Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
20.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024
spot_img

Ξεκίνησε η 70ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης

Άνοιξε σήμερα τις πύλες της η 70ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, η μεγαλύτερη αγορά πνευματικών δικαιωμάτων στον κόσμο. Κεντρικό στοιχείο της έκθεσης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή 14 Οκτωβρίου, είναι το σύνθημα «Ιδέες που κινούν τον κόσμο».

Η πρώτη μεταπολεμική Έκθεση Βιβλίου το 1949 είχε μόνο Γερμανούς εκδότες, περίπτερα από σανίδια δύο επί δύο και 14.000 επισκέπτες. Εβδομήντα χρόνια μετά, το παρών δίνουν πάνω από 7.000 εκδότες, από εκατό και πλέον χώρες. Η τεράστια γιορτή του βιβλίου πλαισιώνεται από 3.700 εκδηλώσεις, 10.000 διαπιστευμένους δημοσιογράφους και γύρω στους 280.000 επισκέπτες. Παρόντες 800 ατζέντηδες, αλλά και 2.000 μπλόγκερ. Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Γεωργία, που προσέρχεται με 70 συγγραφείς, ένα περίπτερο διακοσμημένο με τα 33 γράμματα του γεωργιανού αλφαβήτου και 150 μεταφράσεις βιβλίων στα γερμανικά, χρηματοδοτημένες από το κράτος.

Περισσότεροι από 1.000 τίτλοι βιβλίων από 40 και πλέον εκδότες θα προβληθούν στη Φρανκφούρτη από το Ελληνικό Περίπτερο. Η συγγραφέας Μάρω Δούκα είναι η επίσημη προσκεκλημένη της ελληνικής συμμετοχής, που διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, το Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη και το γραφείο ΕΟΤ Φρανκφούρτης. Παράλληλα, το Ελληνικό Περίπτερο διοργανώνει ένα τριπλό αφιέρωμα στο ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού στην Ευρώπη.

Στο Ελληνικό Περίπτερο συμμετέχουν επίσης με το δικό τους ενημερωτικό υλικό η επερχόμενη 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (που θα πραγματοποιηθεί στις 9 με 12 Μαΐου 2019), η Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου (που ανακηρύχθηκε από την UNESCO και συνεχίζεται έως τις 22 Απριλίου 2019) και η Εταιρεία Συγγραφέων.

Στην έναρξη της έκθεσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία.

Στα επίσημα εγκαίνια που έγιναν χθες το βράδυ από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier, ο πρόεδρος μίλησε με την Κροάτη συγγραφέα Ivana Sajko, ν αποδέκτη του φετινού Βραβείου Διεθνούς Λογοτεχνίας Haus der Kulturen der Welt και τον Βέλγο συγγραφέα Stefan Hertmans, του οποίου το βραβευμένο έργο τιμήθηκε πρόσφατα με το Φλαμανδικό Κρατικό Βραβείο Αφηγήματος Πεζογραφία με τον τίτλο “Σχετικά με το Opining. Πώς να υπερασπιστεί την ελευθερία σε ταραχώδες καιρό ” (φωτογραφία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Η ιστοσελίδα της Έκθεσης: https://www.buchmesse.de/en

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ