Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
19.9 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024
spot_img

Ο συγγραφέας Φοίβος Παναγιωτίδης μίλησε για τη γλώσσα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη γλώσσα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024, στο Μέγαρο με τον Φοίβο Παναγιωτίδη, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του Κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο».

Ο διακεκριμένος καθηγητής εφαρμοσμένης γλωσσολογίας και συγγραφέας μερικών από τα πιο επιτυχημένα βιβλία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, στην χώρα μας, επιχείρησε να μας βάλει στον κόσμο της γλωσσολογίας του σήμερα. Μας μίλησε για την ανάγκη να μην μένουμε στη εκλαΐκευση της γλώσσας αλλά να εμβαθύνουμε περαιτέρω, ενώ μας εξήγησε γιατί είναι λάθος να είμαστε σε μια «φούσκα υπεροχής» αντιμετωπίζοντας τα ελληνικά ως «τοτέμ» των γλωσσών. Παράλληλα, την συζήτηση πλαισίωσε η γλωσσολόγος Νίνα Τοπιντζή ενώ τον συντονισμό της ανέλαβε ο δημοσιογράφος Γιώργος Πολυμενέας.

Ένα διαφορετικό στοιχείο στην εκδήλωση αποτέλεσε, στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για συμπερίληψη, ισότητα και προσβασιμότητα στην τέχνη, η διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα. Όπως δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Χρίστος Γαλιλαίας: «Οι πόρτες του Μεγάρου, είναι ανοιχτές για όλους. Σήμερα με μεγάλη χαρά, είδαμε την ανταπόκριση που είχε η διερμηνεία της εκδήλωσης «Συγγραφείς του Κόσμου ταξιδεύουν στο Μέγαρο», σε κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας. Με καλεσμένο τον καθηγητή θεωρητικής γλωσσολογίας και συγγραφέα Φοίβο Παναγιωτίδη, παρακολουθήσαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση για την γλώσσα μας, που αφορά όλους μας. Είναι αυτονόητο ότι ένας πολιτιστικός φορέας σαν το Μέγαρο πρέπει να είναι προσβάσιμος σε κάθε πολίτη και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πράξη».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ