Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
20.2 C
Thessaloniki
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
spot_img

Περιπατητική διαδρομή με θέμα «”Σπαράγματα” στο Βαρδάρη: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας»

Με στόχο τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας, η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ και η Dot2dot Κοιν.Σ.Επ. διοργανώνουν τρίωρη περιπατητική διαδρομή, με θέμα «”Σπαράγματα” στο Βαρδάρη: Τόποι και Μνήμη της Εβραϊκής Κοινότητας», την Κυριακή 8 Μαΐου 2022 και ώρα 11.00.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές «Τόποι και μνήμη, ιστορία, μαρτυρίες και αφηγήσεις μπλέκονται σε μια ξεχωριστή ξενάγηση που στόχο έχει να ανακαλύψει τις πτυχές της ζωής των κατοίκων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις μαρτυρικές στιγμές που βίωσαν κατά τη διάρκειά του, μέχρι η πόλη να χάσει σχεδόν ολότελα την εβραϊκή της παρουσία.

Δυτική Θεσσαλονίκη. Δρόμοι, πλατείες, πεζοδρόμια ακόμη και χώροι στάθμευσης, κρατούν στα σπλάχνα τους καλά κρυμμένη την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας, καθώς και των άλλων πληθυσμιακών ομάδων, που διέμεναν στην περιοχή. Σήμερα, ο Βαρδάρης και η γύρω δυτική περιοχή, σε τίποτα δε θυμίζει εκείνες τις φτωχικές μεν, αλλά ιδιαίτερα ζωηρές εβραϊκές συνοικίες και τους ανθρώπους που διέμεναν σε αυτές. Στις γειτονιές όμως, ηχούν ακόμη φωνές παιδιών που έπαιζαν ανέμελα, εργάτες που διεκδικούσαν καλύτερες συνθήκες ζωής, αλλά και απελπισμένες φωνές ανθρώπων, λίγο πριν το βίαιο ξεριζωμό τους».

Η διαδρομή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης, και τη συμβολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, καθώς και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: https://www.dot2dot.gr/portfolio/sparagmata-sto-vardari-topoi-kai-mnimi-tis-evraikis-koinotitas/

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ