Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
21.1 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
spot_img

Η άνοιξη του βιβλίου στο Remezzo – Οι νέες δράσεις της Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμαριάς

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται το βιβλίο στην Καλαμαριά, με φόντο τη μοναδική θέα της θάλασσας. Η δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής για τη μετατροπή του Remezzo σε έναν πολυχώρο πολιτισμού με κεντρικό άξονα το βιβλίο, μέσω της σταδιακής μεταφοράς της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου στο εμβληματικό κτήριο της παραλίας, συνεχίζει δυναμικά στο δρόμο της υλοποίησης.

Μετά το πρώτο δίμηνο των δράσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες αγκαλιάστηκαν με πρωτοφανή θέρμη από τους βιβλιόφιλους, ο Δήμος Καλαμαριάς, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού και η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου, ανανεώνουν το ραντεβού τους στο Remezzo και υπόσχονται ανοιξιάτικα απογεύματα γεμάτα πολιτισμό, μπροστά στο ηλιοβασίλεμα της Αρετσούς.

Το πρόγραμμα για τον Απρίλιο και τον Μάιο, περιλαμβάνει παρουσιάσεις βιβλίων σπουδαίων συγγραφέων, αλλά και τα αγαπημένα, πλέον, ραντεβού της «Παρέας του Βιβλίου» που μεγάλωσε και δίνει τα καθιερωμένα της ραντεβού στο Remezzo.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Τρίτη 16 Απριλίου | 7:30 μ.μ. 

«Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα;»  Ένας οδηγός διατροφικής αυτοφροντίδας |Δανιηλίδου Νικολίνα, ψυχολόγος| Εκδόσεις Ιβίσκος

Παρουσίαση βιβλίου

Η Νικολίνα Δανιηλίδου συγγραφέας του βιβλίου «Τι συναίσθημα θα φάμε σήμερα;»  και η διατροφολόγος  Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου παρουσιάζουν τα εμπόδια που σαμποτάρουν τη διατροφική φροντίδα, όπως είναι η συναισθηματική εξουθένωση ή η παρορμητική συμπεριφορά στην τροφή. Με ποιο τρόπο φτάνει κανείς στην επίγνωση και τη  διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων, που επηρεάζουν τη διατροφική φροντίδα;

Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, διατροφολόγος.

Με προεγγραφή.

Πέμπτη 18 Απριλίου | 6:30μ.μ.-9.00μ.μ.  

Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης  | Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς |Ένα εργαστήριο για τους φίλους των βιβλίων, των χαρτών και των αρχείων.

Ματιές στην ιστορία και τη μυθολογία της πόλης μέσα από τη χαρτογραφική της κληρονομιά

Το διαδραστικό εργαστήριο «Αστικοί μύθοι και θρύλοι της Θεσσαλονίκης» διερευνά αστικούς μύθους της πόλης που έφτασαν από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας ή έχουν περάσει πια στη σφαίρα της μυθολογίας. Από τα Κάστρα και τις υπόγειες στοές μέχρι τα στοιχειωμένα σπίτια της Λεωφόρου των Εξοχών και την παραλία της Αρετσούς, θα περιηγηθούμε στον χάρτη αναζητώντας τα τοπόσημα της πόλης που ακόμα γεννούν αστείες ή τρομακτικές ιστορίες!  Ένα εργαστήριο για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, με προβολές, συζητήσεις, αφηγήσεις και ματιές στους χάρτες, τις ιστορίες και τους  μύθους της πόλης που ζούμε, αγαπούμε και ονειρευόμαστε.

Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες και υπάρχει περιορισμένος αριθμός θέσεων. Συμμετοχή με προεγγραφή.

Τρίτη 23 Απριλίου|  6:00μ.μ. |1η ομάδα

Η Λέσχη Ανάγνωσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Καλαμαριάς, η «Παρέα του βιβλίου», προτείνει λογοτεχνικές αναγνώσεις της ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας και δημιουργεί την αφορμή για επικοινωνία, ανταλλαγή ιδεών και μοίρασμα συναισθημάτων. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά το μήνα.

Συντονισμός ομάδας: Αγγελική Παπαδοπούλου, συγγραφέας.

 Τετάρτη 24 Απριλίου|  6:00μ.μ.| 2η ομάδα

 

 

ΜΑΪΟΣ

Δευτέρα 27 Μαΐου | 8:00μ.μ. 

«Δικά μας παιδιά» | Σοφία Νικολαΐδου  |Εκδόσεις Μεταίχμιο

Παρουσίαση Βιβλίου

Η Σοφία Νικολαΐδου θα μας μιλήσει για το καινούργιο της βιβλίο Δικά μας παιδιά. Πρόκειται για την ιστορία των Δικών Μας Παιδιών, των παιδιών που μεγάλωσαν κλεισμένα στα δωμάτιά τους . Αυτή είναι μια ιστορία για ένα ραπ συγκρότημα, για τα όνειρα που παίρνουν εκδίκηση, για τα παιδιά που έσωσε η μουσική.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Ανδρέας Γαλανός, φιλόλογος.

Στη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συμμετάσχουν:

Ο Χρήστος Βερνάρδος, εκπαιδευτικός – μουσικοσυνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμαριάς.

Η Δέσποινα Αρβανιτίδου, μουσικός – εκπαιδευτικός και καθηγήτρια κιθάρας του Δ.Ω.Κ.

Η Κλειώ Ιωσηφίδου, σπουδάστρια ωδείου και φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών σπουδών του ΠΑΜΑΚ.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Αγγελική Παπαδοπούλου, συγγραφέας.

 

Τρίτη 4 Μαΐου | 8:00 μ.μ.

Μια συνάντηση με το συγγραφικό έργο του Ισίδωρου Ζουργού| Σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις Πατάκη.

Ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός θα παρουσιάσει το έργο του μέσα από μια  συνοπτική περιδιάβαση των βιβλίων του. Θα ακολουθήσουν ερωτήσεις και συζήτηση με το αναγνωστικό κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ