Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
23.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img

84η ΔΕΘ: Τρισδιάστατες μακέτες -μινιατούρες που κατασκευάζουν μαθητές του 6ου Γυμνασίου κερδίζουν τις εντυπώσεις

Τρισδιάστατες μακέτες-μινιατούρες, που κατασκευάζουν με δικά τους έξοδα και χωρίς τις εξειδικευμένες γνώσεις ενός αρχιτέκτονα, δημιουργούν μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και νεαροί με προβλήματα όρασης, όπως ο 13χρονος Αλέσιο Ντέλια, που φέτος τον Οκτώβριο, θα παρουσιάσει μια μυρμηγκοφωλιά, που “ανοίγει και μπορεί κάποιος να ψηλαφίσει κάτω από το έδαφος, το δαιδαλώδες που συμβαίνει με τις στοές, που ανοίγουν αυτά τα μικρά έντομα”.

Αυτά επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πενηντατριάχρονη καθηγήτρια Τεχνολογίας, Αθηνά Αφουξενίδου, η οποία φέτος για πρώτη φορά συμμετέχει με τους μαθητές της στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και παρουσιάζουν από κοινού τη δουλειά τους στο σταντ 53, του περιπτέρου 15.

Μάλιστα, οι μακέτες- μινιατούρες των μικρών μαθητών, κέντρισαν το ενδιαφέρον των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη και Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που έκαναν μια στάση στο σταντ, ενώ σύμφωνα με την κ. Αφουξενίδου “ήδη εκπρόσωποι από τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Καβάλας εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεισφέρουν, προκειμένου να τοποθετηθούν στα έργα των μαθητών αυτοματισμοί”, κάτι που οι ίδιοι δεν μπορούν να πράξουν ελλείψει οικονομικών πόρων, αλλά και εξειδικευμένων γνώσεων.

Η προσπάθεια που μετρά ήδη 18 χρόνια 

“Είμαι στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης από το 1997”, επισήμανε η κ. Αφουξενίδου και πρόσθεσε: “κάνουμε με τους μαθητές των πρώτων δύο τάξεων του γυμνασίου την έκθεση τεχνολογίας τα τελευταία 18 χρόνια”, εξηγώντας ότι “οι δεκατριάχρονοι μαθητές και μαθήτριες κάνουν ατομικά έργα μεγέθους 50×35, ενώ οι μεγαλύτεροι δουλεύουν σε ομάδες και κατασκευάζουν μακέτες μινατούρες μεγέθους 1×70”.

Οπως εξήγησε, στα 22 χρόνια που βρίσκεται στο σχολείο, “έχουν περάσει από τα χέρια μου πάνω από 3.000 μαθητές και έχουν κατασκευαστεί περίπου 130-140 ομαδικές μακέτες και περίπου 1200 ατομικές”.

Το κόστος κάθε ατομικής μακέτας, όπως διευκρίνισε η ίδια, διαφέρει ανάλογα με τα υλικά που επιλέγει ο κάθε μαθητής να χρησιμοποιήσει και μπορεί να κυμαίνεται από κάτω από 10 ευρώ έως πάνω από 50 ευρώ, με μέσο όρο γύρω στα 25-30 ευρώ, που τα καλύπτει ο μαθητής. Οι ομαδικές κατασκευές, σύμφωνα με την ίδια, κοστίζουν πιο πολύ και “για αυτό οι μαθητές δίνουν από ένα ποσό (συνήθως 10 ευρώ ο καθένας) και κάνουν ένα κοινό ταμείο από το οποίο καλύπτουν τα έξοδα της μακέτας, το συνολικό κόστος της οποίας κυμαίνεται από 40 ευρώ έως και πάνω από 100 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια υπογραμμίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για δημιουργία και καινοτομία που επιδεικνύουν οι μαθητές της, σημειώνει ότι “δυστυχώς πολλές φορές οι ιδέες των παιδιών για μια εντυπωσιακή μακέτα σκοντάφτουν πάνω στο κόστος κάποιων υλικών, που δεν μπορούν να τα αγοράσουν (ιδιαιτέρως μηχανισμούς, ηλεκτρονικά, αντλίες νερού κλπ)”.

Πάντως, παρά τις δυσκολίες, “ετσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, κάθε χρόνο το επίπεδο των μακετών ανεβαίνει και μαζί οι μαθητές έχουν καλύτερες ιδέες, πιο καινοτόμες και πρωτοποριακές και σε θεματολογία και σε τρόπους υλοποίησης”.

Σε αναζήτηση στήριξης για εξέλιξη   

“Αν μπορούσε με κάποιο τρόπο να καλυφθεί το κόστος σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, είτε από δημόσιο είτε από ιδιωτικό φορέα θα είχαμε τη δυνατότητα να ανεβούμε επίπεδο”, επισήμανε η 53χρονη καθηγήτρια.

“Θα μπορούσαμε να εγκαινιάσουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, διάφορους τομείς και εργαστήρια, όπως το Πολυτεχνείο και το Φυσικό, και να δώσουμε έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να μεγαλουργήσουν. Ήδη μέχρι τώρα υπάρχει μεγάλη προθυμία από το Πανεπιστήμιο για συνεργασία και βοήθεια”, τόνισε.

Θέλουμε να γίνουμε εξωστρεφείς 

Καταθέτοντας την “όρεξή” της για εξωστρέφεια, η κ. Αφουξενίδου διατύπωσε το παράπονό της, λέγοντας “θεωρώ ότι είναι κρίμα να μένουν οι μακέτες μέσα στα στενά όρια του σχολείου. Πρέπει να βγουν παρά έξω και για αυτό πιστεύω ότι η συμμετοχή μας στη 84η ΔΕΘ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να μας γνωρίσει περισσότερος κόσμος και ίσως να βρεθεί κι αυτός που θα μας βοηθήσει σε πρακτικό επίπεδο για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας”.

Πάντως, ακόμη και ελλείψει στήριξης, οι μαθητές του 6ου γυμνασίου Θεσσαλονίκης με μπροστάρισα την καθηγήτριά τους, δεν κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια. “Το 2017 και το 2018 εκθέσαμε τα έργα μας για δύο εβδομάδες περίπου στο Γυάλινο Περίπτερο στη Νέα Παραλία, με πολύ μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε και από τις αντιδράσεις του κόσμου που μας είδε και τα θετικότατα σχόλιά του”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, “ίσως θα ήταν καλή ιδέα να γίνει μια μόνιμη έκθεση σε κάποιον χώρο, που θα μας προτείνουν και έτσι να εκθέτουμε τις μακέτες μας, τις οποίες και θα ανανεώνουμε, καθώς κατασκευάζονται συνεχώς καινούριες στο μάθημα”. Μάλιστα, η ίδια κατέθεσε την πρότασή της “θα μπορούσαμε να συμπεριλάβουμε σε αυτήν την έκθεση και μακέτες-μινιατούρες με μνημεία της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας και του κόσμου σε μικρογραφία”.

Οι επιτυχίες 

“Ήδη, το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας Noesis έχει τη μακέτα που του κάναμε, ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες ΣΥΖΩΗ, έχει τη μακέτα μας, το Κέντρο Πολιτισμού-Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μακέτα μας που εκτίθεται μάλιστα στην 84η ΔΕΘ και ελπίζουμε να ενδιαφερθεί ακόμη περισσότερο και να μας στηρίξει, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ‘Ανθιμος, ο οποίος μας βράβευσε σε ειδική τελετή για τη μακέτα μας, μια μακέτα φτιαγμένη και από τυφλούς μαθητές και προσαρμοσμένη για άτομα με τύφλωση, η οποία και είχε διακριθεί σε Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Συνέδριο για τη διδασκαλία τυφλών μαθητών στο Βόλο. Επίσης μακέτες μας συμμετείχαν στο Science festival δύο φορές, στο Πανελλήνιο Μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής τέσσερις φορές, σε Συνέδρια Τεχνολογίας και στην 10η Μαθηματική Εβδομάδα, στις Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του Δήμου Αμφίπολης το 2018”.

Είμαστε ένα μικρό σχολείο, αλλά έχουμε μεγάλα όνειρα και πολύ κέφι

“Το σχολείο μας είναι ένα μικρό δημόσιο σχολείο, με τμήματα παράλληλης στήριξης για παιδιά με προβλήματα όρασης και με τον υποτυπώδες εξοπλισμό για να τα υποστηρίξει”, τόνισε η ίδια, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι “οι μαθητές με πρόβλημα όρασης συμμετέχουν ισότιμα στο μάθημα της Τεχνολογίας και οι μακέτες τους εκτίθενται κανονικά στην έκθεση μαζί με τις υπόλοιπες, αποσπώντας μάλιστα πολλές διακρίσεις. Δυστυχώς όμως το σχολείο μας στερείται βασικών υποδομών και έχει μηδαμινούς πόρους”.

Ωστόσο, “δε διστάζουμε να ασχοληθούμε με τομείς πιο απαιτητικούς όπως η εκπαίδευση STEM, με την Έκθεση Τεχνολογίας, αλλά και συμμετέχοντας σε διαγωνισμούς Λογικής και Μαθηματικών Γρίφων και σε επιστημονικά συνέδρια, με παραγωγή απτικού υλικού, με ομάδα ρομποτικής, με προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα για τα τροχαία ατυχήματα και πολλές άλλες δράσεις”, σημείωσε.

“Ιδέες για καινούριες δράσεις υπάρχουν πάντα και πολλές. Όρεξη για δουλειά και διάθεση για κάτι νέο επίσης περισσεύει. Αν όλα αυτά υποστηριχθούν, μπορεί να προκύψουν μικρά θαύματα”, σημείωσε.

Η φετινή έκθεση και οι εκπλήξεις

Στο 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, στην οδό Ομήρου 2-4 & Θ. Χαρίση, περιοχή Ιπποκρατείου, δίπλα στο Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (παλιό Ρωσικό Μαιευτήριο), οι μαθητές και οι μαθήτριες διοργανώνουν την καθιερωμένη Έκθεση Τεχνολογίας, που θα πραγματοποιηθεί για 18η συνεχόμενη χρονιά φέτος, στο διάστημα από 5-20 Οκτωβρίου.

Στην έκθεση, όπου οι δημιουργοί των μακετών-μινιατούρων θα παρουσιάσουν οι ίδιοι τα δημιουργήματά τους,” οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στο παρελθόν και να δουν το αριστούργημα του Φειδία, τον Παρθενώνα του χρυσού αιώνα.Να φτάσουν στα άδυτα της μεγάλης Πυραμίδας του Χέοπα, και να μάθουν για την κατάρα των Φαραώ, αλλά και πώς χτίστηκε αυτό το θαύμα του αρχαίου κόσμου. Να δουν να ζωντανεύει μπροστά τους η ρωμαϊκή Θεσσαλονίκη με την αψίδα του Γαλέριου και να δουν πόσο άλλαξε η Καμάρα από τότε μέχρι σήμερα. Να φτάσουν στη τροπική Χαβάη, αλλά και να ανεβάσουν την αδρεναλίνη στα ύψη κάνοντας extreme sports στο μαγευτική παραλία Ναυάγιο της Ζακύνθου”. Βέβαια, οι επισκέπτες της έκθεσης, “θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και μπροστά στο χρόνο και να δουν πόσο έξυπνο θα είναι το σπίτι του μέλλοντος” τόνισε.

Συγκεκριμένα, στην αίθουσα με τα ατομικά έργα της Α’ Γυμνασίου, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν μια βόλτα στην Ελλάδα και να θαυμάσουν μακέτες όπως οι καταρράκτες της Έδεσσας, τοξωτή γέφυρα και αρχοντικό στα Ζαγοροχώρια, το Χίλτον Αθηνών, το Ηρώδειο, την Επίδαυρο, το χιονοδρομικό κέντρο στο Σέλι και φυσικά το γήπεδο της Τούμπας.

Επίσης, θα μπορέσουν, έστω και νοερά, να κάνουν έναν γύρο από τη Ρώμη και το Κολοσσαίο, ως την Κίνα και το σπίτι πιάνο-βιολί, το Waterwall στις ΗΠΑ, μέχρι και την άκρη του πλανήτη στη μακρινή Ανταρκτική.

Μια ματιά στο διάστημα στον κομήτη Γκερασιμένκο και τη Ροζέτα, αλλά και κάτω από το έδαφος για να δουν τη θαυμαστή δομή μια μυρμηγκοφωλιάς, μέχρι τον πυρήνα της Γης.

Μια βουτιά βαθιά πίσω στο χρόνο για άλλο ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, αλλά και για την Κιβωτό του Νώε.

Τα Σαββατοκύριακα η Έκθεση Τεχνολογίας, μετατρέπεται σε Φεστιβάλ Επιστήμης και Τεχνολογίας, και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία εκτός από τις μακέτες, να παρακολουθήσουν παράλληλες δράσεις από το χώρο της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, όπως αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια με ένα αφιέρωμα στα 50 χρόνια από την κατάκτηση της Σελήνης με το Απόλλων 11 στο 1969, πειράματα Φυσικής και Χημείας, ρομποτική, παιχνίδια ευφυΐας, drones, εικονική πραγματικότητα, escape room, βίντεο και άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 18η Έκθεση Τεχνολογίας και το Φεστιβάλ Επιστημών του 6ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης είναι αφιερωμένη στα παιδιά με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες του Συλλόγου «Συζωή».

πηγή:  Έλενα Αλεξιάδου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ