Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
20 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
spot_img

Οι σημερινές εκδηλώσεις για τον διπλό εορτασμό της Θεσσαλονίκης

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου θα πραγματοποιηθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης και τον εορτασμό του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου.

Παρόντες στην Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ώρα 08.00΄: Επίσημη έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο παρουσία του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και των μελών του.

Ώρα 11.00΄: Επίσημη Δοξολογία για την εορτή του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου και τις ιστορικές Επετείους της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και της 28ης Οκτωβρίου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

Ώρα 18.30΄: Επίσημος Εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

1. Απολυτίκιο Αγίου Δημητρίου από τη χορωδία «Γιάννης Μάντακας» Α.Π.Θ.
(Διεύθυνση Χορωδίας: Εριφύλη Δαμιανού)

2. Προσφώνηση του Πρύτανη Α.Π.Θ. καθηγητή κ. Περικλή Α. Μήτκα

3. Ομιλία από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών, καθηγητή κ. Νικόλαο Βαρσακέλη, με τίτλο «Από τη χρεοκοπία στο έπος (1893-1912, 1932-1940)»

4. Μουσικό μέρος από την Ορχήστρα του Α.Π.Θ.
(Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημήτριος Δημόπουλος)
(Ιδιαίτερες προσκλήσεις Π.Κ.Μ. και Α.Π.Θ.)

Επίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της Ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 106ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Πόλης και του Έπους του ’40, σήμερα, στις 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Την τελετή θα ανοίξει η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού. Θα ακολουθήσουν η προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα, και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Βαρσακέλη, με θέμα: «Από τη χρεοκοπία στο έπος: 1893-1912, 1932-1940».

Στη συνέχεια, στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης, η Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα ερμηνεύσει το μουσικό έργο του Aaron Copland «Fanfare for the common man», σε μεταγραφή για την Ορχήστρα από τον Λέοντα Δημονικόλα, καθώς και αποσπάσματα από το έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, βασισμένη σε μελωδίες που τραγουδήθηκαν τον καιρό του Αλβανικού Έπους». Την Ορχήστρα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα διευθύνει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου θα ολοκληρωθεί με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του ΑΠΘ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ