Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
14.8 C
Thessaloniki
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
spot_img

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης νέος πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης

Ο, επί σειράν ετών, Γενικός Γραμματέας της Φ.Α.Α.Θ., Γιώργος Κ. Κωνσταντινίδης εξελέγη νέος πρόεδρος κατά τις αρχαιρεσίες της «Φιλόπτωχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης» που πραγματοποιήθηκαν στην «Αίθουσα Εκδηλώσεων» του Σωματείου, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, κατόπιν αθρόας συμμετοχής των μελών της.

 

Ο νέος Πρόεδρος, μετά την εκλογή του, ευχαρίστησε τα Μέλη της Αδελφότητος που τον τίμησαν με την ψήφο τους, δήλωσε ότι αποτελεί τεράστια ευθύνη η ανάληψη της Προεδρίας, ιδιαίτερα στην καμπή των 150 ετών του Σωματείου, του αρχαιότερου της πόλης, με τεράστια εθνική, φιλάνθρωπη και πολιτιστική προσφορά.

 

Ο Πρόεδρος εξήρε το έργο του αείμνηστου προκατόχου του και πανεπιστημιακού διδασκάλου, μακαριστού  Λεωνίδα Παπαδόπουλου και τόνισε ότι πρωτίστως, σκοπός του είναι η διαφύλαξη της ενότητος της Αδελφότητος και να καταστεί σαφές στη  συνείδηση των Θεσσαλονικέων ότι η Φιλόπτωχος, με την παρεμβατική της, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πόλης μας.

Βιογραφικό

Γιώργος Κωνσταντινίδης, δικηγόρος, αρχιμουσικός

Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, προέρχεται από παλαιά και επιφανή οικογένεια της Θεσσαλονίκης. Οι πρόγονοί του υπήρξαν διαπρεπείς παράγοντες της επιστημονικής και εμπορικής κοινότητας της πόλης και ευεργέτες από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Μετείχαν ενεργά στον Μακεδονικό Αγώνα και στην Εθνική Αντίσταση κατά των στρατευμάτων κατοχής, ενώ παράλληλα ανέπτυξαν έντονη κοινωνική και πολιτική δράση ως δημοτικοί σύμβουλοι, ιδρυτικά μέλη και ενεργοί παράγοντες σε συλλόγους και οργανώσεις της πόλης (Όμιλος Φιλομούσων, Φιλόπτωχος Αδελφότης, Γυμναστικός Σύλλογος “Ηρακλής”, Πολιτικός Σύλλογος, Εθνικοκοινωνικός Σύλλογος “Άγιος Μηνάς”, Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, ΧΑΝΘ, Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών).

Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολέγιο “ΑΝΑΤΟΛΙΑ”, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (πτυχίο Νομικής, μεταπτυχιακό στον τομέα του Εμπορικού Δικαίου) και το Conservatoire National στο Παρίσι (Prix d’Excellence, Prix de Virtuosité) με τις μεγαλύτερες των διακρίσεων. Διαπρεπής αρχιμουσικός, πιανίστας, δικηγόρος, συλλέκτης και συγγραφέας πολλών επιστημονικών μελετών και ιστορικών άρθρων. Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Nouvelle Amicale. Παραμένει υπεύθυνος καλλιτεχνικής οργάνωσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου “Γιώργος Θυμής” από το 2009 μέχρι σήμερα.

Εμφανίσθηκε ως σολίστ αλλά και με σύνολα μουσικής δωματίου στις Η.Π.Α., Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Συρία και Αίγυπτο με ορχήστρες όπως η Philharmonia of Greensboro Orchestra, η West Chester University Orchestra, η Philharmonic Orchestra of Bacau, η Philharmonic Orchestra of Ploiesti, η Sinfonia Bucharest Orchestra, η Orchestra of Pazargic, καθώς επίσης και η National Orchestra of Moldavia με την οποία συνέπραξε στο Διεθνές Φεστιβάλ της Κατάνια στην Ιταλία.

Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Etsuko Hirose, Gabriel Tacchino, Jerome Rose, Eliso Virsaladze, Idith Zvi, Valerie Aimard και Richard Vieille. Στη Θεσσαλονίκη έχει επανειλημμένα εμφανισθεί στο Μέγαρο Μουσικής με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο Φεστιβάλ των «Δημητρίων» συμπράττοντας με καλλιτέχνες όπως ο πιανίστας Cyprien Katsaris, ερμηνεύοντας το διπλό κονσέρτο για πιάνο του Mozart και το φημισμένο Enesco Quartet ερμηνεύοντας το κουιντέτο με πιάνο του J. Brahms.

Είναι ο μοναδικός Έλληνας πιανίστας που έχει ασχοληθεί επισταμένως με το ρεπερτόριο για το αριστερό χέρι προσφέροντας πολλές πρώτες πανελλήνιες εκτελέσεις. Είναι μέλος Επιτροπής πολλών διεθνών διαγωνισμών και  διδάσκει Masterclasses στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια στην Ιταλία και στο American College of Thessaloniki (ACT).

Έχει πραγματοποιήσει πολλές ηχογραφήσεις για την Κρατική Τηλεόραση.

Έχει ηχογραφήσει ένα διπλό CD αφιερωμένο στη ρομαντική μουσική (Schubert, Schumann,Chopin, Rachmaninoff και Liszt), το κοντσέρτο σε φα του Gershwin με την Philharmonic Orchestra of Bacau και ένα CD με έργα Mουσικής Δωματίου για όμποε και πιάνο ( Bach, Schumann, Pixis).

Το 2018, ίδρυσε την ορχήστρα εγχόρδων “Ελληνική Καμεράτα”.

Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. και καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας για τον Χορό και τις Παραστατικές Τέχνες, υπεύθυνος μουσικών δραστηριοτήτων του Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού και Διαπολιτισμικών σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Μουσικής και Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Έχει διοργανώσει σειρά διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και έχει επιμεληθεί πλήθους ιστορικών εκθέσεων.

Γνωρίζει αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ