Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
23 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Ο Δήμος Βόλβης τιμά τη μνήμη του καταδρομέα Θανάση Ζαφειρίου

Εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Αθανάσιου Ζαφειρίου, καταδρομέα της Α’ Μοίρας Καταδρομών και μοναδικού επιζώντα του αεροσκάφους Νοράτλας που κατέπεσε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, πραγματοποιούνται την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, στη γενέτειρα του, το Φιλαδέλφειο του δήμου Βόλβης.
Έπειτα από πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλαδελφείου, ο Δήμος Βόλβης θα πραγματοποιήσει αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του και θα δώσει το όνομα του στην κεντρική οδό του οικισμού, όπου γεννήθηκε.
Αναλυτικά, στις 11.00 θα τελεστεί τρισάγιο, στις 11.15 τα αποκαλυπτήρια μνημείου από τον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, στις 11.30 η τελετή της ονοματοδοσίας και στις 11.45 κατάθεση στεφάνων και χαιρετισμός επισήμων.
Ο Θανάσης Ζαφειρίου, ήταν ο μοναδικός που επέζησε από τους 32 λοκατζήδες και αεροπόρους του μοιραίου αεροσκάφους, το οποίο καταρρίφθηκε, στις 22 Ιουλίου 1974, λίγο πριν προσγειωθεί στη Λευκωσία. Πήδηξε από ύψος περίπου 80 μέτρων μέσα από το φλεγόμενο αεροσκάφος και διασώθηκε σαν από θαύμα, μένοντας ανάπηρος.
Έως τον θάνατο του τον Σεπτέμβριο του 2016, δεν σταμάτησε σε ολόκληρη τη ζωή του, να μιλά για τη δικαίωση του κυπριακού λαού και για να μένει ζωντανή η μνήμη της κυπριακής τραγωδίας. Παράλληλα, αγωνίστηκε ώστε να εντοπιστούν και να ταυτοποιηθούν οι σοροί των νεκρών συμπολεμιστών του, για να αποδοθούν στους συγγενείς τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ