Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
15.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
spot_img

Το σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αστική αναζωογόνηση δέκα εμπορικών δρόμων σε όλες τις γειτονιές

Περισσότερο πράσινο και φωτισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, εφαρμογές έξυπνης πόλης, υπόγειους κάδους, αναπλάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και σειρά παρεμβάσεων για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ο σχεδιασμός του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αστική αναζωογόνηση και την οικονομική ανασυγκρότηση δέκα εμπορικών δρόμων σε όλες τις γειτονιές.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, που αναμένεται να αναβαθμίσει τον δημόσιο χώρο και να προσδώσει μια νέα ισχυρή ταυτότητα σε εμπορικές περιοχές της πόλης. Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση περίπου 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κ. Ζέρβας: «Αντιστρέφουμε την εικόνα εγκατάλειψης – Ενισχύουμε την τοπική οικονομία»
«Πόλη ζωντανή και ακμάζουσα είναι η πόλη που είναι δυνατή οικονομικά, με ισχυρές τοπικές αγορές, λειτουργική, με υψηλής αισθητικής αξίας δημόσιο χώρο, προσβασιμότητα και προσπελασιμότητα, σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, πεζοδρόμια και πράσινο. Αυτό κάνουμε πράξη, αφού διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε 29,7 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για 10 μεγάλους εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Αστική αναζωογόνηση – εμπορική ανάκαμψη – ζωντανή και ισχυρή πόλη. Και αυτή είναι μόνο η αρχή», ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τονίζοντας: «Αντιστρέφουμε την εικόνα εγκατάλειψης, ενισχύουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, νέων εισοδημάτων. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει μέρα με τη μέρα. Το όραμα γίνεται πράξη».

Οι δέκα δρόμοι που αλλάζουν όψη
Οι παρεμβάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης θα εξελιχθούν σε δέκα εμπορικούς δρόμους, που έχουν επιλεγεί σε συνεννόηση με τις κατά τόπους δημοτικές κοινότητες.
1. Στην οδό Εγνατία, σε μήκος 1,8 χλμ. και σε επιφάνεια 27.000 τ.μ., από την πλατεία Δημοκρατίας μέχρι το Σιντριβάνι. Η Εγνατία αποτελεί μια εμβληματική οδό, που φιλοξενεί πληθώρα αρχαιολογικών χώρων και κτίρια ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου με τη δημιουργία μιας αλέας με την προσθήκη νέων δέντρων στις υφιστάμενες δεντροστοιχίες και με τη διαμόρφωση παρτεριών χαμηλής φύτευσης. Κατά μήκος του δρόμου προβλέπεται η τοποθέτηση καθιστικών.
2. Στην οδό Ολύμπου, σε μήκος 1,5 χλμ. και σε επιφάνεια 10.000 τ.μ., όπου παράλληλα με τις αναπλάσεις στα πεζοδρόμια οι ψηλές φυτεύσεις ενισχύονται, ενώ εμπλουτίζονται και τα υφιστάμενα παρτέρια.
3. Στην οδό Κολωνιάρη, που αναπλάθεται σε όλο το μήκος της.
4. Στην οδό Παναγίας Φανερωμένης, σε μήκος 450 μέτρων και σε επιφάνεια 3.000 τ.μ.
5. Στην οδό Κλαυθμώνος, όπου μεταξύ άλλων επανασχεδιάζονται τα πεζοδρόμια, που σήμερα σε αρκετά σημεία δεν είναι προσβάσιμα. Δημιουργείται όδευση τυφλών, διαμορφώνονται ράμπες για την ασφαλή διέλευση των ατόμων με αναπηρία  και προβλέπονται δενδροφυτεύσεις.
6. Στην οδό Παπάφη, που εκτείνεται σε μήκος 2,3 χλμ. και καλύπτει επιφάνεια 34.000 τ.μ. Στο σχέδιο ανάπλασης περιλαμβάνονται εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις, νέα παρτέρια και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας.
7. Στην οδό 25ης Μαρτίου, σε μήκος 1,5 χλμ., από τη Γεωργίου Παπανδρέου μέχρι την Αλ. Παπαναστασίου.
8. Στη Μάρκου Μπότσαρη, σε μήκος 1,75 χλμ. από τη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι την Αλ. Παπαναστασίου. Μεταξύ άλλων επανασχεδιάζονται τα παρτέρια, ώστε ο δημόσιος χώρος να παρουσιάζει μια ενιαία αισθητική, και βελτιώνεται η προσβασιμότητα.
9. Στην οδό Βενιζέλου, στην Τριανδρία, μεταξύ των οδών Αμοργού και Ελευθερίας.
10. Στην οδό Ελευθερίας, επίσης στην Τριανδρία, όπου μεταξύ άλλων προβλέπονται διαπλατύνσεις πεζοδρομίων στο νότιο τμήμα, επανασχεδιασμός παρτεριών και νέες φυτεύσεις.

Σε όλους τους δρόμους που εντάσσονται στο έργο θα γίνουν ανακατασκευές στα πεζοδρόμια, θα τοποθετηθεί νέος φωτισμός χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και θα διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ασφαλέστερη κίνηση των πεζών και των εμποδιζόμενων ατόμων.
Ακόμη, προβλέπονται νέες φυτεύσεις, αστικός εξοπλισμός με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, καθιστικά, υπόγειοι κάδοι. Στις εμπορικές ζώνες θα τοποθετηθούν χάρτες, ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες τους, ενώ ενσωματώνονται έξυπνα συστήματα και εφαρμογές, όπως ενδεικτικά η δημιουργία καθιστικών σημείων όπου θα μπορεί να γίνεται φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών πάνελ. Οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους δέκα δρόμους αποτελούν την πρώτη φάση ενός ευρύτερου κατασκευαστικού προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ