Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
21.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img

In-Edit Countdown στα Cine Βακούρα και  Μακεδονικόν (17-27 Απριλίου)

Το φεστιβάλ μουσικού ντοκιμαντέρ IN-EDIT συμπληρώνει φέτος τα 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας του στη χώρα  μας και η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Μάιο και πάλι ιστορίες και μουσικές απ’ όλον τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια του IN-EDIT GREECE στη  Θεσσαλονίκη, και σε συνεργασία με τους κινηματογράφους, Cine Βακούρα και  Μακεδονικόν, από τις 17 έως τις 27 Απριλίου, το IN-EDIT ανοίγει την ταινιοθήκη του για  μια “βουτιά” στο παρελθόν και το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δέκα μουσικά ντοκιμαντέρ, τα οποία πλημμύρισαν τις κινηματογραφικές αίθουσες μέσα  στο πέρασμα των χρόνων.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά με τον Nick Cave που μας μιλά για τις 20.000 μέρες του πάνω στη γη. Ακολουθεί ο Kurt Cobain με το Montage of Heck που αποτελεί την πιο συναισθηματική και ολοκληρωμένη εξερεύνηση της ψυχής του. Την τρίτη ημέρα η Brit Pop σκηνή εκπροσωπείται από τους Pulp («PULP: A Film about Life, Death and Supermarkets»). Παλιοί φίλοι, παιδιά, ενθουσιώδεις θαυμαστές και ψαράδες από το Sheffield, μιλούν για το συγκρότημα των common people σε ένα απολαυστικό φιλμ. Την πρώτη Κυριακή του αφιερώματος, το Sacred Triangle αφηγείται την τριετή, μεγαλειώδη συνύπαρξη της “Αγίας Τριάδας”: David Bowie, Iggy Pop και Lou Reed.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου μεταφερόμαστε στο Μακεδονικόν για να παρακολουθήσουμε το παζλ της ζωής του επιδραστικότερου ίσως πιανίστα της τζαζ σκηνής, Bill Evans (Bill Evans: Time Remembered).

Την Τρίτη, 23 Απριλίου στο Radiohead Meeting People is Easy του Γκραντ Τζι, παρακολουθούμε την περίοδο της προώθησης του δίσκου «OK Computer» -που παρουσίασαν οι Radiohead το 1997- μέσα από ένα κολάζ βίντεο κλιπ, ήχων και παρασκηνιακών διαλόγων καθώς το συγκρότημα βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία.

Μια μεγάλη στιγμή στην ιστορία του In-Edit δίνει έμφαση στην ίδια τη φύση του φεστιβάλ το Searching for Sugar Man που αμέσως μετά την παρουσία του στο φεστιβάλ κέρδισε το όσκαρ ντοκιμαντέρ. Την Τετάρτη 24 Απριλίου παρακολουθούμε  ένα ντοκιμαντέρ που είναι περισσότερο μία ταινία γεμάτη ενέργεια, αλλά και μία σκοτεινή ταινία μυστηρίου για τον Sixto Rodriguez.

Μια μέρα μετά ανεβαίνει στη σκηνή η βασίλισσα της τζαζ. Για την αυτοκρατορική θέση και κεφαλαιώδη σημασία της Billie Holiday στην ιστορία της μουσικής έχουν γραφτεί πολλά. Για την ταραχώδη και τραγική ζωή της, όμως, τα ερωτηματικά παραμένουν άφθονα μέχρι σήμερα. Τις απαντήσεις επιχειρεί να δώσει αυτό το πολύτιμο ντοκιμαντέρ την Πέμπτη 25 Απριλίου.

Στο προτελευταίο φιλμ ο μικρός αδερφός του Matt Berninger (The National) συνοδεύει το συγκρότημα σε μία περιοδεία τους και καταγράφει τη θλιβερή του πορεία μέχρι να τον διώξουν. Δεν πρόκειται για μία σκηνοθετημένη παρωδία αλλά για μία γλυκόπικρη ματιά στο ταλέντο και τη (φθαρμένη) σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ανάμεσα στην επιτυχία και την αποτυχία.

Στο κλείσιμο της αντίστροφης μέτρησης στις 27 Απριλίου, θα παρακολουθήσουμε τον Joe Strummer της εποχής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τους Clash, στο συγκλονιστικό και ιστορικό φιλμ του Julien Temple: «Joe Strummer: The Future Is Unwritten».

 

**Μετά από κάθε ταινία, ακολουθεί μουσικό αφιέρωμα σε γνωστά venues της πόλης.

Το πρόγραμμα των προβολών:

17/4 20000 days on Earth

18/4 Cobain: Montage of Heck

20/4 Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets

21/4 The Sacred Triangle; Bowie, Iggy & Lou 1971-73

22/4 Bill Evans/Time Remembered

23/4 Radiohead meeting people is easy

24/4 Searching The Sugar Man

25/4 Billie Holiday

26/4 The National – Mistaken for Strangers

27/4 Joe Strummer: The Future is Unwritten

Επιμέλεια-Οργάνωση: Parenthesis

Πληροφορίες:

17-27 Απριλίου 2024
Cine Βακούρα, Κινηματογράφος Μακεδονικόν

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας online μέσω της more.gr στο

https://shorturl.at/gQWY3 και από τα εκδοτήρια του κινηματογράφου Βακούρα και του κινηματογράφου Μακεδονικόν, κόστος εισιτηρίου, κανονικό: 6 €

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ