό στοιχείο της ταυτότητας του εαυτού μας μέσα από τις φωτογραφίες της τρέχουσας έκθεσης στο μουσείο «landscapestories» αλλά και από φωτογραφίες που έχουν τραβήξει οι συμμετέχοντες, κατ’ επέκταση ως σύμβολο του εαυτού μας καθώς και αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας μας

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2310 566716

 

  • Ξενάγηση στην έκθεση «Το εργαστήριο του γλύπτη»

13:00 ǀ MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Αθήνα)

Συμμετοχή με το εισιτήριο εισόδου / Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210 3215717

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

MOMus

 

MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης -Συλλογή Κωστάκη

Κολοκοτρώνη 21, Σταυρούπολη, 56430, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 589143

info.modern@momus.gr, reception.modern@momus.gr

fbMOMusModern

 

MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης

Εγνατία 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), 54636, Θεσσαλονίκη

Τ: 2310 240002 (εσωτ. 1)

info.contermporary@momus.gr, reception.contemporary@momus.gr

fbMOMusContemporary

 

MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, 54625, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τ: 2310 566716

info.photography@momus.gr, reception.photography@momus.gr

fbMOMusPhotography

 

MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών

Αποθήκη Β1, Προβλήτα Α’, 54625, λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τ: 2310 593270

info.experimental@momus.gr, reception.experimental@momus.gr

fbMOMusExperimental

 

MOMus-ΜουσείοΆλεξΜυλωνά

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, 10554, Αθήνα

T: 210 3215717

info.mam@momus.gr, reception.mam@momus.gr

fbMOMusAlexMylona

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ