Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
21.3 C
Thessaloniki
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
spot_img

Σεπτέμβριος στα Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης

Η έκθεση της Μαρίας Κομπατσιάρη με τίτλο «Εντός των ορίων» εγκαινιάζεται στο Επταπύργιο, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021. Η έκθεση αναπτύσσεται σε έναν από τους πύργους του Επταπυργίου, στον αύλειο χώρο μπροστά από αυτόν και στην απομόνωση των πρώην φυλακών και περιλαμβάνει παλαιότερα, αλλά και νέα έργα της εικαστικού, που φιλοτεχνήθηκαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Η Μαρία Κομπατσιάρη εμπνέεται από τον χώρο, διερευνά την ιστορία και τη σημασία του, επιδιώκει να αναπτύξει έναν διάλογο μεταξύ του μνημείου και της σύγχρονης τέχνης και να αναδείξει μέσα από αυτόν τη σημασία του Επταπυργίου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις ξεναγήσεις από την εικαστικό. Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν με Δελτίο Τύπου.

Διάρκεια: μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021.

Συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021 στο Γαλεριανό Συγκρότημα η παρουσίαση των έργων Το Κατώφλι της Μαίρης Ρουσιώτη, Αναθήματα της Νάντιας Σκορδοπούλου και Στήλες Ίασης της Βιβέττας Χριστούλη, στο πλαίσιο της δια-καλλιτεχνικής δράσης «Περί Χρείας Αναπνοής – Μετά πανδημικά μέλλοντα», η οποία εντάσσεται στον θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Αντλώντας ερέθισμα από τα αρχαία Ασκληπιεία και τη δυναμική τους ως ενεργά σύμβολα ιστορικής μνήμης που σχετίζονται με την ίαση και με αφορμή την πανδημία coronavirus, η δράση επιχειρεί την επικαιροποίηση της επαφής μας με το πολιτισμικό μας παρελθόν, για τον σχεδιασμό του μετα-πανδημικού μας μέλλοντος. Με αφετηρία αρχαία ιατρικά συγγράμματα (Γαληνός) και ιδεολογικές και φιλοσοφικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων για την υγεία, η δράση ‘Περί Χρείας Αναπνοης’, Μετά-πανδημικά Μέλλοντα, αποτελεί σχόλιο και αισθητική ρήξη στην «πόλη του εγκλεισμού» που έχει προκύψει από τα μέτρα πρόληψης κατά του covid19.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές  αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Τάφος από το νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία» και «Τα αρχιτεκτονικά γλυπτά στο αίθριο του τεμένους του Χαμζά Μπέη (Αλκαζάρ)».

Στην πρώτη ιστορία, η οποία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, θα παρουσιαστεί ένας κιβωτιόσχημος τάφος που αποκαλύφθηκε στο νεκροταφείο του αρχαίου οικισμού στην Πυλαία και διατηρείται σήμερα ορατός κάτω από γυάλινο δάπεδο, εξωτερικά πολυκαταστήματος. Χρονολογείται στα 325-300 π.Χ. και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα λιθόκτιστου κιβωτιόσχημου τάφου αυτής της περιόδου.

Η δεύτερη ιστορία, η οποία θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021, εστιάζει στα αρχιτεκτονικά γλυπτά της ύστερης αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων που συνθέτουν τις κιονοστοιχίες του αιθρίου του τεμένους του Χαμζά Μπέη, καθώς και το ιστορικό πλαίσιο της μεταφοράς και επανάχρησής τους στο οθωμανικό μνημείο.

Συνεχίζεται στο Μπέη Χαμάμ (Λουτρά  «Παράδεισος») η έκθεση «Λεωφόρος της κοινωνίας των Εθνών. Ο γνωστός άξονας της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη. / Αριστοτέλους-Εμπράρ: από το  όραμα στην υλοποίηση», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμετοχής στη 17η Διεθνή Έκθεση Αρχιτεκτονικής (Biennale Architettura) της Βενετίας 2021 από την Ομάδα Επιμελητών της ελληνικής συμμετοχής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Διάρκεια: μέχρι 21 Νοεμβρίου 2021.   

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει στη Δράση Εθνικής εμβέλειας «21» με ειδικές εκδόσεις και εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται στο e-newsletter και τη σελίδα της Εφορείας στο Facebook.

#greece2021#drasi21

Υπενθυμίζεται ότι σ’ αυτό το πλαίσιο η Εφορεία αναλαμβάνει μία σημαντική πρωτοβουλία, τη διοργάνωση Ημερίδας με τίτλο «Η Θεσσαλονίκη το πρώτο μισό του 19ου αιώνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021.

 

Ωράριο λειτουργίας μνημείων αρμοδιότητας ΕΦΑΠΟΘ:

Αρχαία Αγορά: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ανάκτορο Γαλερίου: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Ροτόντα: 8:00-20:00, Τρίτη: κλειστά

Επταπύργιο: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Πύργος Τριγωνίου: 10:00-17:00, Τρίτη: κλειστά

Κρύπτη Αγίου Δημητρίου: Δευτέρα, Τετάρτη & Πέμπτη: 8:00-15:00, Παρασκευή: 8:00-13:30 & 19:00-22:00 (τελείται Λειτουργία), Σάββατο – Κυριακή: 7:30-14:30, Τρίτη: κλειστά

Βυζαντινό Λουτρό: Τετάρτη & Παρασκευή: 10:00-13:00, Δευτέρα, Τρίτη & Πέμπτη: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Άγιος Νικόλαος Ορφανός: Δευτέρα & Πέμπτη: 10:00-14:00, Τρίτη, Τετάρτη & Παρασκευή: κατόπιν ραντεβού, Σάββατο & Κυριακή: κλειστά

Μπέη Χαμάμ (Λουτρά «Παράδεισος»): Δευτέρα – Παρασκευή: 10:00-17:00, Σάββατο – Κυριακή: 9:00-15:00, Τρίτη: κλειστά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ