Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.5 C
Thessaloniki
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση του βιβλίου Γερμανών ιστορικών για την οφειλή των επανορθώσεων

Γερμανοί ιστορικοί -συγγραφείς ενός νέου βιβλίου για την οφειλή των επανορθώσεων, έρχονται στην Ελλάδα προκειμένου να παρουσιάσουν τα νέα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει για τις υποθήκες της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη μετά από πολυετή έρευνα στα αρχεία της χώρας τους.

Ο Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth), μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αι. της Βρέμης και ο ιστορικός Χάρτμουτ Ρούμπνερ (Hartmut Rubner) είναι οι συγγραφείς του βιβλίου «Η οφειλή των Επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Το βιβλίο μετέφρασε από τα γερμανικά στα ελληνικά, η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας, η οποία έχει αναλάβει και την παρουσίασή του την ερχόμενη εβδομάδα σε πέντε διαφορετικές πόλεις: Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Αθήνα, Δίστομο/ Λειβαδιά και Ηράκλειο.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου (6.30 μμ) στην αίθουσα «Μ.Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης με κεντρικό ομιλητή τον Καρλ Χάιντς Ροθ. Ο καθηγητής Κρίστοφ Ούλριχ Σμινκ – Γκούσταβους (Christoph Ulrich Schminck -Gustavus) σε όλες τις πόλεις θα πραγματοποιήσει 30λεπτη παρουσίαση με θέμα «Μνήμες Κατοχής -Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα “Αντίποινα” της 3ης Οκτωβρίου 1943».

Οι δύο συγγραφείς με την ευκαιρία της ελληνικής μετάφρασης προχώρησαν σε διορθώσεις της πρώτης έκδοσης, η οποία είχε γίνει το 2017, ενώ πρόσθεσαν νεότερες  μαρτυρίες  και δημοσιεύσεις.

Στο βιβλίο φιλοξενούνται χαιρετισμοί του προέδρου της Βουλής  Νίκου Βούτση και του γγ του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων Μανώλη Γλέζου. «Το περιεχόμενό του», όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκ μέρους της  Εθελοντικής Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, ο Ηλίας Τσολακίδης «αποτελεί σταθμό στον αγώνα της Ελλάδας για ηθικοπολιτική και ιστορική δικαίωση, δημιουργεί νέα δεδομένα στη συζήτηση για το φλέγον ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του προβλήματος. Έως τώρα οι έρευνες που είχαν γίνει αφορούσαν τα ελληνικά αρχεία αλλά οι δύο Γερμανοί ιστορικοί προσκομίζουν δεκάδες ντοκουμέντα από τα γερμανικά αρχεία, στα οποία στήριξαν την έρευνά τους. Στις σελίδες του βιβλίου γίνεται ενδελεχής αναφορά σε θέματα που ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα όπως η υφαρπαγή έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, του καπνού της χώρας, η λεηλασία των περιουσιών της ισραηλιτικής κοινότητας κ.α.» ανέφερε ο κ Τσολακίδης

Όπως αναφέρει η Εθελοντική Ομάδας Δράσης νομού Πιερίας, το βιβλίο θα φωτίσει για πρώτη φορά ίσως άγνωστες πτυχές της Γερμανικής Κατοχής και θα λειτουργήσει ως ένα επιπλέον «εργαλείο» για την ελληνική διπλωματία και το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ